Windows Ghost Spectre mi yoksa Fedora mı?

Windows (Ghost/Spectre) mi yoksa Fedora mı kurmalıyım? Olumlu ve olumsuz yanlarıyla cevaplarsanız sevinirim. NVIDIA kullanıyorum.

Son düzenleyen: @wise 2025-01-11T07:25:11Z

1 Like

Genel anlamda linux dağıtımları daha fazla gizlilik ve çeviklik sunacağı için Fedora. Ancak donanım bilgilerini, hele de gpu’yu bilmeden bir şey demek doğru olmaz.

Sistemin ne ona göre fedora önereyim ?

Windows Ghost hakkında tek bilgim, modifiye edilmiş bir Windows olduğu. Ben sürekli Fedora kullandığım için, sistem kötüyse LightDM + LXQt/XFCE güzel olur; iyise de düz bir Fedora Workstation öneririm (Fedora’da KDE sevmiyorum, GNOME bence güzel).

1 Like

Linux mint veya endeavourOS zorin’e hiç bulaşma burdan @yusufipek abiye sesleniyorum abi zorinden memnun kalan stabil olarak neredeyse hiç görmedim saygılar.

4 Likes

Neden sadece Fedora ki . OpenSUSE de olabilir. Başka bir dağıtım da.

2 Likes

Böyle Windows’u optimize eden Playbook’lar (eskiden ISO idi) güvenlik güncellemelerini kapatıyor, sistemde uyumsuzluk yaratıyor. Ayrıca yapılan testlere göre oyun performansı olarak hiçbir artısı yok. Windows’u illa debloat etmek istiyorsanız Winutil gibi yazılımlar kullanabilirsin. LTSC sürümü kullanabilirsin. Tabii ne kadar debloat edersen et Windows hala berbat bir işletim sistemi. İstiyorsan dediğin gibi Fedora kurabilirsin. Ona oyun performansı Cachy OS kerneli kurabilirsin. Ya da direkt Cachy OS kurabilirsin. Octopi paket yöneticisi var istediğin uygulamaları, paketleri grafik arayüzüyle kolayca bulabiliyorsun vs. Ben yeni kullanıcı olarak çok zorluk çekmedim Arch tabanlı olmasına rağmen. Cachy OS oyunlarda diğer dağıtımlara göre bir tık daha iyi.

Senelerdir revios kullanırım hocam hiç bu klişe olayları yaşamadım desem yeridir. Olay %95 psikolojik. Orijinal el değmemiş olan psikolojik olarak daha muhteşem daha kusursuz olması gerekliymiş ve hatta öyleymiş gibi bir algı var. Sanırım Atlas os’la tanıştım ilk defa ve 3 yılı aşkın süredir de Revios ve Atlas os arasında değişim yapıyorum.

Uyumsuzluk yaşamadım, güvenlik güncellemesi de kapatmıyor ayrıca. Yüklerken size soruyor update kapatayım mı diye, istemezseniz kapatmıyorsunuz ve güncelleme gelirse güncelleyebiliyorsunuz. Daha iki gün önce güncelledim Windows 11 LTSC 2024 + revios’u.

Oyun performansı olarak şu konuda haklısınız: elle ayar yaparak ve yaklaşık 1 saat uğraşarak elde ettiğiniz performansa denk bir şey oluyor. Ancak 1 saat elle uğraşmaktansa bu tarz birkaç dakikalık çözümler çok daha pratik.

Eğer Windows kullanacaksanız LTSC IoT sürümünü, Linux kullanacaksanız MX Linux’u tercih edin. Oyun performansı açısından donanımınızın performansını aşan bir performans beklemeyin, ancak genel kullanım performansı açısından her ikisi de iyi bir tercih olur, özellikle Linux.