Normal OS geliştirme konusunda zaten deneyimim var. Şimdi hafızayı ve benzeri şeyleri karıştırabileceğim güvenli olmayan bir işletim sistemi yapmak istiyorum.
İlk başta real modda kalmanın daha iyi olabileceğini düşündüm (çünkü DOS bu konuda çok iyi), ancak 1 MiB’nin gerçekten düşük olup olmadığını merak ediyorum. Bu yüzden protected moda geçmeyi ve paging’i etkinleştirmemeyi düşündüm. Peki ya GDT? GDT’yi adreslerle uğraşmadan basit bir şekilde yapmanın bir yolu var mı? İlk işletim sistemimi yaparken OSWiki’de standart bir GDT kullandım.
BareMetalOS, hafıza hakkındaki düşüncelerimin bir örneği olabilir. Ayrıca verilen adresteki baytları okumak, değiştirmek ve sıfırlamak için komutları da var.
Proje ciddi bir şey değil, sadece biraz eğlenmek ve birkaç arkadaşıma ve belki de öğretmenime göstermek istiyorum. Bu küçük proje için derleyicilerle uğraşmak istemediğim için bunun için full assembly kullanacağım (şu an hangi assembler olduğunu düşünmedim ama büyük ihtimalle ya nasm hada fasm olacak). Ve hepsi bu kadar, sadece ne yapmaya çalıştığımı hayal etmenizi ve aklınızdaki soruları gidermenizi sağlayacak kadar bilgi vermeye çalıştım. Boşboğazlık yapıyorsam özür dilerim 
Son düzenleyen: @fish 2025-03-14T09:03:45Z
3 Likes
ben daha pyhtondan print komutunu yazarken ne triplere giriyorum. siz İşletim sistemi yapıcam diyosunuz hocam valla kolay gelsin ve helal olsun ne diyeyim
1 Like
Teşekkür ederim. Aslında zor birşey değil. Sadece merak duyan kişi az. Belki forumda birilerinde osdev ile alakalı deneyimi olur diye yazmak istedim. Osdev forumlarının kötü yapılmış blacklistler’i yüzünden oralara soru soramıyorum. Direk ip adresimi yasaklamışlar sebebsiz yere 
2 Likes
daha sakin ve boş zamanında yaparsan iyi olur hem öyretmenininde seni bu konuda ciddi alacağını sanmıyorum ama yinede güzel bu konuda bilgili insanlarla qrup kurarak projeni dahada ilerlete bilirsin
Şu an öneri olarak aklıma çok bir şey gelmedi ama Intel’in bu kaynağını okuyup karıştırmanı öneririm. OS geliştirmeye karşı olan bir açlığın varsa ve öğrenmeyi seviyorsan hoş bir kaynak. Tabi belirtmem gerek bu kaynak daha çok olayın işlemci tarafını ilgilendiren kısımları ele alıyor.
1 Like
Zaten Intel manualini baya kullanıyorum. Bazen CPU flag’larını değiştirdiğimde mecbur burayı kullanıyorum. Ama GDT hakkında güzel bir bilgi sağladığını düşünmüyorum.
Neden ciddiye almasın? Gülər hocam için RAM’ın nasıl çalıştığını anlatan güzel bir OS olur. Çoğu kişinin böyle şeylerden haberi olmuyor. Hem nerden bikiyorsun belki Blok sınavınada gelir 
Ben 2 kere bastıra bastıra söylemişdim ama umursamamışdı yinede kolay gelsin ama öyle bişey kur ki emeğine deysin terry devisinki gibi mesela
1 Like
Sadece 314KB hafıza kullanabilirsin (Kesinlikle Pi referansı değil)
1 Like