Wifi donanımları ve Linux hakkında

Merhaba, bildiğiniz üzere pek çok insan linux dağıtımlarını kullanırken driverlar konusunda sıkıntı yaşıyor. Özellikle spesifik cihazların driverları tam bir dert oluyor. Kendim Linux Mint 21.3 kullanıyorum. Aylarca internetten aldığım çakma bir Wi-Fi adaptöründen dolayı eziyet çektim. En sonunda paraya kıyıp Tplinkin orijinal bir adaptörünü aldım ondan da hayır bulamadım. Onunla ilgili de konu açmıştım (Linux Mint RTL8188EUS (TL-WN725n adaptör) internet yavaş çalışma sorunu) Kendiniz de linuxta cihazlarınızla yaşadığınız sorunları yazabilir misiniz? Bu konu hakkında biraz konuşmak istiyorum.

1 Like
Benim birkaç makinada Linux dağıtımlarını çalıştırma deneyimim oldu hepsinde farklı problemlerle karşılaştım. Başta genel olarak donanım bazına destek deneyimimi yazyım.

Wi-Fi

• Mediatek: Gayet İyi
  • Qualcomm: Genellikle İyi
  • Intel: Genellikle İyi
  • Realtek : Yetersiz

İnsanların sık bir şekilde Wi-Fi ile problem yaşadığını görüyorum bu kendi deneyimim ve genel olarak topluluktan gördüklerimden ve en gıcık olmasa da ciddi bir problem kimse bir USB portunu gereksiz bir adaptörle doldurmak istemiyor. (Taşınabilir cihazlarda) Önerim, olur da Wi-Fi adaptörü alacaksanız veya Wi-Fi kartınızı değiştirecekseniz: Mediatek veya Intel olsun.

Ekran Kartları

• Nvidia: Dağıtıma göre değişiyor
  • Intel: Arc vb. yeni serilerden değilse gayet iyi

Bence bu insanların ya en çok yada 2. En çok uğraştığı şey dağıtımdan dağıtıma çok değişse de Nvidia sürücüleri her zaman bir uğraş olur ilkinde çalışmaz. Ne demiş Linux Torvalds … neyse onu siz biliyorsunuz. Maalesef AMD marka herhangi bir donanım deneyimim olmadı.

Grafik Tabletleri

• Wacom: Sorunsuz
  • Viewsonic: Bunlar 1 tane grafik tableti yaptı o da çalışmıyor onu da ben aldım :person_facepalming:
  • XP-PEN: Debian dağıtımlarında iyi

Ses Aygıtları

• Realtek: Genellikle iyi ama kararsız
  • Intel: Genellikle Sorunsuz

“İnsan Arabirim Aygıtları”

Linux çekirdeğinde olan bir hata nedeniyle Klavyeniz çalışmıyorsa :slight_smile: Çoğunlukla Tuchpad’ler sorun olabiliyor ama ben hiç yaşamadım

Sürücü problemleri Linux topluluğunun neredeyse en büyük problemi fln demem de özlelikle yeni başlayanlar için büyük bir sorun. Ben birkaç kendi yaşadığım problemlere geçmeden,

Bundan Kim Sorumlu ?

• Cihaz üreticileri, Linux genel olarak popüler bir işletim sistemi değil bunu kabul edelim ama 3 tane işletim sistemi var e birinde zaten topluluk size yardımcı olmaya çalışıyor neden ters mühendislik ile uğraştırıyorsunuz zaten donanım hakkında iyi dokümantasyon olsa problemler ciddi azalacak. Zaten fark ediyorsunuz şimdi en çok hangi sistemler şu an Linux dağıtımlarını çalıştırıyor mesela sunucular orada Ethernet için Qualcomm, Intel çok aha nasıl olduysa bunların genel olarak her ne donanımları varsa sürücüleri de sorunsuz ama kimse sunucu ortamlarında Realtek kullanmıyor neredeyse sonuç da ortada. Mesela modemler hep Mediatek kullanıyor bu sayede Linux’da Mediatek desteği kaçınılmaz oluyor.

• Linux topluluğu evet anlıyoruz bu gönüllülük esasına dayalı bir şey ama bazı forumlarda “X” marka donanım alma Linux kullanacaksan diyen var şimdi öneri olarak uygun evet ama sanki bir kuralmış gibi söylüyor bazıları düşünün Microsoft: “X Markasından Wi-Fi kartı almayın, eeeee Y markasından grafik kartı almayın” dese iyi dalga geçeriz evet paraları var kontrolleri var ama aynı zamanda işletim sistemlerinin başarısı her yerde çalışmasına dayanıyor ben her yerde Windows çalışsın demiyorum ama çalışıyor. Endüstriyel kontrol ekipmanları, dijital panolar, tıbbi cihazlar, Xbox adındaki bir oyun konsolu.
    Ben “vay beee Microsoft” yapmış demiyorum dayatıyorlar ürünlerini bu sayede “oluyor” yapılmıyor.

