YKS de yapay zekayla kopya çekmeye çalışan bir öğrenci

Polis, bu hafta sonu yapılan üniversite sınavından bir öğrencinin hareketlerinden şüphelendi. Takibe alınan öğrencinin düğme kamera ve yapay zeka yardımıyla kopya çektiği belirlendi. Haberin devamı ve ayrıntıları videoda.

6 Likes

Artık sınavlara her türlü elektronik aleti girdirmeyi yasaklıyacaklar herhalde, gidişat öyle :sweat_smile:

1 Like

Yasak değil mi normalde? Yani kalem dahi getirmeye izin vermiyorlardı demişlerdi. Sadece dışındaki şeyler yırtılmış pet şişe getirebiliniyor olması lazım. Ayakkabısının içine saklayıp sokmuş sonra muhtemelen lavaboya gidip falan çıkartmış cebine koymuştur. Benim tahminim o yönde. Fakat anlatılanın aksine bence sesi duydular da farkettiler bunu. Hareketlerinden şüphelendik de aradık falan bana çok mantıklı gelmedi.

4 Likes

Hmm ilginç, bizim orada hiç öyle bir şey olmuyordu, gevşekmi davranıyorlardı acaba🤔

Muhtemelen birkaç gün önceden okulun tuvaletinde fayansı söküp veya tavan arasına falan sakladı sınav öncesi tuvalete gitmek serbest o arada da hemen üstüne yerleştirdi düzeneği. Başka türlü x-ray cihazından geçmesi imkansız gibi. Bir yandan da ayakkabı tabanına koyulması ihtimalini düşünüyorum bize askerde x-ray cihazından telefonu geçirmek için ayakkabı tabanına koyup ayağınızı hızlıca geçirince cihaz algılamıyor derlerdi yere yakın yerde x-ray cihazının alıcısı yok mu neymiş yani efsane de olabilir uydurma da olabilir. Aklıma onu getirdi. Diğer yandan da helal olsun farkedene nasıl farkettiyse.

1 Like

Az önce garanti olsun diye sınavla ilgili evrakı tekrar okudum (wiki sayfası okur gibi :smiley: ) Sayfa 18-19 Madde 3.3 Kısmında o kadar çok şey saymışlar ki eğer bir engel durumunuz yok ise en fazla su, gözlük ve alyansa izin var gibi duruyor. Fakat bir alt şey açmam gerekirse bence optik/ayna sorularında gözlük bir haksız avantaj sağlıyor. :thinking:

3 Likes

Doğru, ama bizim orası gevşekti galiba, yada ben açıktan okuduğumdan olabilir :slightly_smiling_face:

Ben 2015 ygs/lys şimdinin tyt/ayt sınavlarına girdiğimde inanılmaz sıkıydı o yönergeler girenler hatırlar. Herhangi bir metal bile asla izin verilmiyordu kot pantolonun düğmesi bile metal olmayacak gibi detaylar. İyi ki hava güzeldi de şort tişört gitmiştim.

En son ÖSYM sınavı olarak 2022 kpss’ye girdim kurallar baya gevşetilmiş. Anahtarlık olmaksızın tek anahtar, ikamet edilen şehrin ulaşım kartı veya taksi/minibüs için kağıt paraya falan izin veriliyor. Ama yine de bu düzenek beni çok şaşırttı profesyonel çalışılmış helal olsun.

Konuya ek olarak şahsi fikrimi de yazmazsam olmaz. Bütün salonlarda alınan önlemler dijital bir saat ve kamera, binbir türlü insanı bezdiren x-ray uygulamaları hepsi ne için göstermelik bir güven oluşturmak için. 3 milyon küsur kişinin girdiği sınavda sadece bir kişi için bütün bu önlemler attığın taş için kolun boşuna yoruluyor aslında. Kim iptal olma ihtimaline karşı böyle risk alır ki yine belli ölçüde yapılsın kontroller de… Neyse :slight_smile: sınavdan önce 45 gün boyunca ÖSYM binasında kalan sınav yetkilileriyle bir şekilde iletişimin olduktan sonra böyle şeylere gerek yok asıl mesele sınav esnasında değil sınavdan önce güvenliği sağlayabilmek :slight_smile:

3 Likes

bu sene girdiğim salonda kamera yoktu. (msü de vardı)

1 Like

Bu konu son yanıttan 90 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.