OpenWrt Superonline PPPoE Kopma Sorunu

Merhabalar,

Bir süredir evimde SO altyapısı üzerinden fiber internet kullanıyorum. Bir süre SO sağladığı router’ı gateway olarak kullanarak kendi router’ımı kullandım. Kullanıcı adı ve şifremi elde ettikten sonra Huawei AX3 router ile direk PPPoE üzerinden kullanıcı adı, şifre ve MAC Clone ile bağlantı sağlayabildim sorunsuz bir şekilde.

Şu an Tp-link AX23 router satın aldım OpenWrt ile kullanmak için ancak PPPoE ile bağlanmaya çalıştığımda çok fazla kopma sorunu yaşıyorum. Bağlatıyı sağlayabilmek için aşadağıdaki rehberi takip ettim.
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wan/isp-configurations#turkcell_superonline
Rehber’de belirttiği gibi config dosyam aşağıdaki gibi;

config interface 'wan'
	option device 'wan'
	option proto 'pppoe'
	option username 'xxxxxxxxxxxx@fiber'
	option password 'xxxxxxx'
	option ipv6 'auto'
	option peerdns '0'
	list dns '9.9.9.9'

config device
	option name 'wan'
	option macaddr 'XX:XX:XX:XX:XX:XX'

Bu şekilde internet alabiliyorum ancak paketimin yarısı kadar bir hızı pingli bir şekilde alıyorum. VLAN id ile bir kısımdan bahsetmiş, herhangi bir vlan id tanımlaması yapmadım. İnternete ONT + router üzerinden bağlanıyorum. Router ve ONT cihazın admin arayüzüne erişimim var.

Şu an internete eski (Huawei AX3) router ile bağlanıp, OpenWrt WAN portundan DHCP ile alıp dağıtıyorum.

OpenWrt sürümü: 23.05.2

Turkcell’i aradığımda dişe değecek bir şey söylemiyorlar, daha kullanıcı adı ve şifreyi vermekten acizler.

Eklemeyi unuttuğum ve eklenmesi gereken bir detay varsa belirtin lütfen.

Konu hakkında bilgisi, deneyimi, fikri olan arkadaşlar desteğinizi rica edebilir miyim?

1 Like

Merhaba, iyi günler. Openwrt li cihaza geçtikten sonra en başından beridir mi düşük internet hızı ve yüksek ping ile uğraşıyorsunuz yoksa kısa da olsa bir dönem normal internet aldınız mı? Çünkü acaba yanlış yaptığımız veya yapmayı unuttuğumuz bir ayardan dolayı mı böyle oldu diye düşünüyorum.

O IPTV hizmeti aldığınız zaman anlam kazanan bir şey. Mac clone yapmış ve PPPOE id/şifreyi girdiyseniz normal olarak okey olması lazım.

Satın almış olduğunuz internet hızı ne kadar idi ve bu hız düşüşünü kabloluda mı kablosuzda mı yaşıyorsunuz? Yeni cihazınız size max 100-150 verirken eskisi min 250-300 mü veriyordu performans olarak?

Öncelikle hızlı geri dönüş için teşekkür ederim.

OpenWrt’li cihaza geçtikten sonra hiç stabil bağlantı alamadım. Kurulum aşamasında resmi wikisini takip ederek kurdum, kendi firmware’ı üzerinden yükselttim. Sonrasında erişememeye başladım, benim hatamdan dolayı, tekrar yükledim. Her iki yüklemede de PPPoE bağlantısında stabil bir şekilde bağlantı sağlayamadım.

Yaptığım config dosyasında mac clone yaptığımı düşünüyorum LuCI üzerinden değiştirdiğim mac adresini de görüyorum, ID ve şifrede de herhangi bir sorun olmadığını düşünüyorum çünkü yanlış yazdığımda internete erişemiyorum.

Kullandığım internet paketi 500 Mbps Download / 50 Mbps Upload hız veriyor. OpenWrt’li cihazda en fazla aldığım hız 250 Mbps download civarında alıyorum, eski cihazda 800 Mbps ile başlayıp sabit 500 Mbps alıyorum. Ayrıca OpenWrt’li cihazda ping değerlerim anormal seviyede +100/200 ms arasında değişiyor düşük hız almama rağmen.

