Merhaba dostlar. Yeni bir kasa toplamayı planlıyorum. Yukarda sadece almayı palnladığım İşlemci, Anakart ve Ekran kartı’nın resmini paylaştım. Yan taraftaki fiyat rakamları için özür dilerim ama resmin bütütnlüğünü bozmadan silmeyi beceremedim.
Bu bilgisayarı toplamamdaki amacım, bu makineye Windows denilen illet değmeycek. Sadece sevdiğim Linux distrolarını kurup deneyeceğim ve beğendiklerim kalıcı olarak yer alacak. Sorunum işlemciden yana değil. Anakart ve Ekran kartı Linux ile uyumlu mu? Bana driver yokluğu sebebi ile sorun çıkarır mı? Bu konfigürasyon uyumsuz ise tavsiye edeceğiniz başka modeller var mı? Bütçe sorun değil. Üstünde Linux koşturabileceğim iyi ve hızlı bir sistem. Teşekkürler.
Öncelikle ağ bağlantısı ile sorum olacaktı; yoğunlukla, Ethernet kablosu kullanarak kablolu bir bağlantı mı yoksa anakartta bulunan Wi-Fi desteği ile mi internete bağlanacaksınız, eğer harici bir adaptör kullanacaksanız model numarasını yazabilirseniz sevinirim.
Ekran kartına gelecek olursak AMD kartların üreticisi tarafından daha çok Linux platformu için destek sağladığını söyleyebilirim ama AMD ekran kartlarını Linux dağıtımlarında kullanma deneyimim olmadı. AMD Kendi Sitesinde Linux sürücülerini sunuyor.,
Ekran Kartının Ürün Sayfasında:
Ubuntu x86 64-Bit
Linux x86 64-Bit
Sürücülerin İndirme Sayfasında:
RHEL
Ubuntu
SUSE Linux Enterprise
Şimdi burada 3 dağıtım yazılmış kalan dağıtımlar çalışmayacak diye bir şey yok tabi ama en azından 3 sorunsuz çalışmasını bekleyeceğiniz dağıtım var.
Birkaç internet araştırmasıyla aynı ekran kartıyla Linux deneyimlerini yazanlar var. Okumanızı öneririm.
Düzenleme:
Bunu ilk yazarken görmemişim nefretiniz olmasın Windows’a karşı değil hiçbir şeye ama varsa da internetten uzak tutun, artık Stack Overflow’u web sonuçlarınızda görünce tıklamazsınız, aynı zamanda BSD tabanlı bir işletim sistemine geçmeyi düşünebilirsiniz çünkü 2009 yılından beri Microsoft, Linux Çekirdeğine katkıda bulunuyor. Kaynak1Kaynak2
Buradaki sistem bir AMD ekran kartı kullanıyor, ama Nvidia’nın yayınladığı açık kaynaklı sürücü biraz “yalan” çıktı çünkü sürücü topluluğa yardımcı olsa da, işlevi ekran kartının içinde bulunan -kapalı kaynak- yazlımı çalıştırmak bütün işi bu değil tabi ama asıl ekran kartınla iletişime geçen kod ve karelerin üretilmesini sağlayan bölüm açık kaynaklı değil.
Blrkaç senedir Nvidia yazılımını ortaya taşıyor, ekran kartların bilgisayarlara benzer bir VBIOS çipi bulunuyor, burada tutuyorlar yazılımları.
Çok negatif bir şekilde yazmışım,
Açık kaynaklı sürücü kesinlikle Nvidia için büyük bir adım ve topluluk için fayda sağlıyor, bu faydanın sonuçlarını görüyoruz. Bu kapalı kaynak kısım çok düşük seviyede olan grafik işlemlerini etkiliyor yani işlevi ciddi önemli olsa kod tabanının yüksek bir kısımı değil.