Yeni başlayanlar için linux dağıtımı önerisi

Selamlar, ben yeni Linux kullanmaya başladım ama aklımda hâlâ sorular var. Hangi dağıtım daha iyi? ZorinOS ve Mint denedim ama memnun kalmadım. Ubuntu çok eleştiriliyor ve sevilmiyor. Ben, kişisel temalar yükleyip özelleştirmek, rahat oyun oynamak ve driver sıkıntısı çekmeden bir dağıtım arıyorum. İstediğim imkânsız ama bunun bir yolu var mı? Sistem özelliklerim: RTX 3050, 512 SSD, Intel 12400, 8 GB RAM.

Son düzenleyen: @wise 2024-12-01T00:55:02Z

Debian tabanlı dağıtımları sevmiyor olabilirsiniz, ama Debian tabanlıları biraz daha araştıramanızı öneririm. Üzerinde “ejder” ve “papağan” olan ikiliyi (dağıtımı) es geçin; özelleştirme hepsinde yapılabilir. Ubuntu’nun başındakiler Ubuntu’yu öldürdü; biraz saçma olabilir ama Fedora veya Pop!_OS güzel alternatifler olabilir.

1 Like

hocam sevmemek değilde zorinos pek beğenmedim mintte amd driverleri yükledi.

amd linuxda sevilen bir grafik kartı nvida bazen sorun yaratıyor oyüzden ama nvdianın sürücülerini kurunca bisi olcagını düsünmüyorum

linuxun cekirdeğini yaratan kisi bile nvida sövüyor :smile:

biliyorum nefsıofesfesfes

1 Like

Bu da Pop!_OS rice’ı hali.

Bu da Fedora.

Rice, sizin zevkinize göre bir şey.

hocam siz memnunmusunuz -leri +ları söylermisiniz

Valla şuana kadar kullandığım en iyi dağıtım fedora bence hala ondayım bir alıştım bir türlü bırakamadım paketler güvenli , dnf sistemi artık daha hızlı sistemin kendisi de hızlı bence tek eksi yanı boot hızı diğer dağıtımlara göre biraz yavaş sanki yada ben öyle hissediyor olabilirim

2 Likes

fedorayı 7 aydır kullanıyorum, ondan önce birçok dağıtım denedim, 2 haftada bir değiştiriyordum.

fedora’nın iyi tarafları bana göre:

gnome için en iyi dağıtım (ubuntu, fedoradan sonra çöp gibi geliyor)
sapka ailesinin bence en iyi 2. dağıtımı (1. redhat)
fedorada sorun olduğunda anında çok fazla kaynak var (1 saattir bir konuda arch tabanlı garuda için arama yapıyorum, bulamadım)
yum ve dnf var, bu hem olumlu hem de olumsuz bir konu
konteyner konusunda çok gelişmiş bence (docker, podman). Tabii ben o konteynerı image ayarlamak ve farklı linux dağıtımları kullanmak için kullandım. Fedora, redhat’in ürettiği bir dağıtım olduğu için redhat’in SELinux diye bir güvenlik sistemi var. SELinux hakkında bilgi Güvenlik için çok iyi.

Gelelim fedora/sapka’nın olumsuz taraflarına: Güncelleme çok sık alır ama o güncellemeden sonra önceki sürüme göre 1 yıl en fazla ömrü oluyor, ondan sonra pek kullanışlı hale gelmiyor. Uzun ömürlü olmadığı için ubuntudan örnek veriyorum, onun ki 6 yıl gibi uzun bir süre.

Yeni başlayanlar için biraz zorluk çıkarabilir. Debian tabanlılardaki gibi deb diye bir şey yok, rpm var.

Üçüncü taraf uygulamaların codec konusu da var. Lisans ve telif yüzünden codec biraz sorunlu, incelemek veya kullanmak için bazı şeyler kullanmanız gerekebilir (yeni sürümlerde düzelebilir, bazıları KDE geçince düzeldiğini belirtmiş çözümü).

@Alcatraz hocamın dediği gibi biraz yavaş açılma sorunu oluyor ama ben ona alıştım, hızlı geliyor. Nasıl alıştım? (2 GB RAM’li PC’ye Kali kuruluydum)

Bir de fedora türleri var, kullanım amacınıza bağlı seçmenizi öneririm:

Fedora Workstation: Günlük kullanım ve masaüstü için bence çok iyi.
Fedora CoreOS: Bulut tabanlı çalışan fedora.
Fedora IoT: IoT kavramına çok hakim değilim ama bu da sizin için uygun olmayabilir.
Fedora Silverblue: Genellikle yazılımcıların kullandığı bir dağıtım (biraz fazla RAM gerektiriyor, sitesinde yazmasa bile kullanıcı yorumları bence daha önemli).

