Geçtiğimiz günlerde yokoffing filters github sayfasına rastladım.
Baştan sona, yazılanları bir güzel okudum. Hatta anlamadığım yer vardır diye bazı yerleri Türkçeye çevirtip tekrar okudum. Optimized filters kısmında mobil cihazlar ve eski donanımlar için daha hafif listeler diye bir kısma rastladım. Normalde her platformda Ublock Origin yükledikten sonra bütün yerleşik filtreleri etkinleştirip başka filtre eklemeden kullanıyordum. Yalnızca mobilde tüm filtrelere ek olarak Divest os sitesinde önerilen 3 filtre listesini aktif yapıyordum.
Daha çok engellenen şey olsun sayfa daha hızlı açılsın düşüncesiyle. Ancak okuduğum yerde filtre fazlalılığın yavaş yüklemeye sebebiyet vereceğini anlatan kısımlar da vardı böyle. Bunun üzerine Mull adlı tarayıcıda ublock ayarlarımı değiştirip yalnızca 4 optimized filtreyi etkin yaptım ve gerçekten de sayfaların açılış hızının arttığını hissetmeye başladım.
Sizin deneyimleriniz nasıl? Gerçekten böyle bir olay var mıdır?
Bu arada adblock test sonuçlarında bir düşüş oldu ama çok fazla değil. Hem de gezinirken dikkat ettim tüm filtreler açıkkenki haliyle kıyaslarsam reklamlarda pek de fark yok. Kullanımı sadece hızlandırdı gibime geldi.
Eski bir telefonda dediğiniz sorunu şöyle çözmüştüm. DNS bazlı engelleme yapabileceğim bir hizmet kullandım. Ayda 300k dns isteğini aşmaz diye düşündüğümden NextDNS ekledim. Kendi sayfasında bu listelerin bir çoğu mevcut. Önce hepsini ekledim sonradan sorun çıkaranları veya istemediklerimizi tespit edip (loglardan) kaldırdım. Şu an sırf DNS ile büyük oranda engelleme yapıyor. Kalan reklamları da dediğiniz şekilde Ublock’dan 1-2 liste açarak hallettim. Malum DNS ile her şeyi engellemek mümkün değil.
Sonuç olarak cihaz daha az yoruldu ama neredeyse tüm listeleri açmakla aynı oranda bir reklam engelleme performansı elde ettim. Ama şunu da diyebilirsiniz. DNS bazlı engelleme de yavaşlatabilir. O zaman da NextDNS’den cache özelliğini açıp daha da hızlı bir geri dönüş alabilirsiniz.
Çok fazla filtre kullanan birisi olarak, bunun sayfa yüklenme hızını düşürdüğünü söyleyebilirim. Rahatsız edecek derecede fark olmadığı için işlevsellik uğruna hızdan feragat ediyorum.
O konuda haklısınız tabi ki. Ama özellikle mobil cihazlarda, hele de eski mobil cihazlarda özellikle, ram ve cpu çok iş yapamadığı için filtre fazlalığı kullanımı çok etkiliyormuş onu anladım. 1 GB ramli telefon ve tabletim Mull’da gezinirken tarayıcıdan atıyordu. 2-3 optimized filtreye geçince hem hızlı kullanım sağladılar hem de atma sorunu ortadan kalktı. Eski kasamda da benzer liste açtım hızlandı. 4 GB ram falan oldu mu dert değil de altında filtre çok oldu mu şişiriyor gibi.