Zorin OS terminalim bozuldu

Zorin os kullanıyorum böyle kaldı ve terminalide değiştirmek istyiroum yusuf abininki gibi durmuyor nasıl öyle yapabilirim

Son düzenleyen: @wise 2024-11-10T11:44:25Z

1 Like

Sanırım bu sorun font kaynaklı. Font’u kontrol edebilir misiniz? Terminal ayarlarından Yazı tipi kısmına gelip MesloLGS NF olarak ayarlamanızı öneririm. Çünkü Terminal özelleştirecekseniz en iyi font o olabilir. Ayrıca Yusuf Abinin hangi videosundaki terminal ekranını beğendiğinizi söylerseniz yardımcı olurum.

Arattığımda çıkmadı yazdığınız başka var mı yapabiliceğim

Ne gibi işlemler yaptığınızı söyler misiniz?

1 Like

sadece yazı tipini değiştirmiştim böyle oldu eski yazı tipine düzelttim yine değişmedi

Şuan terminal ayarlarından başka yazı fontu yaptım değişti sistemdekilerle uyuşmuyo galiba teşşekkür ederim. Ayrıca nasıl kişiselleştirebilirim

Terminal açılışında “sudo” komutundan bahsetmiş. Muhtemelen rc dosyanızda oynama yapmış olabilirsiniz diye düşünüyorum. Hangi shell’i kullanıyorsunuz? (Eğer hiç değiştirmediyseniz Bash olması gerek) Eğer özelleştirme yapmak istiyorsanız daha kolay özelleştirilebildiği için fish kullanmanızı öneririm. Önce paket yöneticinizden fish ve fisher’i şuna benzer komut ile kurun:

sudo apt install fish fisher

paket yöneticinize göre bu komut değişiyor. Bunları kurduktan sonra şu komut ile tema yükleyebilirsiniz:

fisher install IlanCosman/tide@v6

Ardından karşınıza şuna benzer bir ekran çıkacak:

buradan seçimlerinizi yaparak terminali özelleştirebilirsiniz. Ayrıca terminal açılışında “fastfetch” ya da başka bir toolun çıktısının çıkması için ~/.config/fish/config.fish dosyanızı düzenleyip en başına fastfetch ekleyip kaydedin.

Ardından terminaliniz açıldığında “bash” değil de “fish” shell ile açılması için yine terminal ayarlarını ellemeniz gerekecek. Sanırım şu komut işinizi görecektir:

chsh -s /usr/bin/fish

Not: Eğer tema yüklerken sizde bu simgeler gözükmüyorsa MesloLGS NF Regular fontunu yükleyip Terminal ayarlarından yazı tipi olarak seçmeniz gerek.

2 Likes

Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler yapmaya çalışıcağım

-Metin olarak paylaşılmadığı için görüntü kaldırıldı.

Bu arada eklemeyi unutmuşum; Eğer özelleştirme yapacaksanız size Kitty terminal kullanmanızı öneririm. Onu da apt ile yükleyebilirsiniz.
GitHub - xeyossr/dotfiles: my dotfiles buradan benim kitty ayarlarımı da bulabilirsiniz.

Sanırım apt’de yok. O halde fisheri indirmek yerine sadece fish’i indirin. Temayı da şu komutla kurun:

set -l _tide_tmp_dir (command mktemp -d)
curl https://codeload.github.com/ilancosman/tide/tar.gz/v6 | tar -xzC $_tide_tmp_dir
command cp -R $_tide_tmp_dir/*/{completions,conf.d,functions} $__fish_config_dir
fish_path=(status fish-path) exec $fish_path -C "emit _tide_init_install"

Aynı temayı kuruyor sadece kod biraz daha uzun. Ayrıca bu komutu kullanmadan önce, yani fish’i indirdikten hemen sonra terminale fish yazarak fish shell’ine geçmeyi unutmayın.

böyle oldu eror verdi sanırım

Fish shellini aktif etmiş miydiniz? Fish’i kurduktan hemen sonra fish komutuyla ona geçiş yapmanız gerekiyor

bağzı kişilerde görüyorum terminalde kullandıkları linuxun simgesi fln oluyor öyle yapmak istiyorum

evet yukarda yazıyordu galiba fishe hoş geldiniz diye

Çalışmaması garip. O halde fisher ile indirmek zorundasınız. Fisher’i apt’den kuramasanız da şu komut ile kurabiliyorsunuz:

curl -sL https://git.io/fisher | source && fisher install jorgebucaran/fisher

ardından üstte verdiğim fisher komutuyla bu temayı tekrar kurmayı deneyin.

O aracın adı fastfetch. O aracı da indirmeniz gerekiyor o halde fakat apt’de yoktu sanırım. Bu komutlar ile kendiniz compile edebilirsiniz:

sudo apt update
sudo apt install git cmake build-essential
git clone https://github.com/LinusDierheimer/fastfetch
cd fastfetch
mkdir -p build
cd build
cmake ..
make
sudo make install

ardından ~/.config/fish/config.fish dosyasının en üstüne fastfetch ekleyip kaydetmeniz gerekiyor. Ardından Fish shelli her açıldığında fastfetch çalışacaktır.

bu komutu çalıştırdığımda

fastfetch çalışıyor şuanda

Yapımcı komutu yanlış yazmış demek ki. Sorun olmayacaktır muhtemelen çünkü oradaki “source” komutu fish’i yeniden başlatmak için var sanırsam. Eğer fisher ile tema indirirken şuan hata vermiyorsa sorun yok demektir. Verirse de terminali kapatıp açmayı deneyin

Bunun için terminal ayarlarını ellemeniz gerek. Ayrıca şu komut da işinizi görebilir (fakat bende çalışmadı):

chsh -s /usr/bin/fish

Eğer kitty terminal kullanacaksanız (üstte size önermiştim) benim kitty configimde varsayılan olarak fish ayarlı:
~/.config/kitty/kitty.conf

font_family      MesloLGS NF
bold_font        auto
italic_font      auto
bold_italic_font auto
enable_audio_bell no
font_size 11
window_padding_width 25
include theme.conf
shell /usr/bin/fish
#background_opacity 0
#hide_window_decorations yes
#confirm_os_window_close 0

Kitty configimin tamamına buradan ulaşabilirsiniz: GitHub - xeyossr/dotfiles: my dotfiles

Bütün bunların sonucu terminaliniz şuna benzeyecek:

fisher komutu hala çalışmıyor sanırsam denedim olmadı

bu komutu mu denemem gerekiyor

1 Like

Evet hocam. Terminali kapatıp açın ardından tekrar fish shelline geçin ve bu komutu çalıştırın.

Olmadı :frowning:
fisher komutu bulunamadı yazıyor

Valla anlayamadım bir türlü hocam. Bende hata vermiyor:

Peki bir de şu komutu dener misiniz:

curl -sL https://git.io/fisher | source fish && fisher install jorgebucaran/fisher

bu sefer hata vermemesi lazım.

1 Like

olmadı çok güzel gözüküyor sizinki neyden kaynaklı olabilir ? Ben fontu değiştirmedim onla alaklı değildir di mi bide kitty demiştiniz onuda kuramadım
kittyi kurarken pacman istiyor bende yok oyuzden galiba nasıl kurucağımıda bilmiyorum

Linux’un tüm komutları baştan yazıldı da haberimiz mi yok acaba :smiley: O halde deneyebildiğimiz tüm komutları deneyelim:

curl -sL https://git.io/fisher | fish

ardından fisher komutu çalışıyor mu bir deneyin. Kitty de apt’de yokmuş :frowning: Ama şuradaki rehberi takip ederek kurabilirsiniz.