Fedora’yı buradan indirebilirsiniz:

Pop_OS hiç kullanmadım, bir yorumum yok.

2 Likes

Merhaba değerli Linux topluluğu,
Linux dünyasına yeni adım atmaktayım özellikle stabil ve üniversite hayatım için gerekli olan uygulamaları destekleyen bir dağıtım arayışındayım.
İhtiyaçlarım şu şekilde:
Erişilebilirlik: Büyük font desteği ve görsel olarak rahat bir arayüz.
Uygulama uyumluluğu: Özellikle Microsoft Teams’i kullanabilmek benim için önemli.
Sesli destek: Türkçe dil desteğiyle metni sese ve sesi metine dönüştürebilen bir uygulama.

Stabilite: Sık güncelleme gerektirmeyen, sorunsuz çalışan bir sistem.
Çünkü yurtta kalıyorum çoğunlukla kütüphane gibi internet bulunan mekânlara geçtiğimde güncelleme yapabilirim.
Bu özelliklere sahip bir Linux dağıtımı önerisi olan var mı? Özellikle sesli metin dönüştürme konusunda tecrübelerinizi paylaşmanız benim için çok değerli olacaktır.
Şimdiden teşekkür ederim.

Bir konuda sesli metin çözümü önermiştim, bir dakika lütfen.

Metin seslendirme uygulaması önerir misiniz? - ibrahimsql tarafından #4

Microsoft Teams için ise bu repo işinizi görecektir:

Öneriye gelelim; sadelik istiyorsanız yukarıda bahsettiğim Fedora size uygun olabilir. Linux bilginiz az ise Arch, Debian, Void ve benzeri tabanlı dağıtımlardan birini seçmeniz gerek.

Biraz eski (bana göre kasvetli) görünse de;

• Debian
  • Arch/EndeavourOS
  • Şapka ailesinden bir tanesi (Fedora)
  • Elementary OS (Mac’e benziyor)
  • Zorin OS (biraz “meh” ama işinizi görür)

" … için linux dağıtımı " cümlesi linux’a bakış açısı olarak yanlış bir cümledir. Yukarıda dediğim şeylerde anlamadığınız kelimelerin ne anlama geldiğini öğrendikten sonra kendinize uygun bir dağıtımı kendiniz seçebilecek duruma geleceksinizdir zaten. Mint, Zorin ve Ubuntu aslında aynı işletim sisteminin küçük farklılıklarla sunulmuş hali ve üçü de Debian fork’u.

En yeni şeylere sahip olmak ve karşılığında stabillikten biraz kayıp vermek mi istersiniz yoksa en yeni şeylere hemen sahip olmaktansa önce size distroyu veren insanlar tarafından denenip size öyle sunulmasını mı istersiniz bunu kendinize sorun.

Eğer yeni isterseniz ne kadar yeni, ya da test edilmiş isterseniz test süresi ne kadar süren veya ne kadar titiz yapılan istersiniz bunu düşünün.

Buradan sonra bu istediğiniz özelliklere göre araştırma yapın. Kendinize uygun bir distroyu bu şekilde bulabilirsiniz. Görünüşleri açısından değerlendirmeyin çünkü onlar değiştirilebilir şeyler.

Eğer stabilite arıyorsanız debian veya openSUSE, en yeni özellikleri arıyorsanız Arch öneririm. Debian ve Arch forklarıyla çok deneyimim olmadı şahsen ama kendileri yeterli ve wikilerinde güzel dokümantasyonları var. Buradan başladıktan sonra kullanmaya devam ettikçe kazandığınız bilgilerinizle isterseniz distro değişebilirsiniz.

Güzele benziyor ama tam tersi olarak var mı? Sesi yazıya çeviren.
Şuanda Windows 11 bunu iyi yapıyor aslında Windows da durma sebebim denebilir.

@pwish | Debian ile Gnome gibi duruyor aklımda o var. Tweak Tool ile dilediğimiz gibi fontları düzenlenebilirmiş.

onu incelemem gerekiyor

1 Like

Debian anlaşılır her yerde kaynak var gibi görünüyor aslında. Bilmiyorum tam olarak ama sanırım oyumu debian olarak kullanacağım.
Arch olamaz çünkü sürekli güncelleme geleceğini düşünüyorum.
Daha önce üniversiteye arch ile gidip yurtta internet sıkıntısından dolayi sistemi biraz zaman geçtikten sonra güncellerken patlattı.
Ben min 10 gün max 20 güne bir güncelleme yapacağımı düşünebilirsiniz.

