Merhabalar çok kişi pardusu son kullanıcı için önermiyor.Bence pardus son kullanıcıya hitap eden dagıtımlar sırasına girebilir hatta bazı dağıtımlardan daha kullanıcı dostu.Içindeki bazı araçlar olsun (mesela: .deb kurma aracı) son kullanıcıya hitap ediyor.Mağazası çok iyi 23.0 ile derli toplu
Zaten Pardus istesede, istemesede son kullanıcıya hitap etmek zorunda çünki Pardus kurumlar için.Şöyle bu düşünün devlet kurumunda kim Pardustan önce Linux kullandı ki?Kurumlar da Pardus kullanan kişilerde son kullanıcı normal yeni başlayan biriside son kullanıcı.Fark ne yani abi?Tamam içinde bloatware var fakat oda bir iki tane bence yok denecek kadar az
Neden son kullanıcıya Pardus önerilmiyor anlamıyorum… Çok boş yaptım kusura bakmayın
Azerbaycanlıyım yazımda yanlışlarım ola bilir.Türkçe çok iyi biliyorum hatta ben Türkiyede,Azerbaycanlı olduğumu söyleyene kadar kimse Azerbaycanlı olduğumu anlamıyor fakat, yazıda sorunlarım var maalesef
23e yeni güncelledim ama ses yok sistemde öncekinde 21 olması lazım herhangi bi sorun yoktu ve son kullanıcı açısından da sıkıntısı olduğunu sanmıyorum sizin gibi
Pardus Başlangıç Onarma: Bu uygulamayı ayrı almamın sebebi Debian ve Pardus sistemlerde herhangi bir çökme, yanlışlıkla bozma gibi durumlarda sistemi verilerinizi kaybetmeden düzeltmeye yarar. Ayrıntılı özellikleri:
*Grub önyükleyicisini onarma
*Unutulan parolayı değiştirme
*Kurulu sistemde terminal başlatma
*Mevcut sistemin yeniden kurulumu
*Kullanıcı verilerini sıfırlama
*Bozuk disk onarma
*Bozuk paket onarma
*Sistem güncelleme
Pardus kamu ihtiyaçları için gelistirilse de normal kullanıcıları hiçe sayıyor diyemeyiz. Pardus’u ilk indirecekler için Pardus 23 Gnome sürümünü tavsiye ediyorum. Arayüz özelleştirme ile ilgili güzel bir özellik bulunuyor. Ekran görüntüsü ile anlaşılır:
Haklısınız nedense Pardus pek önerilmiyor. Beğenilmiyor. Şahsen ben de çok beğenemedim. Milis ve Pisi daha çok hoşuma gidiyor. Herhakde Tübitak markası diye…
Ben şahsen beğenilmeyecek bir tarafı olduğunu düşünmüuyorum.İçinde bir çok dağıtımda olmayan son kullanıcı dostu araçlar var
Tubitak olsa bile cannonicaldan daha güvenli gibime geliyor
Pisiyi en son 1-2 yıl önce yusuf abinin videosunda görmüştüm.Çokta iyi değildi.Son kullanıcıyada hitap etmiyordu.Şimdi nasıl bilmiyorum
Yani benim söylediğim şeyde bu zaten.İnsanlar nedense kötü kötü diyorlar yani normal kullanıcı dostu olduğunu idda eden dağıtımlardan çokta farkı yok hatta bazı dağıtımlardan daha kullanıcı dostu.Bazı kişileri anlamakta güçlük çekiyorum maalesef
İki yazılım aynı hizmet için üretilmiş. Ne kadar fark olması sizi tatmin edecek? Sadece bu ifadeyle karşılaştırma yapacak olursak arayüzsel olarak çoğu linux sistemi zaten aynı. Hepsine birbirinin makyajlısı diyelim
Pardus 23 te şuan Debian 12 den farklı olarak 201 paket var ve bu paketlerin maintain edilmesi kolay bir iş değil. Bkz: Pardus Paket İzleyici
Lütfen kullanmadan veya araştırmadan böyle ifadeler kullanıp insanları soğutmayın.
Pardus 23 sürümü ile inanılmaz ilgimi ve beğenimi kazandı. Ubuntu’nun Unity’i terketmesinden sonra Mint’e geçtim ve yıllardır beraberdik ama sanırım artık Pardus’a geçmenin vakti gelmiş.
Neden önerilsin ki? Pardus gereksiz milliyetçilik akımına kapılan bir dağıtım. Çoğu yerde tanıtımlarını Türk bayrakları ve “Yerli ve milli” işletim sistemi sloganlarıyla yapıyorlar… Sence başarılı olma ihtimalleri var mı? Özgür yazılım demek sadece açık kaynaktan ibaret değil arkadaşlar, insanların gerçekten kendini özgür ve güvende hissetmeleri gerekiyor. Pardus dediğin dağıtımın arkasında devlet var. Son 21 yıldır hükümet değişmedi. Almış olduğu kararlar ortada. Yarın Pardus’a müdahale etmeyeceğinin bir garantisi var mı? Yok… Ki zaten son zamanlarda Cumhurbaşkanlığı tarafından açık kaynaklı yazılım kullanılması ile ilgili bildiriler yayınlanması hiç hayra alamet bir durummuş gibi gelmiyor bana… Buraya da bir şekilde müdahale edecekleri bariz. Yolu yapılıyor yavaş yavaş…
Bu konuda katılıyorum. Fakat önerilmemesi için bir sebep değil. Dağıtımın pazarlanma biçiminin kullanıcının deneyimine doğrudan bir etkisi olmayacak.
Özgür yazılım demek tam olarak şüphelendiğiniz şeylerin olmaması için var. Özgür yazılımın arkasında devletin bilimsel ve teknolojik araştırma kurumunun olması bir şey ifade etmez. Kuzey Kore için yapılmış Red Star OS’e benzetmeye çalışmış gibisiniz ama ikisi çok farklı dağıtımlar.
Son zamanlarda gördüğüm en saçma yorumlardan biriydi bu. Açık kaynaklı yazılımı ne sanıyorsunuz siz tam olarak, ne demek olduğunu biliyor musunuz? Ne gibi bir müdahale olabilir mesela? Vergilerimiz ile Microsoft ve Google hizmetlerine tonla para harcamamız daha mı iyi? Bu kararda art niyet aramak cahillikten başka bir şey değil.
demir baş deb. based distrolar varken ufak toplulukların kullandığını düşündüğüm bi dağıtımı kurmanın bir gereği yok gibi ona bakarsak piyasada 500 tane distro var belki 50 tanesi son kullanıcıya hitap ediyor olabilir en çok hype alandan devam etmek sorunlarla karşılaşma ihtimalinizi azalta bilir yada çözümünü daha kolay hale getirebilir bu benim kendi fikrim tabi.
son sürümlerinde sanki son kullanıcı için olmak istiyor gibiler ne kadar öyle bir planları olmasalarda ama o toollar sanki farklı bir işletim sisteminden alınmış gibi zorinOS yani pardus kurmak istiyorsan zorinOS’a pardus tool ları kurunca aynı gibi oluyor görünüm kısmındanda iyi oluyor bilgisayarım, deb kurucu, cihaz hakkında gibi tool lar zaten python ile yazılmış ve herhangi bir debian tabanlı OS’da sorunsuz çalışıyor diğer dağıtımlar (fedora,arch fln.) sadece simge gidiyor