Zsh ve fish - Hangisi daha iyi?

Shell olarak hep bash kullanan biriyim ve artık sıkıcı geliyor. Zsh veya Fish’e geçmek istiyorum ama hangisi daha iyi karar veremedim ve siz deneyimli kullanıcılardan yardım istiyorum, yardımcı olursanız sevinirim :slightly_smiling_face:

Ben Fish’i seviyorum. Otomatik tamamlama varsayılan olarak var.

3 Likes

Peki ikisi arasındaki artılar ve eksiker neler. Galiba Yusuf İpek’de fish kullanıyordu sanırım.

Hocam “shell” nedir?

bash zsh fish hepsini kullandım. zsh’ı mühendis bir arkadaş vardı. Bence en iyisi zsh demişti. Hepsini kullanmama rağmen ben bilmiyorum. @Ananass bash mesela shell’dir.

1 Like

Terminal arayüzüne shell mi deniyor hocam

1 Like

Nasıl tanımlayacağımı bilmiyordum: Linux Ýþletim Sistemi: Kabuk Ýþlemleri

1 Like

Basitçe Terminal için arayüz, mesela illaki görmüşsündür nasıl açıklayacağım bilemedim ama evet Aslında Shell Linux ve Unix ve Benzeri işletim sistemleri için kullanıcıların komut satırı arayüzleri üzerinden işletim sistemiyle etkileşimde bulunmalarını sağlayan bir program türü desek yanlış olmaz herhalde.

1 Like

fish denemedim, pek fazla terminal kullanmıyorum. zsh ve syntax highlighting kullanıyorum

2 Likes

bence son kullanıcı için en iyisi kesinlikle fish. çoğu son kullanıcı için gerekli pluginler yüklü geldiği için ek ayarlar yapmana gerek yok.

ek olarak eğer fish arayüzünü ohmyzsh gibi yapmak istiyorsan terminalde bi ton komut girmene yok. aşağıdaki repoyu inceleyerek tek bir komutla fish arayüzünü zevkine göre değiştirebilirsin.

3 Likes

Sağol bunu inceleyeceğim :+1:

Tamam fish’e geçmeye karar verdim hepinize teşekkür ederim :slightly_smiling_face:

@dengesizkokarca, @kudai_tauricus, @schwarz

1 Like

Fish’i denedim ama Bash’e göre bayağı yavaş geliyor bana (Zsh de aynı şekilde).

2 Likes

Ne açıdan yavaş yüklenme açısından’mı?
Saf arch kurarken hangi uygulamaları hyprlande kurmalıyım diye Garuda Linux Hyprland Canlı Ortamına bi kere göz gezdirmiştim onda fish vardı ve bana gayet hızlı geldi ama, hatta bash yanında biraz eski kalıyor gibiydi.

1 Like

Bana da yavaş gelmedi.

1 Like

bash çok daha minimal olduğu için daha hızlı geliyor olabilir

2 Likes

Hızdan kastettiğim herhangi bir komutun çıktı süresi. İlk fishi denediğimde ls komutu yavaş çalışıyordu ama şimdi yine denedim bash ile aynı hızda çalışıyor. Neden yavaş çalışıyordu bilmiyorum, yanılgımı maruz görün. Artık bashten fishe geçmem için hiçbir engel kalmadı :fish:

3 Likes