Web geliştirici olarak -konuyu okuyanların da bir kısmının olduğunu var sayarak-,
Linux’a temelli geçmek istiyorum. Daha önceleri Arch ve Ubuntu kullandım yaklaşık birer yıl olmak üzere ve aşık oldum. Fakat sonraları evim gibi hissettiğim Windows’a geri döndüm. Şuan incelediğimde ihtiyacım olan bazı teknolojiler Linux ve Mac’te destekleniyorken Windows’ta desteklenmiyor. Bu da benim Linux’a karşı iştahımı kabarttı.
Sizler de Linux kullanan programcılar olarak; Linux’ta eksikliğini hissettiğiniz belli başlı şeyler var mı? Ya da “şu konuda kesinlikle Windows’tan daha avantajlı” dedikleriniz. Açıkçası kafam biraz karışık ve Linux’a geçmek için bir motivasyona ihtiyacım olduğunu düşünüyorum
Şuan ana odağım mahremiyet, özelleştirilebilirlik gibi konulardan ziyade programlama ve yazılım geliştirme.
Eğer laptop kullanıyorsanız pil konusunda Linux Windows’dan çok daha başarılı. Matebook 14 kullanıyorum. Windows’da karma kullanımda 4-4.5 saat şarz süresi sunarken Linux’da 6-6.5 saatlere ulaşıyor. Mobilde uygulama geliştirirken android studio emulatörü ekran kartı olmadığından sürekli çökerdi. CPU ısısı 70’lere varırdı. Linux’da ise max 60 derece ve çok nadiren emulatörün çökmesiyle karşılaşıyorum. Eksiklere gelirsek laptop’daki parmak izi okuyucu ve NFC çalışmıyor driver desteği olmadığından. Huawei’in laptop için sunmuş olduğu driverların linux tarafında desteği yok. Mecburen Dualboot olarak yanda Windows’da duruyor fakat en son ne zaman girdim hatırlamıyorum.
Öncelikle uygulama ve araçların kurulum kolaylığı beni cezbetti. Örneğin bir compiler setini veya nodejs, yarn gibi programları linux’ta kurmak çok kolay. Sürücü desteği genel manada iyi. NVIDIA veya AMD gibi bir ekran kartınız olsa bile Ubuntu, Linux Mint gibi işletim sistemlerinde bunların sürücülerini kurmak çok zahmet gerektirmiyor. En önemlisi güncelleme. İstediğim zaman güncellememi yapıyorum istediğim zaman da yapmıyorum. Güncellemeyi yapacaksın diye bir zorlama yapmıyor linux. Güncelleme demişken de gündelik kullandığım uygulamaları (cli veya gui) terminal veya Paket Yükleme aracından rahatlıkla güncelleyebiliyorum. Kaynak kullanımını da unutmamak lazım. Linux’u Raspberry Pi 4B ve kişisel bilgisayarımda kullanıyorum ve kaynak kullanımından çok memnunum. Cihazlarımı zorlamıyor, cihaz üzerinde yaptığım işlemlerde aksama yapmıyor ve uzun süreli kullanımda dahi kasılma yapmıyor. Özelleştirme yapmanın da bir sınırı yok fakat ben sade bir kullanımı tercih ediyorum.
Merhabalar, Fedora Linux kullanıyorum yaklaşık 2 aydır. Geçmiş Ubuntu ve Arch tecrübem de mevcut. Python, C++ ve web tarafında react.js ile programlama yapıyorum. Her şeyi komut satırından yapabilmek harika bir his. Çok basit şekilde istediğiniz paketi, uygulamayı yazıyorsunuz ve hemen yüklenmeye başlıyor. İndireceğiniz uygulamaların açık kaynak kodlu olduğunu varsayarsak gayet de güvenli oluyor. Hızlı ve güvenli bir şekilde paketleri kurmuş oluyorsunuz. C/C++ için GCC, G++ compilerlar (derleyici) kurulu geliyor. NPM ve Node.js kurulu geliyor. (Değilse bile tek komutla indirebilirsiniz) Çoğu geliştirme ortamını rahatça kurabilirsiniz. Python paketleri otomatik olarak güncelleniyor, (sudo paket_yöneticisi update) komutu ile. Size sürekli beni güncelle diyen bir bilidirim paneli yok. Aniden update ekranına düşmek yok. Windows için Wine üzerinden .exe uzantılı dosyları çalıştırabilirsiniz. Özelleştirme bakmıyorum demişsiniz ama değineyim istedim: Geniş bir hayal gücünüz var ise i3 desktop env. kurup hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. İyi forumlar!
Github hesabım yok. Ben biraz yaşlıyım . Çalıştığım şirketteki git hesabım var oda private zaten. Linux’da android studio Windows’a göre çok daha iyi çalışıyor ama macOS bir başka. Yıllardır macbook’da çalışıyorum, android studio linux’da Mac cihazlara göre çok yavaş kalıyor malesef. Macbook’dan daha hızlı bir şey alayım dersem de kallavi boyuttaki kasa ve adaptörler bezdiriyor adamı. Tabi milyarların döndüğü bir şirketle özgür yazılımı kıyaslamak çok da akıl karı değil.
@cerezm Çünkü bunun nedeni Android studio’nun sadece macos sürümünün bulunması Linux işletim sistemi macos işletim sistemi gibi birebir olmadığından macos göre biraz daha performans kaybı olabilir ama Linux içindeki hali Windows’a göre bayağı hızlı
Kullanabilirsin bence ama tavsiye edermiyim pek etmem açıkcası ya çünkü hali hazırda zaten linux işletim sisteminde baya hızlı durumda waydroid ile yaparsan android studio içindeki adb idea gibi muhteşem eklentileri kullanamayabilirsin yinede sen bilirsin arasında pek performans farkı olacağını sanmıyorum
çok rahat, aşırı rahat. hızlı klavye kullanmak mümkün ancak farede hızlanmak pek olası değil. bir kere klavyeye parmaklarım yapıştı mı tekrar kaldırmıyorum, hatta kendi rahatıma göre klavyeyi düzenliyorum. dahası, kendi rahatıma göre bütün işletim sistemini, arayüzü, kısayolları vs. düzenleyebilmek var. hangi akılsız Q klavyede klavyenin en güzel yerine “Caps Lock”, “Tab” gibi gereksiz tuşları koyldu, silme ve esc tuşlarını erişilmeyecek yere koydu bilmiyorum ama benim klavyemde bu tarz bir sorun bulunmamakta.
yüzlerce kısayol + oldukça perofrmanslı arayüz deneyimi (mesela hiçbir animasyon yok, bir tuşa basmamla istediğim uygulamaya geçmem anlık oluyor) linuxu vazgeçilmez kılıyor.
Aslında linux sana os hükmetme imkanı veriyor. Güç zehirlenmesi yaşayarak os yok edebilirsin yada gücünü doğru kullanıp farklı şekilde verimliliğini artırabilirsin.
Avantaj, dezavantaj gibi şeylere girmiyorum. Deneyimlemen gerektiğine inanıyorum.