SO abonelikleri cihazların seri numarasına göre kayıt yaptığını düşünüyorum, son görüşmemizde cihazın seri numarasını istediler onun üstünden kontrol sağladılar ama sağlayamadılar çünkü onların verdiği router’ı kullanmadığım için sistemde hata alıyorum tarzında bir cevap aldım.

Mac clone tarzında cihazın seri numarasını kopyalamamız mümkün mü bilmiyorum, bir göz attığımda çok mümkün gibi durmadı, bu şekilde çözüm üretilebilir mi acaba?

Kablolu mu kablosuz değerleri mi? Bir de 500’lük pakette 800 ile başlayan bir hız alıyorum demişsiniz. Yazım yanlışı oldu da 80 mi demek istediniz acaba?

Hızla ilgili özellikle kablolu mu diye sormamın sebebi şu: Her iki cihazda da kablo ile alabileceğiniz maksimum hız aynı fakat kablosuzda özellikle 5GHZ’de Huawei WiFi AX3 diğer cihazın iki katı yüksek bir hızı destekliyor. Acaba düşük hız almanız bundan mı kaynaklanıyor diye düşündüm.

Bunu zaten halletmişsiniz. Ben yapmışsanız zaten çalışır (ve çalışıyor) başka bir ayarı yok anlamında yazdım.

VLAN ID ile ilgili de eski cihazınızda acaba bir bilgi mevcut mu? Mesela VDSL için 35 IPTV için 103 gibi değerler mevcut. Belki internet ayarlarına göz atıp bulma şansınız vardır?

1 Like

Kusura bakmayın atlamışım, yaptığım hız testi sonuçları hem kablolu hem kablosuz için geçerli diyebiliriz. Detaylandıracak olursam, pc üzerinden kablolu olarak aldığım hız kablosuzda da aşağı yukarı aynı, kullandığım kablosuz cihazlar Wi-Fi 6 destekli olduğu için. Umarım anlatabildim.

Kablolu bağlantıda da kopma sorunu yaşıyorum özellikle 1Gbit portlardan bağlı router ve pc, düşük hızın sebebinin config dosyasından olabileceğini düşünüyorum.

800’den başlıyordan kastım speedtest.net üzerinden başlattığım testte anlık olarak 800 Mbps görüyorum sonlara doğru 500 Mbps olarak sabitleniyor kablolu ve kablosuz olarak aynı senaryo geçerli. Anlık olarak verdiği için bir çok ISP’te olan bir durum, bana özel bir durum değil. Multi bağlantıda bu hızlara çıkıyor tabii ki, single bağlantı üzerinden test yaptığımda maksimum 500 Mbit alıyorum.

Openwrt’li cihazda kablolu olarak maksimum 250-280 Mbps civarı hız alıyorum.

Eski router’ımda VLAN ID kısmı var ancak hiç doldurmadım boş olarak durduğunda sorunsuz bağlanıyorum, IPTV hizmeti de var paketimde IPTV ayarına ihtiyacım olmadığı için hiç kullanmadım. VLAN ID kısmı ve IPTV özelliği kapalı.

Ayıca ISP’nin verdiği router’a girip bakacağım, hatırladığım kadarıyla detaylı bir şekilde göstermiyordu, kontrol edip güncelleceğim.

Merhaba buna bakma şansınız oldu mu acaba? Bundan değil ise benim aklıma şimdilik başka bir şey gelmiyor çünkü. İnternetten ara ara bakıyorum ama belki bir şeye denk gelirsek diye.

1 Like

wan.35 yaparak vlan id eklemeniz gerekiyor.

1 Like

Öncelikle @wise,@yucellmustafa ilginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim.

