Windows 11'de Sağ Tık ve Program Açılışındaki Gecikme Sorunu

Bilgisayarımı alalı henüz bir yıl olmadı. Windows 10 kullanıyordum, ancak işletim sistemim yavaşladığı için format attım ve Windows 11 Pro yükledim. Şimdi sağ tık yaptığımda veya programları yönetici olarak çalıştırdığımda bir süre bekledikten sonra açılıyor. Bunun nedeni ne olabilir?

Son düzenleyen: @nxjoseph 2024-11-30T10:03:31Z

Merhaba o sorun sağ tık menüsündeki kısayolların fazlalığı ve uygulamalarla bağlantısıyla alakalı bendede vardı önceden sistem hizmetleri gibi bir yerden sağ tık menüsündeki kısayolları kaldırmıştım çözülmüştü
ShellExView adında bir araç kullanarak gereksiz uzantıları devre dışı bırakabilirsiniz. Eğer OneDrive kullanıyorsanız, sağ tık menüsünde OneDrive ile ilgili bağlam uzantıları sorun yaratabiliyor. Bu uzantıları devre dışı bırakmayı deneyin.

1 Like

Teşekkürler bunu denicem ama bilgisayarda işletim sistemi tarafında bı ağırlık var genel olarak yavaş çalışıyor

Sistem gereksinimleri ve RAM kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz? Bilmiyorsanız, Microsoft Store’dan yeni bir terminal indirin veya PowerShell kullanın.

free -h gibi komutlar, neyin ne kadar kullanıldığını gösterir. (free -h genellikle Unix/Unix benzeri sistemlerde bulunur; bende neden PowerShell kurulu olduğunu mesleki açıdan + seviyorum.)

Bu da komut:
(Get-WmiObject Win32_OperatingSystem).TotalVisibleMemorySize, (Get-WmiObject Win32_OperatingSystem).FreePhysicalMemory

1 Like

kodu yazdığımda bu çıktı

FreePhysicalMemory
16641080
5235624

Sistem

• AMD Ryzen 5 5600G 3.9GHz 16MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm MPK İşlemci

• GIGABYTE B450M K 3600MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI mATX Anakart

• GOODRAM 16GB(2x8) IRDM X 3200MHz CL16 DDR4 Siyah Dual Kit Ram

• GIGABYTE GeForce RTX 3060 WINDFORCE OC 12GB GDDR6 192 Bit Ekran Kartı

• GOODRAM 512GB PX500 Gen3x4 M.2 NVMe SSD Gen.2 (2000MB Okuma / 1600MB Yazma)

• Seagate 2TB Barracuda 256MB 7200rpm 3.5 SATA 3.0 Harddisk

• Rampage REACTION Tempered Glass 600W 80 Plus Bronze Rainbow Siyah Gaming Kasa

• Windows 11 pro

Hemen bir saniye inceliyorum.

Örnek Çıktı:

16641080
5235624

16641080 KB (TotalVisibleMemorySize) ≈ 16 GB toplam fiziksel bellek.

5235624 KB (FreePhysicalMemory) ≈ 5 GB boş fiziksel bellek.
ciktidan çıkan sonuç bu hocam yaklaşık 5gb kullanıyorsunuz biraz formül yapmak gerek formülü veriyorum

16641080÷5235624= 16gb toplam
5235624÷16641080= 4.98gb

buda formülüm

şimdi belirtmeyi unutmuşum öncelikle Windows 11 pro kaç GB ram ve alan istiyor bakalım

Bileşen Minimum Gereksinim Ek Bilgiler
CPU 1 GHz veya daha hızlı, iki ya da daha fazla çekirdeğe sahip uyumlu bir 64 bit işlemci veya yonga üzeri sistem (SoC) Desteklenen AMD İşlemcileri Harici Bağlantı
Desteklenen Intel İşlemcileri Harici Bağlantı
RAM 4 GB
Depolama 64 GB veya daha büyük
BIOS/Bellenim UEFI/Güvenli Önyükleme özellikli Eski/CSM BIOS desteklenmez
TPM TMP standardı 2.0’ı destekleyen bellenim ve donanım TPM’si Windows 11 için Güvenilir Platform Modülü (TPM) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Grafik Kartı WDDM 2.0 sürücüsüne sahip DirectX 12 veya üzeri
İnternet Bağlantısı Kişisel kullanım için Windows 11 Pro ve Windows 11 Home, ilk aygıt kurulumu sırasında internet bağlantısı ve bir Microsoft hesabı gerektirir. Windows 11 Teknik Özellikleri - Microsoft Harici Bağlantı

Not: [Harici Bağlantı](link-to-amd-processors), [Harici Bağlantı](link-to-intel-processors) ve [Harici Bağlantı](link-to-windows-specs) yerlerine ilgili bağlantıları eklemeniz gerekmektedir. Ben sadece örnek olarak yazdım.
bu en dip şekilde halı hocam gene biraz matematik hesabı yapabiliriz

1 Like

yani normalmi sonuçlar ne yapmalıyım

hocam şöyle normalde sorun olmaması gerek ram açısından dar boğaz yapan bir parça da görmedim
şeyi denedinizmi Windowsda gelen saçma gereksiz uygulamari silmek başka bir isoymus o onu geçelim gpt ye soralım dedim bana Windowsu sil dedi oda saçmaladı bende

1 Like

Teşekkürler İlgilendiğin için Uygulamaları Silicem İyi Günler

Yönetici olarak PowerShell başlat, ardından uygulamaları seç ve şöyle sil; normal silmeye kalkarsan olmaz:

Get-AppxPackage *bing* | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage *solitaire* | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage *xbox* | Remove-AppxPackage

Normal silmeye çalışırken karşına çıkan mistik canlı:

1 Like
2 Likes

Program kaldırmadan da bir çözümü deneyebilirsiniz.

Bu soruna sanal bellek kullanımı sebep olabiliyor, eğer HDD kullanıyor iseniz daha çok hissedilir. RAM’de tutulamayan sağ tık menüleri HDD’ye yazılır ve geri çağırma daha uzun sürer.
SSD geçebilirsiniz ve ya,
Eğer RAM’iniz yüksekse sanal belleği tümüyle kapatabilirsiniz. Uyarı, çok programla çalışırken / sekme açarken çökme ihtimali doğar ve enerji tüketimi artabilir. Yine de bir deneyin isterseniz.
Eğer sağ tık menüsü hızlanırsa
HDD’de bozuk sektör olabilir,
Belleği şişiren aktif uygulamalar çok olabilir. (Chrome, RiotVanguard, OneDrive, E-posta uygulamaları…)
Ve ya diskinizdeki veriler çok parçalanmıştır, Sürücü Birleştirme yapmanız fayda verebilir.