Merhabalar. Bir dizüstü bilgisayar kullanıcısı olarak bilgisayarımın serin çalışması için Turbo Boost’u genelde kapatırım. BIOS’umda bu seçenek olmadığı için mecburi olarak işletim sistemi üzerinden kapatmam gerekiyor. Siz de aynı sorundan muzdarip iseniz bu rehber size umarım çözümü getirir.
Adım 1: GRUB ile Kernel parametlerini ayarlamak.
Bunun için /etc/default/grub
dosyasını düzenlemeliyiz. Herhangi bir metin düzenleyici kullanabilirsiniz. Ben nano kullanacağım.
sudo nano /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
kısmını GRUB_CMDLINE_LINUX="quiet splash amd_pstate=disable"
olarak düzenliyoruz.
UYARI: Eğer GRUB_CMDLINE_LINUX kısmında başka bir parametre var ise quiet splash amd_pstate=disable
parametresini o parametreden sonra bir boşluk bırakıp ekleyin.
Kaydedip çıkıyoruz.
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Komutu ile config dosyasını oluşturuyoruz
Eğer amd_pstate’in aktif olduğu bir seçeneği GRUB menüsünde istiyorsanız bunları yapın:
sudo nano /boot/grub/grub.cfg
Bu kısıma gelin. ID’ler aynı olmak zorunda değil
Yaptığım değişiklikleri yapın. Ama bu değişiklikleri yaparken dikkat edin. Yaptıklarımı yine de metin olarak ekleyeyim:
Gelişmiş seçenekler alt menüsünde … Linux Linux …(çekirdeğiniz her neyse, zen, hardened vs.) kısmında parametrelerden amd_pstate=disable
yerine amd_pstate=true
yazmak. Ardından kaydedip çıkmak. Dilerseniz benim gibi adını değiştirebilirsiniz menünün. … Linux Linux … ile kısmını … Linux(amd_pstate) yapabilirsiniz. Tırnakların arasına yazmaya dikkat edin.
Bu ayarları yaptıktan sonra amd_pstate’in kapalı olduğu bir seçenekte Linux’u başlatın. Cpupower uygulaması ile cpupower frequency-info ile kontrol edin. Bu uygulama yoksa kurmanız gerekebilir.
Arch için kurulum:
pacman -S cpupower
Gördüğünüz gibi active kısmında no yazıyor. Yani kapanmış.
Bu adımları uyguladıktan sonra dahi amd_pstate sürücüsü haricinde bir Turbo hızlandırıcı açılabilir. Bunu kapatmak için yapmanız gereken:
su
echo 0 > /sys/devices/system/cpu/cpufreq/boost
yapmaktır.
Okuduğunuz için teşekkürler. Arch kullanıyorum ve Arch’ta bu adımlar ile turbo boost kapatılabiliyor. Bu adımlar başka bir dağıtımda çalışmazsa bana lütfen bildirin.