Hayır, hatta sana şöyle diyeyim power shell yeni yeni çıkmış iken linux uçbirim önyükcüsü linux işletim sistemlerinin çıkışından beri var. Yani kendini aşmış durumda, kısacası windows’daki powershel’le linux terminalin çakması desek daha mantıklı
Terminali aç ( " Ctrl+Alt+T ile açabilirsin veya direk başlat menüsüne uçbirim yazabilirsin " )
Linux’ta yeni bir kullanıcı oturumu açmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsin :
Kullanıcı Ekleme: Yeni bir kullanıcı eklemek için useradd komutunu kullanabilirsin. Örneğin, ‘ali’ adında bir kullanıcı eklemek için :
sudo useradd -m ali
Kullanıcı Şifresi Belirleme: Yeni eklenen kullanıcı için şifre belirlemek gerekiyor. Bunu yapmak için passwd komutunu kullan :
sudo passwd ali
Kullanıcı Oturumu Açma: Yeni kullanıcı ile oturum açmak için, oturum açma ekranından direk açabilir veya başka oturuma terminalden su - kullanıcı_adı komutu ile geçiş yapabilirsin :
su - ali
Kullanıcı Gruplarına Ekleme: Yeni kullanıcıyı gerekli gruplara eklemek için usermod komutunu kullanabilirsin. Örneğin, kullanıcıyı ‘sudo’ grubuna eklemek için:
sudo usermod -aG sudo ali
Not : Kısacası Root yetkisi vermek istiyorsan, sana daha basit tabirle söylüyeyim yönetici izini, bu windows’da da var
Eğer linux hakkında okuyarak öğrenmek istiyorsan
buradan okuyabilirsin :
KDE Plasma önerme nedenim GNOME’a göre oyunlarda daha az performans kaybı olması. Oyunlardaki performans göz ardı edilseydi ben de GNOME derdim tasarımı nedeniyle. Katlanabilir bilgisayarımda da Fedora Gnome kullanıyorum.