Merhaba arkadaşlar ben Ventoy ile bir USB bellek hazırladım (sandisk cruzer blade 2.0) boot ekranını açtığımda sistem görmedi 10 saniye sonra ise 1x0A kodlu bir güvenlik hatası aldım bu hatayı yazmadan önce bir cümle daha vardı ama o kısmı şimdi hatırlamıyorum bana yardımcı olur musunuz
laptop modeli olarak aspire3 a315-54k kullanıyorum
Secure Boot’u kapadınız mı ?
Kapamadıysanız çok yüksek ihtimale nedeni bu, önerim cihazınızın ayarlarından Secure Boot’u kapamanız
Uefi Setup (sıkça “BIOS” deriz aslında yanlış ama neyse…) ile bunu yapabilirsiniz, eğer sorun yaşarsanız cihazınızın kullanım kılavuzunda yardım bulabilirsiniz.
Bir kaç internet araştırması ile benzer bir modelden alınan bir ekran görüntüsü buldum.
Yardımcı olmasını umuyorum, olmazsa buraya da yazabilirsiniz
Şimdi sen kurdu ve kurulum tamamlandı yazdı ise Bios’tan Boot Options’u incelemelisin. Bende Dell var. Her dağıtım kurduktan sonra BİOS’a GRUB’u manuel eklemem gerekiyor.
hayır bu dediğiniz ayar yanlış hatırlamıyorsam enable olarak ayarlıydı bir deneyeceğim şu an biçimlendirme yapıyorum USB belleğe
Eğer windows değilde linux kullanıyorsanız ventoy2disk.sh ile yapın. Ben bu şekilde hiç hata almadım. GUI ve Web UI’da sürekli sıkıntı yaşadım.
hayır ilk kez linux kullanıcam ve ilk kez kurulum yapmaya uğraşıyorum
SECURE boot varsayılan olarak enable olarak geliyor biosta boot seçeneğinin olduğu yerden kapatamadım
Acer ürünlerinde beklenilen bir davranış oluyor korkarım, çoğunlukla bir BIOS şifresi belirlemeniz gerekiyor(kapatmadan önce). Dediğim kullanım kılavuzlarında bu işlem yazılı oluyor genellikle
Ama,
olarak tam ne dediğinizi anlamak isterim, o opsiyonu geri DISABLED seçeneğine getirmekte mi sorun yaşıyorsunuz, yoksa getirdikten sonra ayarların orada kalması ile bir sorun mu yaşıyorsunuz ?
Bios ta boot yazan yere girdiğimde secure boot yazan kısım seçilebilir bir şekilde gelmiyor orayı gri bir şekilde yazmışlar ve secure boot=enable seçeneğini değiştirmeyi engellemişler şu anki mevcut durumda secure boot özelliğini aktif halden çıkaramıyorum daha doğrusu bir yolu mevcutsa şu an ben bilmiyorum
BIOS resmi atar mısınız? Belki security kısmından değişiyordur.
Yönetici parolası ayarladım şu an secure boot özelliği kapanabilir halde secure boot için destek olanlara teşekkürker
bu arada sorunu çözdüm benim gibi yaşayanlar olursa diye söylüyorum acer laptoplarda eğer boot ekranında benim gibi sorun yaşar secure boot failed hatası alırsanız ve boot menüde secure boot disable yapamıyorsanız security menüsüne girip yönetici parolası belirlemeniz gerek( burada bir şey belirtmem gerek belirlediğiniz şifreyi kaydadin çünkü bios’u her açtığınızda sizden şifre istiyor mutlaka kaydedin) belirledikten sonra tekrar boot menüye gelip secure boot özelliğini disable yapabiliyorsunuz.