Biraz yoğundum yeni vakit bulabildim, ISP router’ına baktığımda detaylı olarak VLAN ID vermiyor maalesef, genel bağlantı bilgisi aşağıdaki gibi;

Video’yu izledim belirttiğiniz şekilde wan.35 yaprak VLAN ID oluşturduğumda linkteki sorunla karşılaşıyorum ve hiç bir şekilde IP alamıyorum, wan.35 VLAN ID’nin yalnızca Türk Telekom için geçerli olduğunu düşünmeye başladım, superonline üzerinde denediniz mi acaba?

Onun haricinde direk wan bağlantısı üzerinden kullanıcı adı, şifre ve mac clone ile ip alıyorum;

Youtube’da SO cihazların kablosuz isimlerini de kontrol edebiliyor diye bir şey duydum, bundan yola çıkarak SSID isimlerini SO routerdaki ile birebir aynı yaptım. Üstüne Wi-Fi ve ethernet maclarini de stock modem ile birebir olacak şekilde ayarladım;

Bu senaryoda wan.35 ile denediğimde aynı hata ile karşılaştım, wan ile bağlandığımda ip alabildim ancak hızım yine düşütüktü (200Mbps).

Stock modem arayüzünde WAN bağlantı ismi WAN_INTERNET olarak geçiyor (ilk fotoğrafta görebilirsiniz) conf dosyası oluşuturken WAN_INTERNET isminde oluşturdum bir umut, sonuç yine hüsran oldu.

Garip bir şekilde sadece mac clone ile Huawei AX3 router üzerinden VLAN ID ayarlarına dokunmadan direk bağlanıyor;

Kısaca şu an sadece standart wan arayüzü PPPoE bağlantısıyla IP alabiliyorum düşük hızlarda.

Merhaba,
Ben de bir SO Fiber kullanıcısıyım. RB760iGS cihazında OpenWrt kullanırken 1 Gbps’lik paketten 550 Mbit’e kadar 25-35 Mbit civarı hız alıyordum. Sonrasında cihazımı hAP ax³ ile değiştirdim ve RouterOS işletim sistemine geçince sorunum düzeldi. kısacası çok uğraştım ama çözemedim konu takibimde.

2 Likes

Uzun bir süre geçti, olası tüm seçenekleri denedim ancak şu an için bir sonuca ulaşamadım, zaman içinde bir gelişme olursa güncellemeyi umuyorum.

2 Likes

Açıkçası birçok yöntem denenmiş ama aklıma gelen birkaç şeyi konuyla ilgisiz gibi görünse de belirtmek istedim. IPv6’yı komple devre dışı bırakabilirseniz bir de öyle deneyin. Ben MAC klonlamadan da erişim sağlayabilmiştim, TP-Link’in kendi MAC adresi ile bağlanmayı deneyebilirsiniz ya da İSS’nin verdiği MAC adresine ilave olarak TP-Link’in host adını da İSS’nin verdiği yönlendiricinin host adıyla aynı yapın. Aşağıdaki bilgiler doğrultusunda PPPoE bağlantısının MTU ve MRU değerlerini ayarlayın (ekran görüntüsünde yalnızca MRU var fakat benim owrt olmayan yönlendiricimde hem MTU hem de MRU var.), 1508 B’tan başlayarak 1492 B’a kadar düşürün vs. ikinci bağlantıda ideal değeri tespit etmek gerekli için komutlar verilmiş. Jumbo frame aktifse devre dışı bırakın. En ilgisiz öneri bu olacak ama yine de belirteyim: İSS’nin yönlendiricisndeki NTP ayarlarını TP-Link’e uygulayın.

https://en.wikipedia.org/wiki/Point-to-Point_Protocol_over_Ethernet#MTU/MRU

When a PPPoE-speaking DSL modem sends or receives Ethernet frames containing PPP + PPPoE payload across the Ethernet link to a router (or PPPoE-speaking single PC), PPP + PPPoE contributes an additional overhead of 8 bytes = 2 (PPP) + 6 (PPPoE) included within the payload of each Ethernet frame. This added overhead can mean that a reduced maximum length limit (so-called ‘MTU’ or ‘MRU’) of 1500 − 8 = 1492 bytes is imposed on (for example) IP packets sent or received, as opposed to the usual 1500-byte Ethernet frame payload length limit which applies to standard Ethernet networks. Some devices support RFC 4638, which allows negotiation for the use of non-standard Ethernet frames with a 1508-byte Ethernet payload, sometimes called ‘baby jumbo frames’, so allowing a full 1500-byte PPPoE payload. This capability is advantageous for many users in cases where companies receiving IP packets have (incorrectly) chosen to block all ICMP responses from exiting their network, a bad practice which prevents path MTU discovery from working correctly and which can cause problems for users accessing such networks if they have an MTU of less than 1500 bytes.

1 Like

IPv6 kaldırıp denedim o şekilde bağlanabiliyorum ancak tam hızı alamıyorum o şekilde. Önerdiğiniz diğer yöntemleri en uygun zamanda deneyip sonuçlarını paylaşacağım, çok teşekkür ederim.

1 Like

IP fragmentation ayarının ideal olması gerekebilir diye düşündüm, bence önceliği ideal MTU değerini bulmaya ayırın. Umarım sorunu çözersiniz yanıtınızı bekleyeceğim.

1 Like

Hocam bende sizinle aynı durumu yaşıyorum ama anladığım kadarıyla mac ve dns sunucusu da aynı olmak zorundaymış

Bahsettiğiniz MTU değerlerinde deneme yanılma ile test yaptım sırası ile aldığım sonuç 200/50 Mbps oldu 500/50 Mbps bağlantıda. MRU ayarını göremedim Openwrt içinde yalnızca MTU bölümü var kaçırmış olabilirim. Sonrasında çalışan router ile denedim max verim alabildiğim değer 1464 MTU oluyor ancak değişen bir şey 1464 olarak ayarladığımda. Bu süreçte bir çok deneme yanılma yaptığım için şu an router’ı sıfırladım bir yerden sonra ethernet üzerinden bağlanmamaya başladı tekrar güncel yazılımı attım. Bahsettiğiniz diğer ayarlara bakacağım vakit buldukça, yeni vakit ayırabiliyorum katkınız için teşekkür ederim. NTP için SO verdiği router üzerindeki ayarlardan bahsediyoruz yoksa SO modemindeki mi orayı netleştiremedim.

Dns sunucunun aynı olması gibi bir gereklilik yok, varsayılan bırakırsanız SO dns ile bağlanıyor bunun internet bağlantısına ve hızına bir etkisi olmuyor, en azından gözle görünecek kadar. Kendi dns server’ımı kullanıyorum pi-hole ile birlikte bir sorun yaşamadım bağlanma açısından.

Mac adresini klonlamanız gerekiyor, klonladığınız mac adresi wan mac yazan adres olursa bağlanabilirsiniz.

Yukarıda paylaştığınız ekran görüntüsünde MRU 1492 yazıyor, hatırladığım kadarıyla ona istinaden MRU’yu belirtmiştim.

SO yönlendiricisindeki NTP ayarlarının aynısını OpenWRT yönlendiricisine eklemeyi kastetmiştim.

Denemeleriniz sonucunda PPPoE bağlantısında hala kopma oluyor muydu?

Ekran görüntüsü Huawei router’a ait MTU ayar bölümü yok maalesef.

SO MH ile iletişime geçtiğimde çok fazla kopma yaşadığımı söylediler, ancak bu kopmayı ben hissetmedim sistemde kopma görüyorlarmış. Hız olarak ve gecikme olarak eskiye nazaran daha kalitesiz ancak internette gezinme için yeterli bir internetim oluyor ancak herhangi bir online oyun denemedim oyun oynanmayabilir.

Merhaba, TP-Link AX23 ile denemelerim sonucu sağlıklı bir internet elde edemedim. Daha fazla denemeye ayıracak vaktim yok maalesef, bundan sonra AP olarak kullanacağım. Pfsense ve Opnsense kurmayı planlıyorum yakın zamanda orada tekrar SO ile bağlantı yapmayı deneyeceğim, gerekirse onun için ayrı bir konu açarım. Destek olan arkadaşlar, teşekkür ederim.