Web Backend Dil Önerisi

Merhabalar, aktif olarak vanilla php yazabiliyorum ama bildiğiniz gibi vanilla php de bir çok şeyi manuel yapıyoruz ve çok eski kalıyor. Bundan ötürü bir dönem django denedim ama django bana çok komplike geldi. Sizlerden bana backend tarafında framework önermenizi istiyorum teşekkürler

Son düzenleyen: @wise 2024-10-06T20:54:09Z

Nest js öneririm baya iyi sadece backend için, fullstack ve frontend için next js öneririm.

Node js hocam.
ASP.net ve PHP dediğiniz gibi eski ama hala işe yarıyor.
Ama node js hem yenilikçi hemde geleceği var.
Açıkçası bende PHP ve ASP.net ile yaptığım işlerimi bitirirsem node js öğrenmek isterdim.

Not: şuan projelerimde bende genel olarak laravel kullanıyorum.
Ama yenilikçi bir dil varken kaçırmayın bence.

1 Like

Next js ile veritabanı işlemleri yapabilir miyim?

Hazır PHP biliyorken Laravel kullanmanızı sizin için daha rahat olur diye düşünüyorum.

Javascript öğrenmeniz de uygun olabilir. PHP/JS geçişi zor olmaz.

1 Like

PHP ile çalışan birkaç arkadaşım var ve onlar sayesinde Laravel ile birkaç deneyimim olmuştu. Mutlaka bir Laravel’e bakın derim. Özellikle PHP’nin 8+ sürümü ile pek çok yenilik ve değişimler oldu. Eski PHP artık yok ancak legacy olarak hala webin pek çoğu PHP ile destekleniyor.

Türkiye bazında konuşursak genel olarak işler yine PHP veya ASP.NET üzerinden yürüyor.

1 Like

Fullstack uygulamalar yazabilirsin yani evet ve mobil uygulama yapsan dahi api end point’lerini next js projene istek iletebilirsin

Facebook bile PHP kullanıyormuş.
Yıkılması çok kolay olmasa gerek.

1 Like

Vanilla php bir çok işi manuel yaptırıyor laraveldeki gibi bir html teması kullanamıyorum bunun gibi kolaylıklar laravelde var sanırım laravalle devam edeceğim :smiley:

1 Like

Devam edin hocam ama cepte fazladan bir dil eksi değil sizin için.

Kimle iş yapacağınız da kullanacağınız dili etkileyebilir.

Örneğin, özel sektörde bir e-ticaret yazılımı geliştiriyorsanız JS tabanlı frameworkleri kullanmak iyi bir seçenek, https://medusajs.com/ kullanırsınız ve eğlenceli de olur.

Fakat bazı firmalar, özellikle enterprise level dediğimiz büyük firmalar sırtını Microsoft’a dayama hissiyatını talep ederler. Aynı şekilde devlet kontratlı işlerinizi ASP.NET ile yaparsınız, bu klasik bir durumdur. Bunlar eski değildir, lakin güvenlik açığı kaldıramayacak işler yapacaksınızdır ve bu üretim zamanınızı etkilemek zorundadır, hazır paketler kullandığınız bir ürünü devletin önüne koyamazsınız.

3 Likes