ZorinOS kurulum sonrası boot edememe sorunu

:wave: Uyarı: Hayatımda ilk kez Linux sistemi kuruyorum o yüzden acemiyim. Çok basit bir şeyler soruyor olabilirim lütfen bu konuda olabildiğince anlayışlı olun. Çok teşekkürler.

Merhaba, Yusuf İpek’in yakın zamanda paylaştığı Zorim OS inceleme videosunu izledim ve boşta duran Lenovo thinkcenter m82 model bilgisayarına bu OS’i kurma kararı aldım.

USB belleğime kurduğum ISO dosyası ile bilgisayara kurulumu başarıyla yaptım ve içindeki Windows 10 sistemini silmesi seçeneğini işaretledim.

Ardından her şey hatasız bir şekilde gerçekleşi ve USB belleği çıkartıp bilgisayarı yeniden başlattım ancak “Operation system not found” hatası ile karşılaştım.

Bios ayarlarından açılma sırasını değiştirdim, kurulum yaptığım SSD’yi en üste çektim ama bir şey değişmedi.

Ne hikmetse USB belleği geri taktığımda yine kurulum ekranına hatta test moduna erişebiliyor hatta ve hatta test modunda istediğim her şeyi yapabiliyorum ama USB bellek olmadan kesinlikle açılmıyor.

Internette araştırma yaptığımda lenovo cihazlarda bu sorunun sıkça yaşandığını gördüm ve insanlar bios güncellemesi yapmayı öneriyorlardı. Çok çabaladım, iso dosyası hâlinde bios güncelleyici buldum USB belleğe yükledim ama bu sefer de aşağıdaki hatayı aldım:

“… bootfile found for UEFI!
Maybe the image does not support x64 UEFI”

(üç nokta olan yer ekranın dışında kalıyor ve okunmuyordu hata bozuk çıktı ekranda biraz)

Bios ayarlarından UEFI yerine Legacy modunu seçtim ama bu sefer de kurulum ekranı gelmedi UEFI seçince yine bu hatayı aldım.

Saatlerdir uğraşıyorum, okumadığım açıklama ya da izlemediğim video neredeyse kalmadı; gpt ile biraz atışma bile yaşadık :melting_face: ama bu konularda yeni olduğum için çok zorlanıyorum. Sadece yeni başlayan birisi olarak Linux’u eski bilgisayarımda biraz deneyimlemek ve ana cihazıma kurup kurmayacağıma karar vermek istiyorum. Yardımcı olabilecek birileri varsa çok sevinirim.

Not: Aşağıya aldıpım hatanın aynısını çeken birinin çektiği fotoğrafı koydum (saat geç oldu ve az önce pes edip bilgisayarı kapattım o yüzden elimde fotoğraf yok ama alttakinin birebir aynısı)
images (10)

Merhaba foruma hoş geldiniz. Cihazınızın BIOS Simulatorünü kontrol ettim. Acaba aşağıdaki ekranın sizdeki halini atabilir misiniz?

Edit: Eğer fotoğraf atmadan önce hızlıca denemek isterseniz aşağıdakileri sırayla önerebilirim.

1. CSM modunu disable olarak ayarlama
  2. Quick Boot (yeni deyişle Fast Boot) disable olarak ayarlama
  3. Boot mode ve priortiy yi (öncekilere ek olarak) UEFI only ve UEFI first olarak ayarlayabilirsiniz.
1 Like

Merhaba, hoş buldum. Yardımınız için çok teşekkürler. İlgili kısmı aşağıda gönderiyorum. CSM diye bir seçenek bulunmuyor ve açtığımda Boot Mode kısmı UEFI seçili idi. Ne yapabilirim acaba? Hâlâ aynı hatayı alıyorum.

Okey. Benim attığım kısım sizde görünmüyor ise bir başka yerde okuduğum şeyden olabilir. Bir kullanıcı daha sizinle benzer bir sorunu Mint de yaşamış. Temelde aynı sorun. Kendisi CSM yi veya buna benzer bir şeyi maalesef BIOS güncellemesi sonrasında ancak bulabilmiş. Daha önce güncelleme yapamadığınızdan bahsetmiştiniz. Bundan dolayı nasıl bir yol izlersiniz şimdilik hemen bir çözüm üretemedim.

Bunun haricinde BIOS’u gerek kendi yazılımı ile gerek de USB ile güncellerken oluşabilecek (küçük de olsa) sorunları da göz önünde bulundurmanızı bir kez hatırlatmak isterim. Her ne kadar BIOS güncellemesi çözecek gibi dursa da zaman zaman BIOS güncellemesi sırasında sorunlar çıkabiliyor. :smiley: Bu gerek üreticiden gerek de güncelleme sırasında elektrik gitmesi ve benzeri beklenmedik kesilmelerden kaynaklı olabiliyor.

1 Like

Güncelleme yapmayı bilmediğim için yapamadım aslında :sweat_smile:. Sanırsam yanlış dosyayı kurmaya çalıştım. Önce ventoy ile denedim ama kurduğum bilgisayar hata verdi ardından rufus diye bir uygulama buldum ama uygulama iso dosyasının hatalı olduğunu söyledi. Modelim için usb ile kurmam gereken güncel bios güncellemesi dosyasını bulmama yardımcı olabilir misiniz peki? Gerçekten çok sevinirim.

Ek olarak, söz konusu sorunlar yaşanırsa bilgisayar kurtarılamaz mı? Ona göre risk alalım :smiley:

Uygun BIOS dosyasını bilerek söylemiyorum çünkü bu sizin seri numarası veya modeli girip kendinizin bulması ve yüklerken kişinin kendisinin alması gereken bir risk. Son 20-25 yılda sadece 2 kere sorun yaşadım bununla ilgili ama buna rağmen dosya veya link atmamayı tercih ediyorum. Yanlış model veya konfigürasyon seçmiş olabilirim veya bir şeyi gözden kaçırabilirim. O yüzden destek sayfasından sizin bulup indirmenizi rica edeceğim.

