Yanıt olarak link atılıp geçilmemeli

Merhaba
Özellikle son günlerde karşıma çok çıkan birşeyi bildirmek istiyorum.
Bence özellikle yazılım önerme konularında direkt link verilip geçilmemeli.
En azından seçenekleri sunup kaynakça olarak link verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Hem ileride siteye zarar gelirse yanıt hala geçerlilik gösterir olacaktır.

Son düzenleyen: @twoxa 2024-12-31T18:39:17Z

4 Likes

xxx uygulamasına alternatif arıyorum konusuna alternativeto linki bırakılmasını yanlış bulmuyorum.

yine aynı şekil forum kuralları 3.1: “Konu açmadan veya soru sormadan önce kısa bir araştırma yapılmalıdır.”

zaten küçük bir araştırma ile bulunabilecek sonuçlar için bu kadar kasmaya gerekte var mı bilmiyorum

6 Likes

Hadi diyelim alternarive.to büyük bir site kapanma ihtimali düşük ancak ileride birşey oldu forum kapanmadı ama siz kendi guvendekal sitenizi kapattınız.
Yeni bir ihtiyacı olan kullanıcının işi görülmeyecek.

2 Likes

Bu duruma göre değişir. Bazen link yanıt olabilir.

4 Likes

Buna mı takıldınız hocam? Şuan problemi olan insanla birlikte gelecekte aynı sorunu yaşayacak insanlarıda mı düşünelim. Forum kültürü böyle diyebilirsiniz de ne alaka yani. O zaman aynı şekilde forumda hiç bir konuya link bırakılmaması lazım, direkt link bırakacağımız yerin ss’ini alıp atalım ki ileride site kapanırsa yinede okunabilir olsun :smiley:

4 Likes

Her durum için geçerli değil bu. Çünkü bazen kullanıcılar internette hiç araştırmadan konu açıyorlar ve böyle bir durumda cevap olarak sadece link atmakta sakınca olmamalı.

4 Likes

Doğrudan link vermek yerine farklı seçenekler sunup, kaynak olarak linkleri eklemek daha iyi. Böylece cevaplar daha kalıcı ve kullanıcılar için daha faydalı olur.

6 Likes

@umutrmzn 'ın önerisi bana hem ikisinin ortası hem de daha makul bir çözüm gibi geldi. 2007-8 forumların yükselişi dönemini hatırlayanlar varsa o dönemden kalma birçok konudaki linklerin kırık, imgXYZ (çoğunun ismi bu formatta idi) sitelere yüklenen fotoğrafların da ulaşılamaz halde olduğunu hatırlıyordur. Fakat salt yazılım ismi paylaşmak yerine kaynakça ile birlikte belirtmeyi de doğru buluyorum. Böylece hem anlık faydayı hem de ileriye dönük kullanılabilirliği maksimuma çıkarmış oluyoruz.

Bu konu altında konuşulan öneri ve düşünceleri bir süre daha takip edip sonunda duruma göre bir değişiklik yapılabilir. Salt :cd: Yazılım kategorisi için mi bu öneri yoksa üyelerimizden başkaca bir düşüncesi olan var mı? Bunu da merak ediyorum.

4 Likes

Aslında benim ifade etmek istediğim şey buydu ama galiba biraz yanlış ifade ettim.
Tabiiki Göktürk hocamın dediği doğru link atılmasın demek yanlış ve benim haddime de değil zaten.

Ancak linkden ufak bir içeriği de alıntı olarak vermek güzel olabilir :slight_smile:

4 Likes

Elbette sadece link atıp geçmek yerine, konuya ilgili bir yazı hazırlamak çok daha güzel olacaktır. Ancak şahsi görüşüm bu biraz da kullanıcıları içerik üretmeye zorlamak olur ve can sıkar. Herkesin yeterli vakti olmayabilir veya içerik üretmek istemeyebilir. Bu yüzden kural olarak benimsemek yerine, kaliteli içerik oluşturmayı teşvik etmek çok daha mantıklı olacaktır kanaatindeyim.

5 Likes

Bu kısmı tam anlayamadım açıkcası. Yazılım ismine ek olarak kaynak paylaşımı mı sorun olur diyorsunuz? Zaten kişi sadece deneyiminden söylüyor ise bu durumda bir kaynak mevcut olmayacaktır.

