fedorayı 7 aydır kullanıyorum, ondan önce birçok dağıtım denedim, 2 haftada bir değiştiriyordum.
fedora’nın iyi tarafları bana göre:
gnome için en iyi dağıtım (ubuntu, fedoradan sonra çöp gibi geliyor)
sapka ailesinin bence en iyi 2. dağıtımı (1. redhat)
fedorada sorun olduğunda anında çok fazla kaynak var (1 saattir bir konuda arch tabanlı garuda için arama yapıyorum, bulamadım)
yum ve dnf var, bu hem olumlu hem de olumsuz bir konu
konteyner konusunda çok gelişmiş bence (docker, podman). Tabii ben o konteynerı image ayarlamak ve farklı linux dağıtımları kullanmak için kullandım. Fedora, redhat’in ürettiği bir dağıtım olduğu için redhat’in SELinux diye bir güvenlik sistemi var. SELinux hakkında bilgi Güvenlik için çok iyi.
Gelelim fedora/sapka’nın olumsuz taraflarına: Güncelleme çok sık alır ama o güncellemeden sonra önceki sürüme göre 1 yıl en fazla ömrü oluyor, ondan sonra pek kullanışlı hale gelmiyor. Uzun ömürlü olmadığı için ubuntudan örnek veriyorum, onun ki 6 yıl gibi uzun bir süre.
Yeni başlayanlar için biraz zorluk çıkarabilir. Debian tabanlılardaki gibi deb diye bir şey yok, rpm var.
Üçüncü taraf uygulamaların codec konusu da var. Lisans ve telif yüzünden codec biraz sorunlu, incelemek veya kullanmak için bazı şeyler kullanmanız gerekebilir (yeni sürümlerde düzelebilir, bazıları KDE geçince düzeldiğini belirtmiş çözümü).
@Alcatraz hocamın dediği gibi biraz yavaş açılma sorunu oluyor ama ben ona alıştım, hızlı geliyor. Nasıl alıştım? (2 GB RAM’li PC’ye Kali kuruluydum)
Bir de fedora türleri var, kullanım amacınıza bağlı seçmenizi öneririm:
Fedora Workstation: Günlük kullanım ve masaüstü için bence çok iyi.
Fedora CoreOS: Bulut tabanlı çalışan fedora.
Fedora IoT: IoT kavramına çok hakim değilim ama bu da sizin için uygun olmayabilir.
Fedora Silverblue: Genellikle yazılımcıların kullandığı bir dağıtım (biraz fazla RAM gerektiriyor, sitesinde yazmasa bile kullanıcı yorumları bence daha önemli).
Fedora’yı buradan indirebilirsiniz:
Pop_OS hiç kullanmadım, bir yorumum yok.