ZorinOS'de diskin tamamını görememe sorunu

Merhabalar,
İlk defa Linux (Zorin OS) kurdum ve Windows’tan geçiş yapıyorum. Windows kullanırken 1 TB NVMe SSD ve yaklaşık 1000 GB + 1000 GB olarak bölünmüş bir 2 TB HDD kullanıyordum.

Linux’u kurarken SSD’ye yükledim, diğer disklerde bir sorun olmamış olması gerekiyor. Ancak, 2 TB’lık HDD’min yalnızca 1,2 TB’lık kısmını görebiliyorum. İçerisinde, Windows’ta ayırdığım 1000 GB’lık alanlardan sadece bir tanesindeki dosyaları görebiliyorum. Diğer bölüme erişemiyorum.

Bu durumu nasıl düzeltebilirim?

Bilgisayarda bulunan 250 GB SSD diski karıştırmayın; o, olduğu gibi duruyor ve herhangi bir sorun yok.

Son düzenleyen: @nxjoseph 2024-12-02T13:43:28Z

Hocam Swap 4 GB tır onun 4 GB ı Swap açık ise normal birde NFTS ile biçimlendirince 20-10GB arası vermiyo

Hocam çok bir bilgim yok ama. Belki GUI’da öyle gözüküyordur. lsblk komutunu terminale yazıp(tehlikeli bir komut değil, sadece disk bilgilerini gösterir.) çıktısını paylaşabilir misiniz acaba?

Buyrun hocam
-Görsel kaldırıldı-

Ben pek anlamıyorum linuxtan kusura bakmayın ne demeye çalıştınız?

Benim eski disklerimden yalnız 1 tanesi ( 1000er gb’lık iki tane disk içinden ) linuxta görünür duruma geçti sadece.

<pre>NAME        MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda           8:0    0   1,8T  0 disk 
├─sda1        8:1    0     1M  0 part 
├─sda2        8:2    0   116M  0 part 
└─sda3        8:3    0   1,8T  0 part /media/arda/Yeni Birim
nvme0n1     259:0    0 931,5G  0 disk 
├─nvme0n1p1 259:1    0   512M  0 part /boot/efi
└─nvme0n1p2 259:2    0   931G  0 part /
nvme1n1     259:3    0 232,9G  0 disk 
└─nvme1n1p1 259:4    0 232,9G  0 part /media/arda/SSD
</pre>

Hocam ilginç gözüküyor normalde 1,8 TB gözüküyor diskiniz yani yaklaşık 2,0 oluyor. Ama açtığınız programda neden 1,2 TB anlamadım. Bilen hocalarımız varsa yardımcı olabilir.

Daha önce bende senin gibi aynı disketi bölüp hem Windows hemde Ubuntu kurulumu yapmıştım. Windows 1,5 TB idi Ubuntu 500 GB şeklindeydi. Ubuntuya girince toplam disket bölümünü 500GB olarak görüyordu 1,5TB kısmı ölü gibiydi. Ubuntu kullanırken Windows kısmını asla gösterememiştim. Dosyalama sisteminden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Windows Fast boot ayarı açıkken diskime Linux Mint’le erişim yetkisi sorunu yaşıyordum, kapatmayı deneyebilirsiniz.

ChatGPT ile biraz konuştuktan sonra TestDisk indirip harddisk üzerinde quick search yaptım. Epey uzun süren bir işlem ve henüz %30’dayken yanlışlıkla bilgisayarı kapatıp işlemi yarıda kestim. Buna rağmen yine de içerideki veriler direkt olarak geri geldi.