Herkese selamlar,
Acemi düzeyde ( beginner değil) Linux kullanıcısıydım. Birkaç sene oldu tabi. Tekrar dönesim var. Aklımda ki dağıtım her zaman mint yada ubuntu. Sistem özelliklerim ise,
Cpu: i5 12500H
Ram: 16gb ddr4
Gpu: 3050 mobile
Ssd: 512gb
- Bu sisteme hangi dağıtımı kurmalıyım? ( Linux Mint cinnamon vs edge?)
- Mint mi Ubuntu mu kurmalıyım? Yada farklı önerilere açığım.
Herkese iyi forumlar
Bu iş epey zevk meselesidir. Hoşuna giden ne varsa dene. Ne diyeyim. Ben Voidçiyim mesela.
Aslına bakarsanız bir çok dağıtımı bundan 3-5 yil kadar once inanin denemiştim. Hem topluluk olsun hem kaynak olsun kendimi mintte buldum. Manjeroydu galiba onuda sevmiştim. favorilerim: mint, ubuntu, manjero, elementary os idi.
Windows gerçekten bazen sinir edebiliyor. Her neyse bu konuda windowstan neden ayrilmak istediğimden çok öneri rica edeceğim. Mint’te cinnamon disinda edge diye birşey daha gelmiş. Daha yeni sistemler ve daha güncel olmak isteyenlerin isteyebileceğini okudum reddit gibi forumlarda. Ama kararlı çalışmayabilirmiş. Sizce ne yapayım? Mint iyi bir yumuşak başlangic olabilir gibi geliyor. Cinnamon mu edge mi seçiyim bilemedim.
Ek olarak kendi sistemim için cinnamonda bazı sürücülerin sorunlu olduğunu ama githubtan acik kaynak sekilde bazi sürücülerin bulunabildiğini gordum. Yumuşak sorunsuz bir geçiş istiyorum.
Sistemim gördüğünüz gibi. Önerilerinize açığım.
Mint cinnamon edge bilgisayarımda normal versiyona göre biraz yavaş çalışıyordu ve bazı programları açarken donmalar oluyordu, bence normal versiyonu daha iyi, başka dağıtım istersen nobara öneririm
Tekrar merhaba,
Artık kendi isteğimize göre bazı soruları yanıtlayarak bizlere hangi dağıtımın daha uygun olacağını gösteren bazı siteler varmış.
Bu konuyu okuduktan sonra öğrenmiş oldum.
Bana; ZorinOS, OpenSuse, Mint önerdi
Bu konu hakkında beni bilgilendiren @omerkurt’e teşekkür ederim.
Cinnamon kurdum wifi sürücümü görmedi.
Edge’i kurdum direkt tanıdı. Benim cihazda mı sorun vaaar yoksa çekirdeğin güncel olmasıyla mı ilgili anlamadım. Teşekkür ederim ilginiz için
Çekirdek güncel olmadığı için görmemiştir.
1 Like
Hocam teşekkür ederim. Bu önerinizden sonra uygun olduğumda tekrar Linux Mint Cinnamon sürümünü kurdum. Ve çekirdeği 6.5.0-28-generic’e güncelledim ve donanım tanımama sorunlarım çözüldü.
Sonuç olarak;
Linux Mint Cinnamon kurarak, çekirdeği son sürüme güncelledim.
Ve ardından yeniden Linux dünyasındayım. Destek veren herkese teşekkür ederim. Konu sonuçlandırılmıştır.
2 Likes