Windows'dan Linux'a geçerken aklımdaki soru işaretleri

Öncelikle, bu geçiş kararını Yusuf İpek’in YouTube videolarını izleyerek almaya karar verdim. Ancak, genel bir bakış açısıyla ve hiçbir ön bilgiye sahip olmadan, konu oldukça karmaşık ve zor göründü. Ubuntu, Garuda Linux, Debian, Zorin, Nobara Linux, Void Linux, Pop OS, KDE, OpenSUSE, Nix OS, Pardus, Arch Linux, Kalamaris, MX Linux, Miracle OS, Android OS, Fedora, Linux Mint, GNOME, KDE, Kernel, Linux, Gentoo, LFS, GNU, çekirdek sağlayıcıları vb. gibi kavramlar arasında kayboldum. Cinnamon dağıtımları nedir, hangisi ne anlama geliyor? Terminal konsepti, sudo ve diğer farklı terminal sağlayıcılarıyla ilgili sorularım var. Hangisi çekirdek, hangisi dağıtım? Tüm bu bilgiler birbirine karıştı ve kafamda bir çorba oluşturdu.

İlk öğrenmem gereken nedir, hangi aşamadan başlamalıyım? Soru işaretleri, bu konudaki haftalık merakım ve izlenen videolar sonucunda oluştu. Bu konuları kategorize ederek açıklama ve sıralamalarla ilgili tavsiyelere ve cevaplara ihtiyacım var.

Yardımsever ve sabırlı arkadaşlardan gelen cevapları bekliyorum. Teşekkür ederim.

2 Likes

Sadece seç birini ve kullan. Sorun oluşmadan sorun oluşturma kendine. Dağıtımın başlangıç için bir önemi yok Yusuf’un dediği gibi mint kullan olsun bitsin zaten zamanla kendin keşfedeceksin.

Yapman gerekenlerin adım adım listesi:

1. Linux Mint 21.3 "Virginia" - Linux Mint sitesine gir.
  2. Türkiye lokasyonunda olan herhangi bir serverdan indir.

Benim Linux’a başlama serüvenim böyle başladı

O zamanlar durumumun vehametini anla diye atıyorum :smiley:

Edit: Merak eden arkadaşlar olmuş açılıyor artık :slight_smile:

6 Likes

KDE, Gnome, XFCE, Cinnamon, Budgie, LXDE, LXQT, MATE… bu saydıklarım birer masaüstü ortamı. Her dağıtımda her masaüstü ortamı kurulabilir. Yani “Cinnamon dağıtımları” diye bir şey yok. Masaüstü ortamı hakkında şu videoya göz atabilirsin:

Calamares: Birçok dağıtımın yükleyicisinde kullanılan grafik arayüzü. Örneğin EndeavourOS’inki böyle görünüyor:

Kernel: Donanım ile yazılım arasında köprü görevi gören çekirdek. GNU/Linux işletim sistemlerinde kullanılan kernelin ismi ise “Linux”. Kernel hakkında da şu videoya bakabilirsin:

GNU: GNU/Linux dağıtımlarında yüklü gelen ve Linux çekirdeğini destekleyen “özgür” yazılım koleksiyonu.

sudo: Terminalde diğer komutları “root” yani yönetici olarak çalıştırmamızı sağlayan ön komut.

Shell (kabuk): Terminale yazdığımız komutları bilgisayarın anlayacağı dile çeviren program. Bash, zsh ve fish en popülerleridir.

Geri kalan tüm saydıkların ise birer GNU/Linux dağıtımı. Yani GNU kütüphanelerini ve Linux çekirdeğini kullanan, kendine özgü bir paket yöneticisi olan işletim sistemleri.

Öğrenmek için hiç acele etmene gerek yok. Linux Mint, Ubuntu gibi bir başlangıç dostu dağıtım seç ve kullanmaya başla. İlgini çektiğinde istemsizce öğreniyorsun zaten. Yusuf İpek’in videolarını mutlaka tavsiye ederim. Bilmen gereken birçok kavram ve terimi açıklıyor. Ben birçok şeyi Yusuf ağabey sayesinde öğrenmiştim.
Ama asla unutmaman gereken şey, doküman, wiki, rehber okumaktan korkmamalısın. Bir şey öğrenmek istediğin zaman veya bir sorunu çözmen gerektiğinde arama motorunda tam olarak istediğini detaylı bir şekilde belirtmelisin. Çünkü aklına gelebilecek her türlü soru, veya yaşayabileceğin birçok sorun muhtemelen başka birileri tarafından daha önce yaşanmıştır. Okumaya ve araştırmaya asla üşenme. Tabi bu noktada İngilizce çok önemli. Linux konusunda Türkçe kaynaklar ne yazık ki yeterli değil.