Sesi metine çevirme uygulaması var ve çalışıyor ise çok güzel olucak.
Notlarımı word belgesine geçiriyorum ileride çok işime yarıyor tek tek yazmak çok zaman kaybı oluyor. Ben okuyorum Windows yazıyor idi. Bunun benzerini Linux’da yapmak istiyorum.

Gönderime bir editte bulundum okumadıysanız okuyabilirsiniz bu arada

Debian ile Gnome gibi duruyor aklımda o var.

Debian kendinden forklanan 100’e yakın işletim sistemine sahip bir OS. Oldukça kalitelidir ve bir şeyi indirmeye sunmadan önce çok titiz bir teste tutarlar. Ama karşılığında en yeni özellikleri hemen alamazsınız.

Arch olamaz çünkü sürekli güncelleme geleceğini düşünüyorum.
Daha önce üniversiteye arch ile gidip yurtta internet sıkıntısından dolayi sistemi biraz zaman geçtikten sonra güncellerken patlattı.

Arch’ta sürekli güncelleme yapmak zorunda değilsiniz. 20-30 gün sonucunda fazla paket birikebilir ama 2 hafta - 3 haftada bir güncelleme yaparak da Arch kullanılabilir. Durmadan

sudo pacman -Syyuu (-Syu)

yapma olayı ilk Arch kurduğunuz hafta hevesle falan yapıp sonra salacağınız bir şeydir. Arch kurmaya karar verirseniz de olur da partitionlama esnasında ayrı bir home partition’ı kullanmaya karar verirseniz 30-40 gigabyte arası bir alan verin root partition’ınıza, böylelikle uzun süre güncellemezseniz tekte bir sürü paket güncellerken alan kalmaması gibi bir sorun yaşamazsınız. Bunun dışında Arch’ın deli power user’ı değilseniz ve spesifik şeylerin güncel olması zorunluluğunda bırakacak bir şey yoksa sizi Arch bir süre güncellenmeden de kullanılabilir. Ben bir keresinde 1 ay güncellememiştim.

Bunun eksileri olursa da bir paket sorun yaratırsa birçok paket arasından hangisi bunu bilemeyecek olmanız olur. Atıyorum haftada 1 güncelleyen birinin pc’si sorun çıkarırsa bakması gereken paket sayısı 20 olacaksa siz 3 hafta güncellemezseniz sizin bakacağınız paket sayısı 200 falan olabilir. Hata kodları çoğunlukla internete yapıştırıp bulabileceğiniz şeyler olsa da bunu eksi olarak görüyorsanız ve 2-3 haftada bir güncelleme yapmak size zor gelecekse Debian kullanmanız daha mantıklı olur.

Edit: RedHat şirketi bence pek iyi bir şirket değil, daha önce bir çok dramaya yol açtılar/girdiler ve Fedora kullanırken aslında RHEL’un beta testerlığını yapıyorsunuz bir bakıma. Yenilik konusunda Debian ve Arch arasında denebilir. RedHat şirketinden bir distro kullanmadan önce o dramalara göz gezdirebilirsiniz.

word gibi olur mu emin değilim, word çalıştırma winedan çalıştırmak eziyet gibi lakin

söyle bir alet buldum.

Vosk (kütüphane) diye bir şey buldum, onun API’sini kullanıp Python, Ruby tarzı dillerle yazıp kullanma şansınız varmış.
Uyumluluk araçlarıyla da çok verim alamazsınız.

Üzgünüm, çalışan veya yeni bir şey bulamadım. En fazla kendiniz için yazabilirsiniz, onun için API falan var her yerde, isterseniz deneyiniz.

Buradakiler de belki işinize yarar.

1 Like

Yani mesele üşengeçlik değil aslında dediğim gibi internet olan bir ortamda olsam bile GSB internet malum üniversite okuyanlar bilir kullanılmıyor.
Hafta bir felan okul kütüphanesine gidip güncelleme yapabilirim.
Açıkçası iki dağıtımı da uzun süreli olarak deneyeceğim.
İstediğim bir özelliği sanırım kullanamıyoruz onun için de bir araştırma yapacağım.
Teşekkürler zamanınızı ayırdığınız için.

1 Like

Solus öneririm kesinlikle.

1 Like