Server olarak kullanmak için mini pc önerisi

server olarak kullanmak için bir mini pc arıyorum bütçem max 4-5 k ama daha ucuz olursa iyi olur önerilerinizi bekliyorum

1 Like

Biraz gereksiniminizleri öğrenebilir miyim ?

• Hangi yazılımı çalıştıracaksınız, sanallaştırma kullanmayı planlıyor musunuz ?
  • Herhangi bir mimari gereksiniminiz var mı ?
  • Güç tüketimi konusunda ihtiyaçları var mı ?
  • Herhangi bir donanım ile deneyiminiz var mı ?
  • İleride sunucunun hangi donanımlarını yükseltmek istiyor/gerek göreceğinizi umuyorsunuz ?
  • Ne kadar veri depolamayı umuyorsunuz ?
  • Sunucunuzun ana işlevi ne olacak, veri işleme, depolama vs.

Bunlara cevap verebilirseniz sevinirim.
İyi Günler.

2 Likes

1: casa os veya pontainer gibi bir sistem kurup not uygulamaları olsun vs bunları kullanacağım
2: ubuntu server veya debian 11 çalıştırsın yeter
3: güç tüketimi konusunda bir sınırlamam yok
4: daha önce bir mini pcyi vesaire sunucu olarak kullanmadım ama bir vps ile deneyimlerim var
5: çok fazla veri depolamayacağım 128-256 gblık depolama alanları işimi görecektir
6: adblock dns server gibi şeyler için kullanacağım

1 Like

Kendim Asus-Pro E520 kullanıyorum tavsiye ederim.
Sanallaştırma yapmayacaksanız işinizi fazlasıyla görecektir.
Boşta güç tüketimleri inanılmaz düşük bu da nispeten ekonomik düşününce iyi bir durum. Araç tabiriyle az yakıyor diyebiliriz. Ekstra bellek slotu da var yükseltme yapılabiliyor.

1 Like

CasaOS önermem, işletim sisteminizin üzerine portainer kurabilirsiniz, Yunohost da önerebilirim. CasaOS’i insanların sorunlarına yanıt ararken sanal makinada denemiştim, hiç beğenmedim güvenlik sorunları var ve Yunohost’u senelerdir prodüksiyon da kullanıyorum, kesinlikle önerebilirim.

Anladım, çok sistem gerektirmeyecek işler var

2.El

Tabi bu fiyata yeni sbc olmadıkça pc almak zor. 2.el ürün satılan sitelerde gezindiğimde şuna benzer hp, dell serilerinden buldum.

Şimdi bunun güzel yanı, buradaki modelin 120gb ama biraz daha bakınca 240gb gibi hem SSD hem de sizin istediğiniz aralıkta depolama direk hazır gelecek sistemler var.
İşlemci de 6.nesil olduğundan dahili ekran kartı ile plex vs. isterseniz ağ üzerinden video yayınlamak için. Kesinlikte kullanışlı olacaktır.

Önerim yerel, elden satın alabileceğiniz ürünlere bakmanız olacaktır. 2.El olunca böyle mümkünse deneyip de almanız önemli bence.

Bir soru daha

Raspberry Pi veya benzeri bir tek kart bilgisayar almaya bakınız mı ?

4 Likes

Raspery pi tarzı birşey işimi görürmü bilemiyorum

1 Like

Yani, DNS ve dosya sunucusu olarak kullanacağınızın çıkarımını yapabiliyorum. Başka kullanmak istediğiniz yazılım varsa onları da yazabilirsiniz ama herhangi bir ciddi yük olacak işler değil bunlar.

https://apps.yunohost.org/catalog

Yumhost’un app kataloğu belki buradan bakabilirsiniz.