Merhabalar! Bu rehberimde Waybar’ın yerel zamana uymaması sorununu çözmeyi göstereceğim. Önce sorunu anlatayım; Waybar diğer tüm uygulamalarının yerel zamana göre uymasına rağmen sistem zamanına uymuyordu. timedatectl
komutu da yerel zamanı gösteriyordu. “clock” modülünün “timezone” kısmına kendi bölgemi yazsam bile kabul etmiyordu. “UTC” hariç denediğim bütün zamana bölgelerine şunun gibi bir uyarı veriyordu:
Timezone: Europe/Istanbul. std::chrono::tzdb: cannot locate zone: Europe/Istanbul
Uyarı: Eğer sizin diğer uygulamalarınız da yerel zamana uymuyorsa dağıtımınızın wiki sayfasından yerel zamanın nasıl ayarlanabileceğine bakabilirsiniz.
Şimdi başlayalım özel saat gösterme modülünü yazmaya. İlk önce Waybar’ın yapılandırma klasörüne girelim:
cd ~/.config/waybar
Gerekli betik dosyasını oluşturalım:
mkdir modules
touch modules/clock.sh
chmod +x modules/clock.sh
Ben bu rehberde metin düzenleyici olarak “Micro” kullanacağım. Siz istediğinizi kullanabilirsiniz.
micro modules/clock.sh
Yazalım:
#!/bin/bash
date '+%H:%M Tarih: %A%e %b'
Yazdığımızı açıklayayım, %H ve %M saati gösterir. %H saati %M dakikayı ifade eder. Saniyeyi de eklemek ister iseniz:
date '+%H:%M:%S Tarih: %A%e %b'
şeklinde yazabilirsiniz.
12’lik saat şeklinde kullanmak isterseniz:
date '+%I:%M %p Tarih: %A %e %b'
Bunu kullanabilirsiniz. Tabii yine "%M"den sonra “:%S” ekleyebilirsiniz. Bu arada buradaki “%p” ÖÖ-ÖS göstergesi görevi görür.
Tarih kısmına geçelim. Tarih yazdığım yerde normalde takvim simgesi vardı. Sanırım forum nerd font desteklemediğinden gözükmediği için dümdüz tarih yazdım. Siz nerd fontlar ile simge de koyabilirsiniz. Bu arada başa saat simgesi eklemeye bir azdan geleceğim.
%A: Haftanın günü. Pazartesi, salı vs. Eğer A’yı küçük yazarsanız örneğin “Pazar” yazmak yerine “Paz” yazar.
%e: Ayın kaçıncı günü. Büyük e hali yoktur.
%b: Ayın adı. Büyük B yazarsanız aynı tam adını yazacaktır. Küçük hali ile örneğin “Eylül” yerine “Eyl” yazar.
Son olarak yılı eklemek isterseniz kodu: %Y’dir. Küçük Y hali yılın ilk iki hanesini yazmaz. Örneğin 2024 yerine 24.
Evet, betiği hallettik. Peki Waybar’a eklemek?
micro ~/.config/waybar/config
Şu şekilde gözükecek şekilde ekleme yapalım, “custom/clock” kısmına odaklanalım:
Yazı:
"custom/clock": {
"format": " Saat: {} ",
"exec": "exec ~/.config/waybar/modules/clock.sh",
"interval": 1,
},
Tekrardan forumda nerd font olmadığından (sanırım) saat simgesi yerine saat yazdım. İsteyen düzeltsin. “format” kısmındaki baştaki ve sondaki boşlukları koymakta özgürsünüz. Kendinize göre ayarlayın boşluk miktarını.
micro ~/.config/waybar/config
Modülü istediğimiz yere ekleyelim. “custom/clock” yazarak ekleyebilirsiniz. Ben orataya ekledim.
Waybar’ı çalıştırıp deneyelim!
“E modülün arkaplanı yok?”
Hemen çözelim:
micro ~/.config/waybar/style.css
Şöyle bir ekleme yapalım:
#custom-clock {
color: #c8d2e0;
background-color: #1E1C1B;
border-radius: 20px;
padding: 5 5px;
}
Açıklayayım:
color : Yazı rengi
background-color: Arkaplan rengi
border-radius: Kenarların yuvarlanması
padding: Boşluklandırma
Rehber bu kadar idi. Okuduğunuz için teşekkürler. Umarım yardımcı olmuştur.