Şu anda laptopta Fedora KDE Plasma kullanıyorum ve memnunum ancak masaüstü sistemimde hala daha Windows yüklü. 2,5 - 3seneye yakındır da formatlamadığım için artık bir format atmanın gerektiğini düşünüyorum.
Böyle olunca da aklıma masaüstü sisteme Dual boot kurup kurmamak takılı kaldı. Genel olarak günlük kullanım ve kodlama için kullansam da arada sırada oyun da oynuyorum.
C# ve genellikle PHP üzerine çalıştığımdan dolayı daha önce laptopta Lamp kurmayı denemiştim ancak Codeigniter projemde ne route kodlarım çalışıyordu ne de başlangıç sayfasına doğru düzgün geçebilmiştim bu sebeple de Windows üzerinden Wamp ile devam etmek zorunda kalmıştım.
Şimdi ise Docker ve Kubernetes öğrenmem istendi bakınca bu tip işlemlerin Linux üzerinde daha seri yapıldığını gördüm bu sebeple de Dual Boot’a geçmeyi düşündüm. Ancak ne kadar mantıklı olduğunu hala sorguluyorum nasıl olsa Windows üzerinde de alayı yapılabiliyor ve elimdeki 3 diskte Windows’a uygun Linux görür mü tartışılır?
Sadece düşüncelerinizi almak istiyorum. (Fedora KDE Plasma kuracağım yine.)
Linux’u tek başına kullanmanız oldukça zor ve hatta imkansız, illaki bir yerde Windows’a ihtiyaç duyarsınız. Windows’ta ise her şeyi yapabilirsiniz, Linux’a ihtiyaç duymaksızın.
Bence özel bir sebebiniz yoksa Windows’tan Linux’a geçmek attan inip eşeğe binmektir.
Eh, Windows’ta çoğu şeyi yapamıyorum, hatta birebir bir test bile yapabileceğim bir kod yazalım. Linux’ta verdiği performansla Windows’ta farklı olur; örnek olarak aircrack-ng wiki’sinde yazan yazı:
Paketlerin pasif olarak yakalanması: Çoğu insan WEP güvenliğini kendi erişim noktasında test etmek ister. Bunu yapmak için, 250.000 ila 2.000.000 WEP veri paketi sırasına göre yakalamanız gerekir. Bu bir sürü paket. Windows ile paketleri sadece pasif olarak yakalayabilirsiniz. Yani, arkanıza yaslanın ve paketlerin gelmesini bekleyin. Linux versiyonunda olduğu gibi işleri hızlandırmanın bir yolu yoktur. Sonunda, bir WEP anahtarını kırmak için yeterli paketleri yakalamak günler, haftalar, aylar veya sonsuza kadar sürebilir. (Kısaca, Windows’ta doğru düzgün çalışmıyor, lütfen Linux’ta kullanın diyorlar.) Genelde ağ araçları ve John da önerilmez Windows’ta; Wireshark da mesela Windows’ta rezalet çalışıyor. Bunlara isyan eden biri olarak, macOS veya Linux varken neden Windows kullansın? Altımda Ferrari varken neden deve kuşuna bineyim?
Dual boot tercih meselesi artık açıkçası artısı ve eksisi yok denecek kadar az 2025 yılında. Eğer kullandığınız bazı programlar Windows’ta ise veya Linux alternatifleri işinizi görmüyorsa dual boot atabilirsiniz. Arada Windows kullanmak istiyorsanız bile dual boot atabilirsiniz çok fark etmez. Saat değişiklikleri vb gibi oluşabilecek yan etkileri araştırın sonrasında isterseniz sistemi o şekilde kurun.
Linux’ta NTFS desteği var, dosya aktarımı için kusursuz ama içerisinden program çalıştırmakta bazen sorun çıkabiliyor (steamden oyun çalıştırmak vb.) Windows’ta Linux dosya sistemlerine erişmenin de üçüncü parti driverlarla yapılabildiğini duymuştum. Eğer işiniz sadece bir belgeyi Windows’tan Linux’a ve Linux’tan Windows’a yollamak ise o konuda dert etmeniz gereken bir şey yok.
Anticheati özellikle Linux’a kapalı oyunlar oynamıyorsanız bir çok oyun Linux’ta çalışıyor. ProtonDB ve AreWeAnti-CheatYet gibi sitelerden oyun desteğine de bakabilirsiniz.
Özetle daha seri veya değil yaptığınız çoğu iş Linux’ta da Windows’ta da yapılabilir. Sizin tercihinize bakan bir şey. Hangisi yolu izlemek isterseniz onu izleyin ama büyük bir sıkıntı çıkmayacaktır.
Hocam bir de şöyle düşünün. Anlattığınız şeyler normak bir kullanıcının beklentisinin dışındaki şeyler. Normal bir kullanıcı(ki bu kısım, kullanıcıların en az %60-%70’idir diye düşünüyorum.) performansa ve sorun çıkarıp çıkarmamasına bakıyor. Yapacağı şey mesela istediği 3-5 tane oyuna sorunsuz girip çıkmak(mesela League of Legends ya da Valorant), internette sorunsuz deneyim yaşamak vb.
Yani demek istediğim anlattıklarınuz doğru ve mantıklı sebepler ama azınlığa uygun sebepler.
Hocam o şeyler, bir de aklıma gelen birkaç şey var. En büyük örnek, açık kaynak olan antivirüsler. Şurada haklısınız, oyun mevzusunda özellikle saydınız; Riot Games oyunları bypass olmadan oynanamıyor. Windows’ta da aslında sisteminizde rootkit benzeri bir şey çalışmasını istemiyorsanız bypass lazım.
Linux desktop kullanmanın bu konuda sağlayacağı farkın fazla olacağını sanmıyorum. C sharp Windows’la iç içe olsa da Linux desteğinin sorunsuz olduğunu biliyorum. Docker için WSL de dual boot da iş görecektir. Docker’ın çalışma prensibi benim bildiğim kadarıyla küçük bir Linux VM’i açmakla işliyor zaten. Kubernetes için de benzer şeyler geçerli olmalı ama onunla çok deneyimim yok. PHP için de server performanslarını hesaba katarsam Linux’ta daha iyi bir deneyim sunduğu tahminini yapabilirim ama Windows desteği nasıl kalıyordur yanında bir şey söylemem zor.
Docker geliştiriyorsan birçok sistemde nasıl çalıştığına bakman gerekecek böyle bir durumda sanal makineyle uğraşmaya değmez diyorsan dual boot atabilirsin. Ama işin sonunda biraz hangisini daha çok seviyorsan onu kullan’a bakıyor.