Merhaba, ben Linux’ta yeniyim ve bilgisayarlar hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyorum. NVIDIA uyumlu ve yeni kullanıcılar için kolay diye Pop!_OS kurdum ve gayet beğendim. Karşıma çıkan sorunlarda internetten bakarak çözüyorum fakat son zamanlarda oyunlarım Alt+Tab yaptığımda, OBS açtığımda, başlatırken veya bazen sebepsiz yere donuyor.
Bazı donmalarda Alt+Tab’a basılı tuttuğumda oyunun arka planda çalıştığını görebiliyorum ve bu sorunu VSync’i kapatarak çözdüm. Alt+Tab donma sorununu, direkt Alt+Tab yapma yerine, workspace kullanarak çözdüm. Fakat ne yaparsam yapayım OBS’deki donmaları veya durduk yere oluşan donmaları çözemedim. Bazı oyunların durduk yere donması, pencere değiştirince çözülse de devamlı tekrar ediyor ve bazı oyunları kapatmam gerekiyor.
Ne yapmalıyım? Sanki mağara adamına anlatır gibi, çok basitçe anlatabilir misin? İnternette çözüm bulamadım, zaten herkesten de olmuyor sanırım.
Zaten ekran kaydı almak başlı başlına sistem tüketir. Ama dilerseniz ekran kaydı ayarlarından kalitesini düşürebilirsiniz. Veya Linux’ta bazı uygulamalara tam performans veren bir komut var. Dilerseniz onu çalıştırabilirsiniz ama şu anda komutu hatırlayamıyorum ne yazıkki. Eğerki isterseniz yazarım.
teşekkürler ama henüz test ettiğimden yazmamıştım ama sanırım sorunlarımın bir çoğunu waylande geçerek çözdüm. eğer bir süre bu sorunlarla karşılaşmassam nasıl çözdüğümü buraya ekleyeceğim ki benim gibi bu durumda kalanlarda hemen çözsün. tabi cidden çözdüysem
Pop!_OS kendi sürücülerini zaten kuruyor. Super (yani ) tuşuna basıp “Nvidia” yazın. NVIDIA Settings / NVIDIA X Server Settings’i seçin. VSync ve G-Sync ayarlarını kontrol edin.
Sol tarafta “OpenGL settings” olacak, oraya girin.
“Sync to VBlank” ve “Allow Flipping” ayarlarını kapatın.
"Apply"e basın.
"Composition Pipeline"ı açın, bu önemli.
Sol menüden "X Server Display Configuration"ı bulun.
Sağ alttaki “Advanced” seçeneğine basın.
“Force Full Composition Pipeline” kutucuğunu işaretleyin.
"Apply"e basıp kaydedin.
Yeniden başlatın. Terminalden yapmak isterseniz sudo reboot yazın.
NVIDIA yenileme hızını ayarladık.
OBS hakkında pek bilgim yok maalesef, ama sistemi kontrol edelim.
Sistemi isterseniz normal yoldan güncelleyin, ama ben terminalden yapmayı tercih ediyorum. Sorun olursa görmek için şu komutları terminal/konsol/komut satırına yazın:
Sistemi güncelleme: sudo apt update && sudo apt upgrade -y
NVIDIA grafik kartı sürücüsü öğrenme (bir hata çıktısı veya “NVIDIA driver not found” gibi bir çıktı alırsanız, sürücüyü yeniden kurmanız gerekebilir): nvidia-smi
Sistemin arka planda kullandığı gereksiz uygulamalar olabilir; çalışan uygulamaları görelim, bunun için: htop
İlk dediğin ayarları yapacak yeri bulamadım, Pop!_OS’un uygulama indirme yerine baktım, 470’in yanında “install” yazıyordu ve 565 yüklüydü. Ben de "install"a bastım, yine de ayarlar çıkmadı. Hepsini silip indirmeyi denedim; grafik arayüzünden silmeye çalıştım, izin vermedi. İnternette baktım, sudo apt-get purge nvidia* demişler silmek için. Yeniden indirmeyi iki defa denedim fakat indirme biterken terminalde sürekli “nvidia wants resume” diyip durdu, en sonda “nvidia wants resume > nvidia wants suspend” dedi ve bilgisayar dondu. Bunu tekrar tekrar yazmıştı. İki defasında da bilgisayar dondu, açtığımda yine ayarlar yoktu. Düzgün inmemiş diye daha fazla kurcalamayıp, bozacağım diye korkup elleşmeden direkt olarak tekrar tekrar sudo apt-get purge nvidia* yaptım. Şimdi ne yapmalıyım?
senin söylediklerinden alakasız olarak sorunu waylende geçmiş olmak düzeltti gibi. yeniden nvidiayı da sorunsuz kurdum. nvidia hakkında yazdıkların için teşekkür ederim sen demeseydin farketmicektim onun yanlış indiğini farketmezdim ve söylediğin kodlar için de teşekkürler. bir kaç gün daha kullanıcam eğer sorun oluşmazsa waylende nasıl geçtiğimi buraya yazarım ki diğer benim gibi bu sorun yaşayanlar da öğrensin
verdin komut su apt ve getten Nvidia ile alakalı her şeyi kaldır
buda tam açıklaması apt-get purge komutu, Ubuntu’daki paketleri (yapılandırma dosyaları, listelenen dizinler ve dosyalar dahil gereksiz paketler) kaldırmak için kullanılabilir. Yazılımı sistemden tamamen siler.
kartının modeline göre aslında en doğru sürücüyu kuruyor sistem kurulumda çok değişik geldi
Öncelikle yaşadığın problemin birden çok şeyden kaynaklı olabilir.
x11’den kaynaklanıyor olabilir, Wayland’e geçerek görebilirsin.
Geçmek için aşağıdakileri yapabilirsin:
sudoedit /etc/gdm/custom.conf
WaylandEnable=false satırını WaylandEnable=true yapıp yeniden başlatınca Wayland seçeneğini sağ alt köşede görürsün.
OBS Studio’daki çözünürlüğü düşürebilirsin.
Video encoder’ı belki NVEC h264 yaparak düzeltebilirsin.
OBS Studio’nun Flatpak versiyonunu indirebilirsin (belki eksik bağımlılık vardır, Flatpak versiyonu bunu çözer).
öncelikle burda cevaplayan herkese teşekkürler her türlü şekilde yardımcı olmaya çalıştıkları için. Evet wayland´e geçmek sorunu çözdü. konudan ayrı olarak kde plasma manjaroya geçtim xd. aynı sorunu yaşayanlar waylande geçerek durumu çözebilirler.