İkinci olarak da teşvik etmek elbette önemli fakat konu bu aşamaya geldiğine göre demek ki içerik kalitesi kendi kendine artmak yerine tam tersi rahatsızlık duyulmaya başlanacak duruma gelmiş.

Sanırım alıntıladığınız kısımda kendimi tam olarak ifade edememişim. Bir örnekle açıklamak gerekirse; misal yazılım kategorisinde şifre yöneticisi önerisi istenen bir konuyu okuyacak olsam elbette burada kullanıcıların kendi olumlu/olumsuz deneyimlerini veya yazılımla ilgili ekstra herhangi bir durumla ilgili bilgileri görmek benim hoşuma gider. Kendimde forumlarda bu şekilde yer alıyorum. İçerik üretmeyi seven birisiyim. Ancak benim bahsettiğim durum, aynı örnek için “Yazılım” kategorisinde kural olarak sadece link paylaşılması yasaklanır ve kullanıcılardan bununla ilgili ekstra açıklama,deneyim vb. içerik istenirse bazı kullanıcıların bu durumdan rahatsızlık duyabileceği yönündeydi.

Daha önce de belirttiğim gibi ben tam aksine içeriklerin dolu dolu olduğu bir toplulukta yer almaktan zevk duyarım. Yanlış anlaşılmasın böyle bir durumdan bireysel olarak herhangi bir rahatsızlık duymam. Sadece genele yönelik bir varsayımda bulunmuştum.

1 Like

Netleştirmek için sorayım. Link paylaşmaktan kastınız sadece ilgili uygulamanın linkini paylaşmak mı yoksa bu tarz öneriler veren sitelerin linki paylaşmak mı? Şifre yöneticisi önerisi istedim ve bana şöyle bir link geldi:

1. Bence bitwarden kullan link: bitwardensitesi[nokta]com

2. bitwardensitesi[nokta]com

3. Şifre yöneticileri öneren bir siteye bağlantı incelemeSitesi[nokta]com/passwordmanagers

hangisinden bahsettiniz acaba? Benim üzerinde durduğum husus 3 numara. Bu arada bugün aklıma alternatif bir şey daha geldi. Bir sitede bu tip durumlar için linkin yanına ek olarak internetarchive da indexlenmiş linkini de (eğer yoksa indexletip) paylaşıyorlar. Aslında bu tarz bir şey de olabilir çözüm olarak ama hangisi üyelerin daha kolayına gelir bilemiyorum.

Olayı sanırım çok farklı anlamış olmalıyım. :thinking: Benim bahsettiğim durum şu;

Konu: Şifre Yöneticisi Önerisi
X Kullanıcı mesajı: (Forumda da sıklıkla gördüğüm bir örnek)

Burada kural olarak bu tarz paylaşımı yasaklayıp, şu tarz bir paylaşım istenirse;

Ben Keepass kullanıyorum. Hem mobil hem de masaüstü ortamda lokal bir şekilde şifrelerinizi yönetebiliyorsunuz. Popüler tarayıcı eklentileriyle uyumlu bir şekilde çalışıyor. Ayrıca şifrelerinizi sakladığınız kasaların güvenlik düzeylerini arttırabiliyorsunuz. Elbette bu durum sizin şifre dosyalarınızı açarken bekleyeceğiniz süreyi de etkiliyor.

Burada kullanıcılara italik olarak belirttiğim tarzda bir içerik şart koşulursa, bazı kişilerin bu durumdan rahatsızlık duyabileceği yönünde bir varsayımda bulunuyorum. Gerekçe olarak düşüncem de vakit olmaması, içerik üretmeye yatkın olamama, araştırmaya yönlendirme, zaten kaynak linkte her şeyin detaylı bir şekilde yer alması vb. gösterilebilir.

Konuyu sizin örneğinizde belirttiğiniz şekilde hiç ele almamıştım doğrusu. Burada şöyle bir durum söz konusu olabilir; Internetarchive indexi paylaşmak gerçekten çok mantıklı. Github, Flatpak gibi depolar veya uygulamaların resmi web adresleri haricinde kalan tüm linkler (tanıtım, inceleme, unofficial forumlar vb.) kaynak olarak verilirken Internetarchive indexiyle birlikte verilebilir.

2 Likes