Bilgisayarımı alalı henüz bir yıl olmadı. Windows 10 kullanıyordum, ancak işletim sistemim yavaşladığı için format attım ve Windows 11 Pro yükledim. Şimdi sağ tık yaptığımda veya programları yönetici olarak çalıştırdığımda bir süre bekledikten sonra açılıyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Merhaba o sorun sağ tık menüsündeki kısayolların fazlalığı ve uygulamalarla bağlantısıyla alakalı bendede vardı önceden sistem hizmetleri gibi bir yerden sağ tık menüsündeki kısayolları kaldırmıştım çözülmüştü
ShellExView adında bir araç kullanarak gereksiz uzantıları devre dışı bırakabilirsiniz. Eğer OneDrive kullanıyorsanız, sağ tık menüsünde OneDrive ile ilgili bağlam uzantıları sorun yaratabiliyor. Bu uzantıları devre dışı bırakmayı deneyin.
Sistem gereksinimleri ve RAM kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz? Bilmiyorsanız, Microsoft Store’dan yeni bir terminal indirin veya PowerShell kullanın.
free -h gibi komutlar, neyin ne kadar kullanıldığını gösterir. (free -h genellikle Unix/Unix benzeri sistemlerde bulunur; bende neden PowerShell kurulu olduğunu mesleki açıdan + seviyorum.)
Bu da komut: (Get-WmiObject Win32_OperatingSystem).TotalVisibleMemorySize, (Get-WmiObject Win32_OperatingSystem).FreePhysicalMemory
16641080 KB (TotalVisibleMemorySize) ≈ 16 GB toplam fiziksel bellek.
5235624 KB (FreePhysicalMemory) ≈ 5 GB boş fiziksel bellek.
ciktidan çıkan sonuç bu hocam yaklaşık 5gb kullanıyorsunuz biraz formül yapmak gerek formülü veriyorum
16641080÷5235624= 16gb toplam
5235624÷16641080= 4.98gb
buda formülüm
şimdi belirtmeyi unutmuşum öncelikle Windows 11 pro kaç GB ram ve alan istiyor bakalım
Bileşen
Minimum Gereksinim
Ek Bilgiler
CPU
1 GHz veya daha hızlı, iki ya da daha fazla çekirdeğe sahip uyumlu bir 64 bit işlemci veya yonga üzeri sistem (SoC)
Not:[Harici Bağlantı](link-to-amd-processors), [Harici Bağlantı](link-to-intel-processors) ve [Harici Bağlantı](link-to-windows-specs) yerlerine ilgili bağlantıları eklemeniz gerekmektedir. Ben sadece örnek olarak yazdım.
bu en dip şekilde halı hocam gene biraz matematik hesabı yapabiliriz
hocam şöyle normalde sorun olmaması gerek ram açısından dar boğaz yapan bir parça da görmedim
şeyi denedinizmi Windowsda gelen saçma gereksiz uygulamari silmek başka bir isoymus o onu geçelim gpt ye soralım dedim bana Windowsu sil dedi oda saçmaladı bende
Program kaldırmadan da bir çözümü deneyebilirsiniz.
Bu soruna sanal bellek kullanımı sebep olabiliyor, eğer HDD kullanıyor iseniz daha çok hissedilir. RAM’de tutulamayan sağ tık menüleri HDD’ye yazılır ve geri çağırma daha uzun sürer.
SSD geçebilirsiniz ve ya,
Eğer RAM’iniz yüksekse sanal belleği tümüyle kapatabilirsiniz. Uyarı, çok programla çalışırken / sekme açarken çökme ihtimali doğar ve enerji tüketimi artabilir. Yine de bir deneyin isterseniz.
Eğer sağ tık menüsü hızlanırsa
HDD’de bozuk sektör olabilir,
Belleği şişiren aktif uygulamalar çok olabilir. (Chrome, RiotVanguard, OneDrive, E-posta uygulamaları…)
Ve ya diskinizdeki veriler çok parçalanmıştır, Sürücü Birleştirme yapmanız fayda verebilir.