Secure boot açıkken Nvidia driver sorun çıkarıyor

Selam dostlar,

Nobara Linux’u yeni kullanmaya başladım ve henüz çok fazla bilgim yok. Daha önce Zorin OS dahil birçok dağıtımı live boot şeklinde denedim. Ancak anakartımda (H61) Secure Boot’u kapatma veya açma gibi bir ayar bulunmuyor.

NVIDIA GTX 950 ekran kartıma uygun sürücüleri kurmaya çalışıyorum ancak sürücüler kurulu olsa bile çözünürlük değişmiyor ve sistem düzgün çalışmıyor. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Şimdiden teşekkür ederim!

Son düzenleyen: @wise 2025-01-18T01:01:58Z

Öncelikle foruma hoş geldiniz. Anakartınızın modelini söyleme şansınız var mı?

2 Likes

Esonic H61DA1

Kısaca h61

h61 i ben hash değeri gibi bisi sanmıstımda :smiley:
bunu izlermisiniz

2 Likes

Hayır bahsettiğiniz şey biosta yok iyice aradım araştırdım.

BIOS güncellemeyi dener misin? Güncellemesen bile farklı kısımda da olabilir, Secure boot seçeneğini bulup kapat.

Sürücü için de kapalı kaynak sürücüleri kullan.

1 Like

Sizin için linux dağıtımı fark etmezse, ubuntu 24.04.1 LTS öneririm, nvidia sürücüleriyle uyumludur. Nvidia uygulamasında çözünürlük ayarı yapabilirsiniz.

Anakartınızında Secure boot özelliği bulunmuyor, herhangi bir linux dağıtımında ve sürücülerde, bu sorun teşkil etmez.

(Secure boot olmaması ve secure boot kapalı olması aynı durumdur, sıkıntı çıkartmaz)

Bios güncellemesi yok ve öyle bir ayarda yok her yere baktım sadece şifre ekleyip denemedim

OpenSUSE benim bildiğim secure boot ile sorunsuz çalışıyor. Tercih sizin.

1 Like

Key oluşturdunuz mu? Key oluşturmadan nvidia’yı kullanamazsınız. Size bir rehber bırakayım.

Rehber: Link

Fedora 38 yazıyor ancak 41’de de çalışıyor.

Not: Sisteminizin Nobara olduğunu farkettim ancak farketmez. Fedora tabanlı ne de olsa.

Benim sistemin durumu şöyle:

1 Like