Ubuntu ve Linux Mint'te Ekranın Donması

Arkadaşlar merhaba. Ubuntu kullanıyordum bu sebepten Mint’e geçtim, yine aynı sorun. Linux’u kurduktan bir süre sonra başlıyor bu sorun ve sık sık oluyor. Durduk yere ekran donuyor, klavye ve fare kilitleniyor, reset atmak zorunda kalıyorum. Ekran kartından dolayıdır dedim ama ekran kartımı yakın zamanda değiştirdim, ondan dolayı olduğunu sanmıyorum. dmesg komutunu yazdığımda “nividia Error of this Agent is reported first” hatasını gördüm. Fakat Windows’ta böyle bir sorun yaşamıyorum. Sebebini bilen var mı?

Son düzenleyen: @wise 2024-12-07T07:46:00Z

Şuan kullandığınız ekran kartı nedir? Önceden kullandığınız ekran kartı neydi? Yeni ekran kartına geçtikten sonra ekran donuyorsa Nvidia sürücülerini daha güncel bir sürüme geçirebilirsiniz.

sudo apt update 
sudo apt upgrade

İle sistemi güncelledikten sonra Ubuntu ve Mint’de bulunan “Sürücü Yöneticisi” uygulaması olması lazım, bunu açın ve önerilen sürücüyü seçin. Seçtiğiniz sürücüde yine aynı hatayı alıyorsanız başka bir sürücü seçin, eğer sürücü kaynaklı bir hata ise böyle çözebilirsiniz.

Gtx 950’den 1650’ye geçtim. Update-upgrade komutları işe yaramıyor, sürücü yöneticisinden farklı sürümleri denedim bu da faydasız. Sorunun sebebini anlamadım.

Bahsettiğiniz sorun nedir? Ekranın donmasının bir sürü sebebi olabilir. Sürücü problemleri, swap alanı vs.

nvidia-smi komutu çalışıyor mu? Ayrıca kullandığınız sürücü sürümü nedir?
dmesg | grep -i nvidia çıktısını da paylaşır mısınız? Ayrıca Hybrid sistem mi kullanıyorsunuz? (Çift ekran kartı, örneğin Intel UHD ve Nvidia)

Açık kaynak nouveau sürücüsünün şuan aktif olmadığına emin misiniz? nouveau çalışıyor olabilir belki: lsmod | grep nouveau

Sorun nedir derken, sorunu yazdım işte? Komutları giremem çünkü bu sorun yüzünden Windows’a dönmek zorunda kaldım. Hybrid kullanmıyorum, açık kaynak değildi sürücüm. Evet bir sürü sebebi olabilir ama ne olduğunu anlamadım.

Belki ihtimali yüksek birkaç sebebi varmıdır diye yazdım. Daha sonra uygulamak için. @linuxmint

Kurulum yaparken otomatik olarak oluşturuyor zaten. Sistem bilgisi kısmında da görünüyor. @Freedom

Bu tarz basit yolları denedim zaten, çözüm değil.

Sebebi kapalı kaynak sürücülerin gerekli olması .
Aslında komut satırıyla kurulum yapan dağıtımlarla sorun çözülür arch gibi.
Kurulum sırasında indirilip kurulabilir.
Kapalı kaynak sürücülerin nasıl yüklendiğinden emin değilim.
Ekran donması swap alanı ile ilgili olabilir swap alanı oluşturdunuz mu?

ubuntu dimi sudo apt update && sudo apt upgrade -y
arkasından bunlar isinize yarar

https://www.reddit.com/r/ASUSROG/comments/un5xp8/help_pci_express_activestate_power_management/

Komutları giremiyorsanız nasıl yardımcı olmamızı bekliyorsunuz? Sorunu nokta atışı tahmin edecek kadar müneccim değilim. Eminim öyle birisi de yoktur forumda.

2 Likes