Uyumak İçin Verebileceğiniz Taktikler

yok babam uyuyamıyorum! lütfen yardım edin!

Son düzenleyen: @Ananass 2024-11-15T21:50:31Z

2 Likes

hocam kactan kaca kadar uyuyorsunuz örnek 03.00 yatıs uyanıs 15.23 gibi

çok uzun zamandır 11 den geç kalktığımı bilmiyorum. ama yatma saatim çok değişiklik gösteriyor.

Şey öneririm, rahatsız etmiyorsa sizi; kapkaranlık bir yerde uyumak. Sıfır ışık olacak ama yarasalar gibi. Bir yerden sonra sürekli o odada yattığınız saatlerde yatmanız geliyor. Bir teori okumuştum; insan beyninin bir alışkanlık için 21 gün geçirmesi gerekiyor diye. Test etmenizi tavsiye ederim. Ya da hiç ilgi alanınızda olmayan şeylerden bir şey tükettiniz zaten, o bıkkınlıktan uyumak zorunda gibi hissediyor vücut.

Kapkaranlık bir yerde gözünü kapatıp hayal kurmaya başla. Uyumam gerektiğinde ama uyuyamadığımda bu taktik kurtarır hep :slightly_smiling_face:

Odam zaten zifiri karanlık, ışık namına hiçbir şey yok. Ayrıca kurmaya başladığım hayaller beni uynaık tutuyor zaten.

Merhaba bende önceden asla uyuyamazdım, saatlerce bir şeyler düşünür ve yatakta oradan oraya dönüp duruyordum. Aşağıdaki teknik ile 1-5 dakika içinde uyuyorum.

1. Rahatlatıcı müzik
  2. Vücudu hareketsiz bırakmak
  3. Zihni temizlemek ve düşüncelerden arınmak

1 = Genelde Pink Floyd - Echoes (özellikle Pompeii konseri olursa tadından yenmez) şarkısını kullanıyorum. Hem 20 dakika hemde mükemmel şekilde zihni uyuşturan bir şarkı bence. Dinlememiş herkesin en az bir kere dinlemesini öneririm :slight_smile:

2 = Vücudunu unutmaya ve hareket ettirmemeye çalış, başlangıçta rahatsız edici olabilir ama zamanla alışıyorsun ve vücudunu daha iyi gevşetip hareketsiz bırakabiliyorsun.

3 = Aslında burada bir şey yapmıyorum, vücudumu gevşetip bırakıyorum ve bir şey düşünmüyorum. Bir şey düşünmemek baya zor bir şey, bu yüzden genelde şarkı ritmine kendimi kaptırarak çözüyorum.

ilginç. ama aile evinde denemeye pek müsait değil
;(

1 Like

Kulaklığınız varsa müsait aslında. Tak kulaklarına kulaklığı dediğimi yap hemen uyursun.

şimdi denersem pek bi anlamı olmaz uyuyamadığım ve saatin daha erken olduğu başka bur gece deneyeceğim

3-5-7 yöntemini deneyin.

3 saniye nefes alın, 5 saniye tutun, 7 saniye yavaşça verin ve tekrarlayın.

Belki şu daha basit gelebilir: 1-2 yöntemi. Nefes alırken 1 saniye sayın. Nefes verirken 2 saniye sayın. Tekrar edin.

1 Like

Biraz herkese yönelik olmayan bir yöntem olacak ama daha az uyumayı deneyebilirsin. Daha az uyku, gün içinde uykusuzluk oluşturacak, bu da uykuya dalmayı daha kolay hale getirecek. Tamamen daha az uyu demiyorum, kısa süreli daha az uyu. Ve bu programda biraz daha geç yatıp, bunu yavaş yavaş erkene alman lazım.

Bu tarz durumlarda uykuyu düzene almak için uygun bir zamanda hiç uyumamak gerekir. Örneğin; bu gece hiç uyumayıp, sabah kesinlikle 1 saat bile uyumadığınızda (biliyorum biraz zor) uykunuzu düzene sokabilirsiniz.

2 Likes

İlaç alabilirsin mesela bitkisel bir şey ya da psikiyatr’a gidebilirsin. Ellerinde güçlü ilaçlar var.
Uyarı : Hekime danış.

postu attıktan 10dk kadar sonra uyudum. zihbim kaldırmadı artık. sonra 6.40 da kalktım ve 8.20ye kadar oturdum. yattım ve şuan kalkıyorum. günümü eksiltmişim gibime geliyor. :disappointed_relieved:

2 Likes

Rutin haline getirdikten sonra vücut alışıyor. YKS dönemimden alışkanlık akşam 11-12 dedimmi yatarım sabah 6 dedim mi kalkarım alarmım vs yok. Birkaç gün kendinizi zorlayın uyku düzeniniz otursun.

4 Likes

Uyumadan en az 4 saat önce çay, kahve, enerji içeceği gibi uyarıcı, şeker gibi kana hızlı karışıp enerji veren gıdalardan uzak durun, spor yapıyorsanız eğer yine sporunuzun ve duşunuzun bitme zamanıyla uykunuzun arasına 2 ila 4 saat zaman koymak işe yarayacaktır. Aktif bir beyin uyuyamaz, yatakta telefon veya tablet gibi bir cihazla uyumadan önce vakit geçiriyorsanız, her ne kadar kullanmamanın daha iyi olduğunu düşünsem de üzerinde kafa yormayacağınız sıkıcı bir şeyle ilgilenmek ve eğer varsa mavi ışık filtresini açıp ekran parlaklığını kısmak da uykuya geçmenize yardımcı olacaktır. Uyumadan önce 5-10 dakikalık 60-70 BPM arası 4/4’lük bir döngüde nefes egzersizi yapmak yine uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır. Papatya çayı da deneyebilirsiniz.

Bunlar uykuya dalmak için kendimi alkolle uyuşturduğum (ben yaptım, siz kesinlikle yapmayın) uzun bir sürenin sonunda, zombiye dönüştükten sonra kendimi toparlama sürecinde uyguladığım yöntemler ve bende işe yaradığını söyleyebilirim. Bir kere uygulanınca sonuç alamayacaksınız, bedeninizi ve beyninizi rutin şekilde uykuya hazırlarsanız, mükafatını alacaksınız. En azından nefes egzersizini denemenizi kesinlikle öneririm.

Tabi ciddi bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle konunun uzmanı bir doktora başvurmanız elzem.

İyi geceler, tatlı rüyalar. :slight_smile:

4 Likes

Amerikan askeri uyuma tekniği var onu kullan