Ventoy ile Arch kurulumu

Linux Mint 21.03, KDE Plasma masaüstü ortamı kullanıyorum.

Plasma sürümü (5.24.7)
KDE Frameworks sürümü (5.98.0)
Qt Sürümü (5.15.3)
Çekirdek Sürümü (6.5.0-44-generic(64 bit))
Grafik Platformu (X11)

Ventoy ile USB mi GPT olarak yazdırdım içine ilk önce türkiye sunucularından iso indirip attım daha sonra silip germany sunucusundan indirip attım ikisinde de aynı sorunla karşılaşıyorum.

Bilgisayarı yeniden başlatıp USB ile boot ediyorum ventoy ekranı geliyor arch iso yu seçiyorum daha sonra boot normal mod ve boot grub2 çıkıyor.

Normal mod seçtiğimdede hiçbirşey olmuyor grub2 mod seçtiğimde de hiçbirşey olmuyor beni sadece önceki menüye tekrar atiyor.

Denediğim Çözüm Yöntemleri:

ppa indirip grub ı repairledim (bi forumda görmüştüm bootx64 çalışmıyordur belki diye)

3 gündür bununla uğraşıyorum lütfen yardım edermisiniz hiçbirşekilde kurulum yapamıyorum.

Merhaba, öncelikle Secureboot açıkmı yoksa kapalımı?

Merhaba,

Aşağıdaki iki çözümü deneyebilirsiniz:

1. Secure Boot: BIOS/UEFI ayarlarınızda Secure Boot’un kapalı olduğundan emin olun. Secure Boot açık olduğunda bazı ISO’lar boot edemeyebilir.

2. ISO Hash Kontrolü: İndirdiğiniz ISO dosyasının hash değerini kontrol edin. MD5 veya SHA256 hash değerlerini resmi Arch Linux sitesinden kontrol ederek dosyanın bozulmadığından emin olun.

1 Like

arkadaşların dediklerine ek olarak, ventoy sürümünün güncel olduğuna emin olun, geçmiş sürümlerde ventoy ile arch kurarken hatalar yaşanıyor.

1 Like

GPT yerine MBR ile yazdırın. Bende de aynı sorun oluyordu MBR ile yazdırmak çözdü.

1 Like

Öyle yapılırsa UEFI olarak değil Legacy BIOS olarak kurar. Tavsiye etmem.

Hayır, diski zaten gpt kuruluma göre biçimlendiriyor Fedora. Aynı zamanda grub da efi olarak kuruluyor o yüzden flash belleğin ne türde biçimlendirildiği kurulumu değiştirmiyor.

1 Like

Ventoy ile yapamadim balenaetcher ile basarili sekilde kurabildim ama bir sorun var :smiley: fark ettiginiz uzere bazi ayarlar yapmam gerekiyor (klavye gibi) bunlar icin onerebileceginiz bir kaynak varmi acaba

ve ek olarak kde-plasma kurdum archinstaller da plasma 6 geldi ama wayland secenegi yok bir @mhmmdlsubasi nin bir baska gonderideki dediklerinin tamamini yaptigim halde hala wayland secenegi gorunmuyor sadece X11 var

egl-wayland paketini yüklemeniz lazım :slightly_smiling_face:

sudo pacman -S egl-wayland

Kurdum ama hala oturum ekranına gelince Wayland seçenegi yok sadece X11 ve GNOME var

1 Like

https://wiki.archlinux.org/title/Main_page

https://wiki.archlinux.org/title/KDE#Using_a_display_manager

Not: KDE Plasma 6’dan itibaren Wayland oturumu varsayılan ve tercih edilen oturum olacak kadar olgunlaşmıştır. Xorg oturumu hala desteklenmektedir, ancak gelecekteki bir sürümde kaldırılacaktır. Daha fazla bilgi için Wayland Bilinen Önemli Sorunlar ve X11 Bilinen Önemli Sorunlar bölümlerine bakınız.

1 Like

Nvidia’mı kullanıyorsunuz ?

Birde bu paketi indirip, bilgisayarınızı yeniden başlatırmısınız

sudo pacman -S plasma-wayland-session
sudo reboot
[staticius@arda ~]$ sudo pacman -S plasma-wayland-session
hata: hedef bulunamadı: plasma-wayland-session

ne yapmam gerek ?

[staticius@arda ~]$ inxi -G
Graphics:
  Device-1: NVIDIA TU106 [GeForce RTX 2060 Rev. A] driver: nvidia v: 555.58.02
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.1 driver: X: