Merhabalar. Siber Güvenlik/Anonimlik konularına yeni merak salmış biri olarak bilen arkadaşlar şu Panel mevzularını anlatabilir mi? Teşekkürler.
Son düzenleyen: @hackertux 2025-03-11T22:43:56Z
Merhabalar. Siber Güvenlik/Anonimlik konularına yeni merak salmış biri olarak bilen arkadaşlar şu Panel mevzularını anlatabilir mi? Teşekkürler.
Son düzenleyen: @hackertux 2025-03-11T22:43:56Z
Basitçe devletin elinde bulunan sizin hakkınızdaki bilgilerin (isim, soyisim, TCKN, sağlık ile ilgili veriler, oturduğunuz adres ve daha birçok alan) kötü amaçlı kişilerin elinde oluşu.
Rastgele 13 yaşındaki bir çocuk bile sizin isim-soyisim kombinasyonunuz ile gizli kalması gereken bilgilerinizi görebiliyor.
Panel dediğiniz kavram şu: 2016/14’ten beri sızdırılan verilerin toplandığı bir yer. Bu veriler API üzerinden çalışıyor; API belirli resmi yerlerden veritabanına sorgu yolluyor. Sistemde oldukça fazla veri gördüm: askere uygun olup olmadığına, dini ve ırki özelliklerine (Çerkez, Zaza vb. diye bakıyorlar), aile fertlerinin cenazelerinin nerede kaldırıldığına, nerede yattığına, hastaneye ne zaman gitmiş, vergi borcu olup olmadığına dair birçok şey görülüyor; daha tehlikeli şeyler de olabilir ama bilmiyorum. Çalışırken kaç tane böyle veriyle karşılaştım, önlem alınmıyor, alınmayacak da uzun zaman çünkü kimse kaynaklanan sızıntıyı kabul edip özür dilemiyor.
Açıp kullanmadım, sadece siyasi yerlerde çalışırken siyasilere bu tarz sorgular yapılınca yazılım bölümü ve bana düşüyordu. Tuhaf tuhaf birbirimize bakıyorduk başlarda