Merhabalar, çoğu kişi ubuntuyu sevmiyor bloatware olduğu söyleniliyor minimal bir kurulum yaptığımızda ayrıyetten snap’ide sildiğimizde bu sorun ortadan kalkmazmı ve ayrıyeten redditte görmüştüm ubuntu veri satıyor deniliyor ilk kurulum yaptığımızda bize sorulan bilgileriniz gönderilsin mi sorusuna hayır dememize rağmen mi hala bilgilerimiz alıyor yoksa bu bir uydurma mı ?
Ben halen daha seviyorum Ubuntuyu. Hatta sunucularımdan birisinde Ubuntunun en son LTS sürümü yüklü. Sunucu kurarken hala bir alışkanlık o işletim sistemini kullanıyorum. Kendisi ile çok uzun bir süre deneyimim oldu. Oradan gelme bir alışkanlık severim. Fakat şahsi kullanıma gelince kullanmak isteyebileceğim bir işletim sistemi değil. Ne eskiden ne de şimdi ev kullanımında Ubuntuyu sevemedim. Minimal server kurulumu üzerinden sunucu yönetirken güzel fakat masaüstü yöneticisi ve diğer komponentleri de kullanmaya başlayınca aynı zevki bana vermiyor açıkcası. O nedenle de zaten arch tercih ettim.
Ubuntunun para kazanmak için verileri satmasına ihtiyacı yok. Arkasında Cannonical adlı bir şirket var ve o finanse ediyor. Bir yandan da Ubuntu Pro veya ekstra destek paketleri satıp oradan da para kazandıkları oluyor ama veri satma kısmına tenezzül ederler mi emin değilim. O yüzden net konuşmak istemiyorum bu konuda.
Debian’ın yanında başka paket yöneticisi kullanıyor ve neredeyse çoğu hep hatalı oluyor, o yüzden ya saf debian ya da arch kullanıyor çoğu kişi. ben şahsen fedoracıyım :d
Bloatware geliyor evet ama insanların alternatiflerini daha iyi bulduğu için ilk planda kullanacağı bir distro değil.
Yönetimin aldığı bazı kararlar nedeniyle de beğenmeyenler var.
Linux’a Ubuntu 14.04 LTS ile başlamıştım ancak şu an bilmiyorum yeni Ubuntu’yu deneme gereği bile duymadım çünkü benim aradığım dağıtım biliyorum ki Voiddir. Snap’e zorluyor deniyor. Benim tercihlerime uygun düşmüyor ama kullanmak isteyenin de hür iradesidir.
Ubuntu son kullanicilar icin insanlari linuxa alistirarak vazifesini tamamladi bence. Unity desktop gibi yaptigi hatalar mintin dogmasina sebep oldu. Ubuntu ile isinan kullanicilar archa gecer. Archin tadini alan ise bir daha ubuntuya donmek istemez. Siradan biri icin linuxta en cok kaynak ubuntu ile ilgili iceriklerdir. Gonlumuzdeki yeri ayridir. Sevmeyen sevmez ama sunucu tarafinda bayrak tasiciyicilardan biridir.
Kişisel net ve kısa cevabım: Çünkü her yönden ağır. Neredeyse Windows gibi.
Mx, Mint, Antix, Bodhi, Wattos gibi dağıtımlar varken şahsen Ubuntu tercih etmem neden daha hafifi varken ağırını kullanayım ki? Hem ki yapabileceğin şeyler %95 aynı sayılır. Ağırlık seven biri değilim.
sıradan birinin güncel pclerde ağırlık farkını anlaması zor. Geçen iş yerinde 4 çekirdek cpu, 8 ram ve 256 ssd ile tırt bi laptop verdiler. Laptop sıfır ve kutudan ubuntu ile çıktı. 1 hafta takıldım, Sonra it alıp windowsa çevirdi. Evdeki mekanik diskli pc ile karşılaştırınca ubuntu akıyordu resmen makinede.
Bir neofetch’e bakıyor hocam. Orada çok değer gördüm mü işkilleniyorum. Ya da görev yöneticisi değerleri. Win10’da bile 1,5 GB ram kullanımı gördüm mü ne gereksiz şey yük yapıyor diye bakıyorum. 1 GB yükle Win10 kullanıyorum çünkü.
Resmi Unity DE olsa güzel olur.
Yerinde titizlik iyidir hocam, windows kullanmayı size yakıştıramadım. Mecburiyetiniz yok ise kurtulun ondan. Şaka bir yana maalesef endüstri standardı yükseldi. Tarayıcıdan sadece twittera girmek bile bayağı bir bellek yiyor. Kişisel olarak her servisi kapatmak hoşuma gitmiyor. Windowstaki prefetch, superfetch gibi sistemin rame göre şekillenmesi falan bunlar bu işler için zaten. Donanım yeterli ise bir süre sonra sistem kendini oturtuyor. Yine de 1bitin bile israf olmamasının hastasıyız orası ayrı.
Kişisel kasamda antix 22 64 bit kullanıyorum. Genel kasada Windows mecbur. Ev halkının genel kullanımını Linux karşılamıyor maalesef vulkan konusundan da muzdarip bir ekran kartı var. Denedik olmadı maalesef. Örneğin Windows’ta 60+ fps ile oynanan League of Legends, linuxta 30 fps’yi zor görüyordu. Bir de roblox sıkıntısı var.
Bu arada görsellik uğruna gelen tüm ağırlıklara karşıyım. Ve haklı bulmuyorum. Tıpkı makyaj gibi. Bir ton makyaj yapan da insandır, makyaj kullanmayan da insandır. Önemli olan yaptığı iş ve bu işi ne kadar iyi yaptığıdır. Bence yani.
Bu Windows mu? Bloat gelmemeli. Napacagiz Linux’a da mi temizlemek icin ugrasacagiz?