Eğer gerçekten araştırdıysan ve mantıklı bir cevap veya çözüm bulamadıysan, sormaktan asla çekinme. Yıllardır kullandığın Windows’u bırakıp bambaşka bir denize açılmaya karar vermişsin sonuçta. Elbette takıldığın noktalar olacak. Ama merak etme, “girince alışıyorsun” :slight_smile:

8 Likes

Arkadaş güzel bir açıklama yazmış. Buna ilaveten sırf birileri bir şeyi çok öneriyor diye temeli öğrenmeden her şeye atlamamanı öneririm. İlk başlarda Linux’a Ubuntu ile başladım ancak 3 ay içerisinde daha sisteme alışamadan Arch kurdum. Benim için fena bir deneyimdi. Bu deneyimden sonra Arch’ı belirli bir süre sonra tekrar kurdum ve çok sevdim, yeni şeyler öğrendim. Kısacası topluluk bir şeyi öneriyor diye zorunlu olarak o araçları kullanmana gerek yok. İsletim sisteminin bir araç olduğunun unutlmaması ve senin işine en iyi gelen arcın en iyi araç olduğunun bilincinde olunması gerektiĝi taraftarıyım.

İyi günler dilerim.

3 Likes

Hangi dağıtım, hangi kernel ya da hangi masaüstü ortamı ile başladığının inan ki hiçbir farkı yok. Gözüne hangisi hoş geliyorsa onu kur ve kullan. Günlük kullanım için popüler dağıtımların hepsi iş görüyor. Özel ihtiyaçların varsa bunları kullandıkça fark edecek ve sana uygun olanı zamanla deneyerek, öğrenerek bulacaksın zaten.

3 Likes

Ben bugün minti kurdum. Şimdi sudo wine fish hangisini kullanayım ve nasıl kullanacam terminalden nasıl yükleyecem?

1 Like

Bro aramıza hoş geldin. Bu dediğin şeylerin hepsi farklı şeyler araştırma yaptıktan sonra anlamadığın zaman sorununu yazmalısın.

Dostum yukarıda yazdığımı okudun mu? Bunları neden yüklemek istiyorsun bir sebebi var mı? sudo yüklemen gereken bir şey değil ayrıca, zaten yüklü geliyor

Bunu güvenilir ana kaynaklardan uygulama yükleme çalıştırma yapmak için sordum. Mesela searXNG arama motoru kurmak istiyorum mint mağazasında yok indireceğim kaynağın virüslü olup olmadığını yada doğru güvenilir kaynak olup olmadığını sormak için sudo kullanımı öğrenmek istiyorum. Kabuklarında hepsini tek tek aktif etmek mi gerekiyor? Aktive kodları neler mesela?

Ben şuan linuxu son kullanıcı olarak kullanıyorum. Ekstra pek bilgim yok. İlerleyen günlerde bilgimi arttırmak istiyorum fakat şuanda da oldukça mutluyum. Geçmiş deneyimlerimden bağımsız olarak basitliğini ifade edeyim.

1. Fedora kur.

Fedora dağıtımında Flatpak paket yöneticisinin yüklü geldiği belirtilmiş.

1. Madem flatpak zaten kurulu o zaman istediğimiz uygulamaları Flathub üzerinden indirebiliriz.

Install yanındaki tikten manuel kurulum yapıyorum. Komutu kopyala terminaline yapıştır. Sudo vesaire gerekmez.
  2. Güle güle kullan. Uygulamaları da manuel olarak güncelliyorum. İnternet müsait olduğunda Flatpak update yaz terminale ve Y bas oldu bitti…

Bunlar kendi görüşüm. Çoğu kişi farklı düşünebilir. Son olarak temel linux komutlarını öğrenmen de iyi olur cd ls gibi :nerd_face: :nerd_face:

1 Like

Apk çalıştırabilmek için farklı yol izlemelisiniz linux farklı bir işletim sistemi android farklı bir işletim sistemi.

Bunun için birkaç yöntem var yaygın olan waydroid kullanmanız fakat bahsettiğiniz uygulama illegal bir uygulama olduğu için yardımcı olamayacağım.

Merhaba, konunun amacı ilk açıldığı kapsamdan uzaklaşmaya başlamış. İşletim sistemini seçmiş (bence Mint doğru tercih gerçekten) ve kullanmaya başlamışsın. Bundan sonra teknik sorunlar için :wrench: Linux Teknik Destek kategorisini kullanabilir veya orta kapsamlı sorular (teknik olmayan) için ise :penguin: Linux kategorisinde konu açabilirsin. Ayrıca Sohbet kanalına da göz atmak isteyebilirsin.

Bunların haricinde elbette oyun nasıl yüklenir ve diğer şeyler nasıl yapılır şeklinde forum içerisinde açılmış birçok konumuz mevcut. Özellikle Mintle ilgili konu miktarı gerçekten çoktur. Eminim birçok sorunun cevabına bu konularda ulaşabileceksin. Fakat bu konu artık amacına ulaşmış olması nedeniyle şimdilik kapatıyorum. Sonraki gönderilerde ve Sohbet kanalında görüşmek dileğiyle.

3 Likes