Direkt evet veya hayır diyemiyorum. Bazı bilgisayarlarda BIOS’un yedeği oluyor ve oradan yedeği yükleyebiliyor. Bazılarında BIOS bozulsa bile USB üzerinden sistem açılmazken dahi BIOS u kurtarmak mümkün. Bazılarında ise BIOS bozuldu hadi gönder garantiye veya bilgisayarcıya oluyor. Sizin modelinizi çok ayrıntılı incelemedim çünkü geniş bir konfigürasyon aralığı koymuşlar. Nokta atışı bulamadım.

1 Like

Her şey için teşekkürler, son bir sorum olacak acaba ben bu pcnin içindeki SSD’yi çıkartıp harici olarak laptopuma takıp laptopu o SSD’den başlatıp sistemi kullanabilir miyim yani böyle bir şey mümkün mü? 128 GB SSD var içinde ama kendisi kasa ve donanım alanında da (tahmin edebileceğiniz gibi) pek bilgim yok.

Kasanızın içindeki SSD’nin boyutuna bağlı olarak buna cevabım değişebilir. SSD dediğiniz için max 2.5 inçlik bir diskten bahsettiğinizi (nvme tipi minikler değil) ve SSD/HDD kelime karışıklığının olmadığı varsayımında evet kullanabilirsiniz.

Ama diski içerisine takıp kullanmak kadar verimli olmayacaktır. Harici kullanmak yerine dahili olarak takmayı öneririm. Eğer laptopunuzda boş bir ssd yuvası yok ise (bazen) DVD yuvası sökülüp oraya bir aparat ile ikinci SSD takılabiliyor. Bunu belki araştırmak istersiniz.

1 Like

Laptopu söktüm içinde Sata ssd için kocaman bir boşluk var ama ve benim elimdeki ssd oraya cuk oturuyor, her şey çok güzel ama tek sorun youtubeda benim bilgisayar modelime ssd takma videolarında adamların sahip olduğu kablo bende yok. Bilgisayarın içinden çıkması mı gerekiyordu bilmiyorum ama tek eksiğim o kablo. Laptopumun marka modeli Asus X515 JF. Aşağıya youtubedaki örnek bir videodan ekran görüntüsü koyuyorum benim laptopu aynısı bu, tek farkı sol alttaki ssd yeri bende boş ve o işaretli olan kablo yok. O kabloyu kolayca nereden edinebilirim bilgisi olan var mı acaba

Aradığınız kablo düz, bombeli veya L şeklinde olması gibi ayrıntılar bir yana Sata HDD FFC olarak geçmektedir. HDD yerine SSD derseniz de çıkar belki. Ama genel adı o.

Edit: Amazonda falan vardır diye tahmin ediyorum.

1 Like

Teşekkürler evet bunu arıyordum 2 gündür.
Eyvah eyvah ucız bir kablo alıveriyim derken hemen hemen ssd fiyatları ile karşılaştım😅. İnternetteki her bir ürün “x modeli ile uyumlu” şeklinde paykaşılmış herhangi birisini alsam çalışmama ihtimali var mı? (Bu arada yardımlarınız için çokk teşekkür ederim gerçekten siz olmasanız çoktan pes etmiştim.)

1 Like

Yani benim tahmin ettiğimden farklı imiş Cihazınızın içi. Normalde sol altta SSD nin olduğu yer çok kısa ileri geri kayabilecek gibi oluyor ve oraya bir aparat takıp direkt PC ye bağlayabiliyorlardı. Yani SSD’nin tam ağzının geldiği yerde oluyordu bağlantı yeri. Fakat sizin PC de bunu bir ara kablo ile sağlamışlar.

Bu kablo önceki bilgisayarlarımda mevcut bir kablo idi. Merak edip bakmıştım ama dışarıdan hiç almadım açıkcası. O yüzden aralarında bir fark olur mu veya iyisi/kötüsü var mıdır bilemedim.

Bu arada benim dediğim kutu şöyle bir şeydi. Bu PC de işinize yaramaz ama ilerisi için aklınızda bulunsun bence :innocent:

image

Fiyatlar konusunda uzun süredir bilgim yok. Ne kadar bir miktardan bahsediyoruz acaba? :thinking:

Edit: Alternatif bir öneri olarak bilgisayarcılardan çıkma parça gibi alabilirsiniz. Hem daha ucuz olur hem de yerinde takıp deneme şansınız olur belki.

1 Like

Anladım keşke benim de böyle olsaymış bu şekilde hem içine ekstra ssd takmak için boşluk bırakıp hem de kablo vermemeleri çok saçma geldi yani standart bir şey olsa yine tamam ama neyse. Sanırım aşağıdaki iki link benim işimi görebilir,

https://m.n11.com/urun/asus-x515-s515-r565-uyumlu-hddffc-flex-kablo-54652249

Editinizi şimdi okudum, çok mantıklı o hâlde birkaç bilgisayarcıya sorup olmazsa Mbx bilişim sitesinden almayı düşünüyorum eklemek istediğiniz bir şey var mı ne dersiniz, ona göre sonra yanlış ürünü almayalım :smiley:

Vaktiniz ve isteğiniz varsa bilgisayarcıdan ilerlemek daha iyi olabilir. Daha uygun bir fiyat verirse ne ala vermezse de internetten (hangi site size uygunsa) alırsınız. Uyumlu olma durumuyla ilgili zaten iade hakkınız olmuyor mu normalde :thinking:

1 Like