Yabancı Dil Nasıl Öğrenilir?

Herkese selamlar :slight_smile:

Bu post sadece İngilizce ile ilgili değil genel olarak bir dil öğrenmek için ne yapmalıyız onun hakkında bir soru barındırıyor.

Discordda sesli konuşmak tek başına yeterli olmuyor. Dil bilgisi kısmını nereden ve nasıl öğrendiniz/öğrenmeliyim? Bundan bi 4 sene önce B1 seviyesindeydim. Şuan aktif olarak İngilizce içerik tükettiğim için dilim çok gerilememiş oldu. İyi kötü bir temelim var. Önerdiğiniz kitap/kaynak/youtube kanalı var mı? Elimde yıllar önceden kalma çok fazla B1+ B2 kitap var students book/workbook olarak. Bunları çözmem verimli olur mu? Nasıl bir harita izlemeliyim?
İngilizce dışında herhangi bir dili de nasıl öğrendiğinizi anlatabilirsiniz sonuçta dil öğrenme süreçleri benzer.
İyi forumlar.

İngilizcenizi Geliştirmek için Araçlar eklentilere bir bak derim.

1 Like

Kullandığımız alfabeden farklı bir alfabe ile yazılan dili öğrenirken, mesela Arapça, Rusça gibi. Öğrendiğim dilde okuma pratikleri yapıyorum. Örnek olarak; ben bir tarihçiyim mesleğim gereği arapça alfabesi ile yazılan Osmanlı Türkçesi metin okumaları yapıyorum. Böylelikle hem okuma hızım, hem gramer bilgim, hem de kelime haznem gelişiyor.

Tavsiye edeceğim diğer bir öneri ise kendi ana dilinizi iyi bir şekilde öğrenmeniz. Bu şekilde diğer diller ile gramer kıstası yapabileceksiniz. İyi forumlar.

1 Like

sağolun hocam bakıcam listenizdekilere.

hocam bol karışık dil bilgili, fazla karışık yazıları nereden bulurum. Konusu önemli değil sadece dilimi geliştirmesi kafi. Yabancı makaleleri okusam işe yarar mı? Okurken pek bir şey anlamıyorum makalelerde.

Sözlükten yardım alarak okuyabilirsin. Google schoolar, academia.edu vb. Sitelerden makale bulabilirsin.

Bilemediğin bir yapı karşına çıkarsa, üşenmeden gramer kitaplarina bakmani tavsiye ederim

Bol bol pratik yapmanızı şiddetle öneririm.

1 Like

hocam ne çeşit bir pratik peki bu :smiley:
düzenli konuşma veya dil bilgisi tekrarı gibi mi?

1 Like

Konfor alanının dışındaki konuları konuş. Her gün aynı mevzuları konuşursan yavaş ilerlersin.

Kendini ifade etmekte zorlandığın konular hakkında sohbet aç. Yeni film izlediysen onu anlatırsın mesela yahut daha önceden hiç x konusu hakkında konuşmadıysan onlar hakkında konuş.

İlgilendiğin konularda yabancı içerikler tüket. Bize sormana gerek yok. Sırf o konuyu sevdiğin için o içerikleri tüketmeyi istemen gerekli.

1 Like

Biraz klişe olacak ama kendini ne kadar öğrenmek istediğin hedef dile maruz bırakırsan o kadar çabuk gelişirsin. Fakat bu maruz bırakmaktan kastım ders şeklinde değil de sevdiğin veya ilgini çeken içeriklere maruz kalmak. Mesela ben daha önce hiç İngilizce kursuna gitmedim, oturup gramer çalışması da yapmadım. Fakat çocukluğumdan beri video oyunları oynarım. Orada konuşulan diyaloglar hala hatırımdadır. Şu an İngilizce okuduklarımı veya dinlediklerimi çoğunlukla anlıyorum ki İngilizceden nefret ediyorum. Bana çok itici geliyor, yoksa daha da geliştirirdim. Önceden metal müzik dinlerdim Rammstein, Dio şarkılarını ezberlemeye çalışırdım. Bu ve bunun gibi şeyleri beyin kabul ediyor. Diğer türlü okul veya ders formatında ezberlenen şeyleri beyin bir süre sonra çöpe atar. Gramer hiç öğrenme demiyorum ama öncelik bu olmamalı. Dinleme ve okumaya öncelik verilmeli seviyeye göre. Bundan yıllar önce TVde Godzilla oynuyordu, orada Japonya’da geçen bir sahnede telefonda geçen Japonca konuşmaları anlayabilmiştim. Bu da anime izlememden kaynaklı. Animeci değilim. İzlediklerim dört veya beş tane. Umarım anlatabilmişimdir demek istediğimi. Şimdi Farsça öğreniyorum. Çok da keyif alıyorum. Stephen Krashen’in hipotezlerini araştırmanı öneririm. Kendisi dil bilimcidir.

2 Likes