Merhabalar değerli forum üyeleri, bir telefon arayışına girdim. Aosp rom kullanıcağım. Pixel telefonların desteği diğerlerine nazaran çok daha iyi ama Google’ın telefonu olduğundan mahremiyet olarakta pek güvenemiyorum. Mesela lineageos yüklesem Google benden en fazla hangi verileri alabilir? Veya daha iyi önerileriniz var ise bekliyorum. Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.
Mükemmel bir telefon Her ne kadar Google mahremiyete zarar verecek eylemler gerçekleştirsede çok kral bir şirkettir. Android gibi bir nimet sunması mı diyeyim yoksa Gemma 2 gibi bir nimet sunması mı? Say say bitmez.
İnan ki hiç bir yöntem sana mahremiyet açısından %100 güvenlik sağlamaz. Aslında Google Pixel telefonlarla gelen stock Android romu gayet güzel ve stabil bir rom. Fakat isterseniz PixelExperince’da kurabilirsiniz. Ama illaki mahremiyet istiyorum diyorsanız LineageOS, cDroid ve ArrowOS sizin için iti bir seçenek olabilir.
Alsam bile stok yazılımı kullanmam zaten işte benim aklımdaki soru donanım Google’a ait olduğundan grapheneos yüklesem bile Google benden veri olarak ne alabilir?
Yine sizden veri alabilirler ama aldıklarını söyleyemeyiz.
Sonuçta cihazı kendileri üretiyorlar, isterlerse wifi sürücüsüne birkaç on satır daha kod ekleyip bütün verileri kendilerine de gönderebilirler ve bunu öyle kolay bir biçimde anlayamayız (örnek bir senaryo bu gerçek hayatta farklı tabi).
“GrapheneOS” sadece bir işletim sistemi, sizin mahremiyetinizi ve güvenliğinizi olabildiğince üst seviyeye çeker ama yine de @xacn arkadaşımın da dediği gibi %100 olamaz.
Lafın kısası, isterlerse veya yapmışlarsa yine bütün cihazınıza erişim sağlarlar ama yapıp yapmadıklarını bilmediğimiz için biz yapmıyorlar diyelim. Yani yeterince mahremiyet sahibi olursunuz.
Google Pixel’i uzun zamandır kullanıyorum. AOSP projeler olduğu için ROM’lar, Google’ın varsayılan uygulamaları vb. gelmez, tabi isterseniz sonradan kurarsınız, o size bağlı. Telefona root veya ROM atmadım, garanti kapsamında hala ve Türkiye’den almadım.
Hiç sorun yaşamadım. Kullandığım model ve düşüncelerimi merak ederseniz;
Bence tercih meselesi. Miui gibi olup çoğu yerinde buglar olacağına (mi11 ultra gibi bir telefonda bile var) sade ama bugsız bir deneyimi tercih ederim.
MIUI da bug yok değil,ama custom rom kadar buglı değil.Firmaların hiçbiri custom rom önermez.
stock UI arayüzü olan telefonlar çok az satılıyor . Xiaomi bunu bir kere denedi başarısız oldu.
Önermez tabii, siz kendi ürününüz varken başka bir ürünü önerir misiniz? Custom ROM kullanımını zorlaştıran veya engelleyen de üreticinin kendisi zaten.
Eğer gerçekten güzel desteklenen bir telefonda custom rom kullanırsanız fikriniz değişecektir. Bende poco X3 NFC var ve miui 14 destekleniyor son olarak. Lineageos kurduğumda gerçekten fark hissediliyor miui a göre neredeyse hiç takılma kalmadı sistemde.
Ben markanın yalancısıyim ama reklamlarda matkap vuran gördüm. 10 tane model var ve hepsi aynı iddiaya sahip. Ve nedense her mağazada farklı bir telefonla aynı video gösteriliyor; kırmızida aynı video başka bir telefonu maviye gitsin başka bir telefon ama aynı reklam