Yüksek lisans için İngilizce (Yökdil)

Merhabalar ben 22 yaşındayım. İstanbul Üniversitesinde Tarih lisans porgramini bitirdim. Haziran’da yüksek lisans alımı olucak ve ben katılmak istiyorum. İngilizce sınavından en az 50 almam gerekiyor. Ben yökdil’e girip en az 50 almak istiyorum. Sinava 4 ay kaldı. Acaba nasıl bir yol izlemeliyim?

Kursa yazılsam çok maaliyetli olur. Ben de udemy veya internetten dil öğrenmek istiyorum. Onun için her türlü tavsiyeye açığım. Tavsiyeleriniz nelerdir?

Yapay zeka ile daha kolay öğrenildiğini duydum ( youtube videolarından) belki faydası olur. Doğrudan mesajlaşabilmende cabası olur.

merhabalar. öncelikle tebrikler. ne seviyedesiniz bilmiyorum ama duolingo kullanabilirsiniz.ayrıca bard ve gpt benim çok işime yarıyor. ve hakim oluğunuz tarihi konuların İngilizce çevirilerini okuyabilirsiniz veya yabancı yazarların makalelerine göz atabilirsiniz gpt veya bard dan destek alarak. bu sayede daha akılda kalıcı olabiliyor özellikle mesleki ifadeler için.

1 Like

Merhaba, İngilizce seviyenizi ve öğrenme patterninizi bilemediğim için genel olarak deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle dili öğrenmek ve sınav için dili öğrenmek aynı şeyler değil bunun farkında olmak çok faydanıza olacaktır uzun vadede.

Genel olarak;

• Dili öğrenmek için hayatınıza entegre etmek zorundasınız, sadece video izlemek, udemy’den kurs izlemek veya fiziksel kursa gitmek tek başına yeterli olmayacaktır, ancak birazdan bahsedeceğim sınav için kısmında oldukça yardımcı olacağında bahsedeceğim. Şanslıyız ki İngilizce bunun için en uygun dillerden biri, internette sayısız kaynak bulabilirsiniz nasıl öğreneceğinizle ilgili benim tavsiyem https://www.youtube.com/@EnglishClass101 bu kanal ile başlamanız olur.

• Onun haricinde @dipp’inde bahsettiği gibi, dil ve kelime öğrenmeye yönelik uygulamarı kullanabilirsiniz, ancak şu an geliştirme aşamasında olan yapay zeka ile öğrenme kısmına karşı önyargılı yaklaşıyorum kendim kullanmadım, yeni bir dil öğrendiğinizi varsayarak başlangıçta yanlış öğrenirseniz bunu düzeltmeniz zor bir süreç, yapay zekanın özellikle ücretsiz sürümleri oldukça yanlış/saçma çıktılar verebiliyor zaman zaman, güvenilir bir kaynak olarak alınabilecek durumda olmadığını düşünüyorum.

• Uygulamalar için bir kaç örnek;

https://www.duolingo.com/

https://www.voscreen.com/

• Tüketeceğiniz içeriğin tamamen İngilizce olması (film, müzik, dizi, anime, oyun, kitap, vb.) ve bu içeriği tüketirken bilmediklerinizi araştırmak, not etmek ve öğrenmek için hevesinizin olması gerekiyor.

• Şarkı dinlerken sözleri açıp okumak, şarkıyı ingilizce söylemeye çalışmak

• Film, dizi, animeleri İngilizce ana dilinde ingilizce altyazı ile izlemek (ilerleyen süreçte altyazısız ilerlemenin daha etkili olduğunu düşünüyorum)

• Ana dili İngilizce olan, aksanı “normal/düzgün” olarak kabul edebileceğimiz arkadaş edinmek, sohbet etmek genel olarak ilerleme ve geçici bir motivasyon artışı sağlayacaktır.

Sınav için;

• Güncel sınav müfredatına hakim olmadığımı, yökdil sınavına girmediğimi bilmenizi isterim.

• Sınav için öğreneceğiniz İngilzce daha çok dil bilgisi kurallarınıza hakimiyetinizi ve kelime dağarcığınızı ölçmek üzerine kuruludur (TOEFL, IELTS gibi sınavlar hariç).

• Hangi dil bilgisi konularının önceden çıktığını hangilerinin ağırlıklı olduğunu önceden çıkmış sorulara göz atarak bir öngörü elde edinebilir, bunun üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

• Çıkmış soruları çözmek eksik olduğunuz konuları belirlemek açışından işinize yarayabilir. Eksik olduğunuz konuları çalıştıktan sonra üzerine test çözmek bilgiyi kullanmanızı sağlayacağı için öğrenmiş olursunuz.

• Paragraf sorularını çözebilmek için seviyesine göre hikaye, roman tarzı kitaplara yönelebilirsiniz. Başlangıç için Oxford yayınlarının dil seviyelerine göre ince hikaye kitapları var onları öneririm. Güncel fiyatlarına hakim değilim, ikinci el ve pdf olarak temin edebilirsiniz.

• Bir konuda oldukça zorlanıyorsanız fiziksel olarak kursa gitmek, bir nevi profesyonel destek almak işinizi kolaylaştırır, imkan ve vakit yoksa bu konu üzerine size anlatımı en uygun gelen YT, Udemy veya diğer kaynakları kullanarak konuyu öğrenme yoluna gidebilirsiniz.

Şu an için aklıma gelenler bunlar, kolaylıklar dilerim.

1 Like

Ben ingilizce öğretmeniyim. Burada verilen bütün tavsiyeler doğru. Belli bir yaşı geçtiyseniz nasıl öğrendiğinizi de öğrenmiş olursunuz muhtemelen. Öğrenmeyi öğrendikten sonra okuyarak/yazarak/dinleyerek/uygulayarak/kursa giderek/hayatın içinde maruz kalarak hangisinde daha iyi olduğunuzu bilmek daha kolaylaştırır süreci. Veya bütün tavsiyelerden biraz biraz uygulamak da fayda sağlar. Tek koşul sistematik ve kesintisiz olması gerekiyor.

2 Likes