Merhaba, birden fazla kez (22.04 ve 24.04) Ubuntu ve hatta Ubuntu tabanlı bir Linux sistemi olan Zorin OS’yi cihazıma kurdum; hepsinde de WiFi problemi yaşıyorum. İnternette takılıyorum, bir anda internet gidiyor ve internet simgesinin üzerinde ünlem işareti çıkıyor. Beklememe rağmen düzelmiyor, ancak internet bağlantısını kapatıp açınca düzeliyor ve bu çok sinir bozucu. Kendi modeminde sıkıntı yok, aynı sorunu mobil internette de yaşıyorum. Windows’ta böyle bir sorun yaşamıyorum.
Güncelleştirmeleri yaptım, elle yeniden kurmayı denedim.
WiFi kartı: RTL8852AE 802.11ax PCIe Wireless Network Adapter
Laptop: HP 255 G8 Notebook PC (7N4W6AA#AB8)
Sürücünüzle ilgili olabilir ama zannetmiyorum. İnternet gidene kadar ne kadar süre kullanabiliyorsunuz? Bu süre sonrasında birşey internetinizi engelliyor olabilir mi?
tam belli olmuyor ama 30dk bir oluyor, bazen 10dk bir oluyor. mert arkadaşımız doğru söylüyor olabilir demek ki bu tür kartlarda ubuntu’da çalışmııyor farklı bir linux istemcisine girmeyi düşünüyorum çözemedim sorunu.
Forumda RTL8852AE, RTL8852A veya RTL8852BE diye aratırsanız hepsi için çözüm olarak bir repodan bahsedildiğini görebilirsiniz. Alternatif olarak da farklı dağıtımlarda daha sorunsuz çalışabiliyor. Tercih sizin.
Merhaba kullanmış olduğunuz donanım OEM firmalar için üretiliyor. Bu sebeple HP, Lenovo gibi firmalar bazen bazı cihazlara tam linux desteği verirken bazı modellere ise kısmi destek veriyor. Windows tarafında iyi çalışmasının sebebi bu. Realtek’in kendi web sitesinde de paylaşmış olduğu her hangi bir sürücü mevcut değil. Linux’ un herhangi bir suçu yok.
Ben cihazınızın resmi web sitesine girdiğimde orada linux için resmi bir driver dağıtılmadığını görüyorum. Bu model için geçerli.
İyi haber kullanmış olduğunuz wifi kartının açık kaynaklı bir alternatif sürücüsü mevcut ve iyi çalışıyor. Bir çok insanda bunu kullanıyor.
Kötü haber ise sistemi güncellediğinizde sürücüyüde tekrar yüklemeli ve inşa etmelisiniz. Bu uzun süren bir işlem değil
1 -) Sürücüyü Github Deposundan Edin.
git clone https://github.com/lwfinger/rtw89.git
2 -) Mevcut Klasöre Git ve Kurulumu Yap.
make
sudo make install
sudo modprobe rtw89pci
Sistem Güncellenirse
Sistemini güncellersen ve bu güncelleme kernelide yükseltiyorsa driverı temizle ve tekrardan kurulum yap
cd rtw89
make clean
git pull
make
sudo make install
sudo modprobe rtw89pci
Olmadı ama yine de teşekkür ederim, sorunu anlamama yardımcı oldun. Zaten yüklediğim bir sürücüydü, eksik mi kurdum diye yeniden kurmayı denedim ama olmadı. Daha temiz bir kurulum için ağ ayarlarını ve DNS ayarlarını sıfırlayıp tekrar kurdum, fakat yine olmadı. Farklı bir linux yükleyip deniyeceğim yardımlarınız için yeniden teşekkür ederim <3
Bundan sonra yeni bir laptop alırken açık kaynak kodu destekleyen bir donanım tercih etmeye dikkat edeceğim.
Ben teşekkür ederim. Güzel yanıtın bana motivasyon verdi. Yardımcı olması açısından sana bir tavsiye veriyim.
Lenovo’nun “thinkpad” serisi
Hp “Zbook” serisi
Dell “Latitude” ve “Precision” serisi
saydığım markaların bu modelleri workstation cihazlardır. Uygun fiyatlı olanları da var çok pahalı olanları da. Bu cihazlar da linux desteğinin kesin olduğunu biliyorum. Bazı oyuncu laptopları da iyi destek sağlıyor. Ama onların ne olduğunu tek tek bakmak ve araştırmak gerek. Sevgi ve saygılarımla.
Merhabalar, Fedora yükledim ve Wi-Fi sorunum biraz düzelmişti. Arada 2-3 saniye kesilme oluyordu ama genel olarak iyiydi. Ancak Bluetooth’ta sıkıntı yaşıyordum, kulaklık sürekli bir gıcırtı ve kesilme yapıyordu. Şimdi ise Linux Mint kurdum ve herhangi bir sıkıntı kalmadı. Çözüm bu şekilde oldu. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Yeniden bir geri donuş yapmak istedim saçma bir şekilde gnome arayüzü kurdum mint a ve geri bozuldu wifi çok saçma değlmi ?