Linux topluluğu da hep bir şeylere açık kaynaklı sürücü bulma peşinde ne güzel olsun bütün OS açık kaynak olsun hiç lafım yok ama Linux dağıtımları kapalı kaynak kullanma seçeneğini vermek için de çalışmalıyız bana soracak olursanız herkes %100 açık kaynak diye bağırmıyor. Hatta gerekirse zaten açık kaynaklı sürücü olan bir donanım için kolayca kapalı kaynak sürücüye geçilmesini sağlayan bir uygulama ekran kartlarında görüyoruz diğerlerinde neden olmasın.

3 Likes

Ben Kingboss wifi adaptör kullanıyorum sorun yok. Fiyatı da uygundu. Benimki Realtek evet arada tekliyordu. IWD geçtiğimden beri daha iyi. @ozgur duvara çerçeveletmek lazım yazdıklarınızı.

1 Like

Bahsettiğiniz şey nedir?

Piyasada onlardan çok var bende ondan almıştım. Sürekli ağdan atıyordu hiç stabil değildi.

1 Like

IWD = iwd - ArchWiki

bilgisayarımda NetworkManager ile Wi-Fi ye bağlanıyorum. O da iwd mi kullanıyor

Hayır kesinlikle kullanmıyor. Ben kesin performans artar demiyorum ama bende arttı. Neden bilmiyorum.

Tamamdır deneyip geri dönüş yapacağım. Bir sorum daha olacak iwconfig komutu iwd ile bağlantılı mı?

Hayır değildir. Hiç sanmıyorum. Not: Hem network manager hem iwd aktif olmasın. Daha doğrusu iwd ile Network manager beraber de kullanılabilir ancak ben sırf iwd kullanıyorum.

rtl88x2bu çipe sahip bir wifi kartı almıştım. Ayrı bir sürücü kurmada çalışmadı, kurduktan sonra ise genelde düzgün çalışıyor ancak bazen kopma yapıyor ve yeniden başlatmadan tekrar bağlanmıyor. Ve arada bağlanmama problemi yapıyor.

1 Like

Şahsi deneyimim gereği IWD ile daha iyi çalışıyorlar. Nedenini bilmiyorum ama.

İwd (iNet Wireless Daemon) ve NetworkManager, Linux’ta ağ bağlantılarını yönetmek için kullanılan iki farklı araçtır. İşte temel farkları:

• İwd:

• İwd, kablosuz ağları yönetmek için daha yeni ve hafif bir daemon’dur.

• Daha hızlı bağlantı kurma ve daha az sistem kaynağı kullanma gibi avantajlara sahiptir.

• WPA Supplicant’a alternatif olarak geliştirilmiştir ve genellikle daha basit bir yapılandırmaya sahiptir.

• NetworkManager:

• NetworkManager, hem kablolu hem de kablosuz ağ bağlantılarını yönetmek için daha eski ve yaygın kullanılan bir araçtır.

• Geniş bir özellik setine sahiptir ve kullanıcı dostu grafik arayüzlerle (GUI) birlikte gelir.

• İwd ile birlikte kullanıldığında, NetworkManager iwd’nin arka ucu olarak kullanılabilir ve böylece wpa_supplicant’a olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Her iki araç da Linux ağ yönetiminde önemli rol oynar ve kullanım senaryonuza bağlı olarak biri diğerine tercih edilebilir. İwd’nin hız ve hafiflik avantajları olabilirken, NetworkManager daha geniş özelliklere ve daha iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olabilir.

2 Likes

systemctl olacak service yerine.

1 Like

Onun yerine @dengesizkokarca dediği gibi yaz :

sudo systemctl stop NetworkManager && sudo systemctl disable NetworkManager

Linux Mint Systemd kullanıyor senin yazdığın kod yanlış :slightly_smiling_face:

Ama NetworkManager kapatmadan önce iwd yüklemeyi unutma :

sudo apt install iwd
3 Likes

iwctl yazıp girdikten sonra

device list

Yazacaksın ve sonra çıkan sonucu yazacaksın yukarıya dikkatli bak yazmıştım oraya :slightly_smiling_face:

1 Like

Face id den tutunda parmak izi okuyucusuna kadar çalışmıyor yada hatalı çalışıyor. Çok yolu var hala linuxun ((

Face ID’nin Linux ile çalışmasını yakın gelecekte bekleyemeyiz açıkçası ama parmak izi okuyucuları gibi diğer biyometrik kimlik doğrulama yöntemleri Windows Hello sistemine göre yapıldığından ve TPM gibi Linux dünyasına adapte edilmemiş donanımlarla birlikte çalışmak için tasarlandığından genellikle desteklenmeyen donanımlardan biri oluyorlar.

1 Like

Belirli bir süreden sonra tekrar yazıyorum çünkü iwd yi bilgisayarıma kurduktan sonra da sorun aynı şekilde devam etti. Bunun üzerine şu adaptörü satın aldım (@unkown sağolun hocam). Bu denediğim 4. adaptör ve mis gibi çalışıyor.

3 Likes