Ölmeden önce mutlaka tüketilmesi gereken yapımlar nelerdir?

Ne gibi yapımları önerirsiniz? Film, Dizi, Kitaplar, her ne olursa…

Son 1 yıl içinde bu tarz bir öneri ile okuduğum kitapları aşağıya bırakıyorum.

Zübük,
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca Niccolo Machiavelli,
Prens Sadık Hidayet,
Yaşar Kemal,
Hacı Aga Aziz Nesin

Bunlar aldığım önerilerdi. Bu yıl bittiler. Ama psikolojik olarak sert bir yapınız yok ise önermem. Zira birleşince insanda psikolojik baskı etkisi yaratabilecek kitaplar baştan uyarayım. :melting_face:

Sizden de benzer önerilere açığım. Yeni bir seneye hazır girmeye az kalmışken. Neleri tüketeceğime karar vereyim… küçük bir ölmeden önce yapılacaklar listesi diyebiliriz.

1 Like

sanırım Gabriel Garcia Marquez’den Yüzyıllık Yalnızlık’ı bu listeye dahil edebilirim.

bir de “yapım” olarak geçiyor mu tam bilmiyorum ama bence hiçbir insan Muse’un “The Resistance” albümünü dinlemeden ölmemeli : )

2 Likes

More Dead Than Alive 1969 Yılında Çıkmış Bir Kovboy Filmidir, İzlemini Tavsiye Ederim.

1 Like

Eğer animeye ok diyorsan One piece animesini izlemeni öneririm.
Matrix serisi ilk 3 filmi (4.sana kalmış).

1 Like

Kitap olarak Victor Hugo’nun Sefiller’ini ve Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sını,Film olarak ise Christopher Nolan’ın Prestige’ini öneririm.

1 Like

orijinal Blade Runner, 2007 final cut sürümü. Şu aralar favori filmim

1 Like

Herman Hesse’nin Bozkırkurdu, Boncuk Oyunu romanlarını öneririrm.

John Folwes’un Koleksiyoncu ile Büyücü Romanlarını öneririm.

Daniel Keyes’in Algernon’a Cicekler romanını öneririm. Bu kitabı Person interest dizisinde adı gecmesi sebebiyle alıp okumuştum.

Haruki Murakami Zemberek Kuşu Güncesi ile Sahilde Kafka romanlarını okumanı öneririm.

Aklıma daha gelirse yazarım…

1 Like

Kitap olarak Da Vinci Şifresi ve Inferno öneriyorum, Da Vinci Şifresinin içinde gerçek tarihten bir sürü şey olsa da çok fazla kurgusal tarih var. Benim ilgimi çektiği için araştırdım ve gerçek tarihte ne olduğunu buldum, fakat saydığım kitapların kurguları da iyi düşünülmüş. Umarım faydalı olur

Ayrıca Truman Show, Vanilla Sky gibi filmler de Matrix severler için güzel bir seçim.

1 Like

Truman show izledim ve beğendiğim bir film ama vanilla sky hiç izlemedim ileride uygun bir vaktim olduğunda sizin öneriniz üzerine izlemeye karar verdim.

1 Like

Matrix filmlerini seviyorsanız hoşunuza gidebilir. Inception, Blade Runner, I am mother filmelerini de öneririm. Ayrıca Everything Everywhere All at Once son zamanlarda çıkan ve film eleştirmenleri tarafından Matrix ile karşılaştırılan bir film olmayı başarmıştır. Hepsini izlemek biraz zaman alabilir ama gerçekten hoş filmlerdir.

1 Like

Orta çağı anlamak, dedektiflik, manastır hayatı, tarikatların ideolojileri, inançların amacı gibi konulara ilgin varsa “Gülün Adı” filmini öneririm. Tabi Dövüş kulübü’de iyidir. :slight_smile:

Bilim-kurgu seviyorsan ölmeden önce mutlaka izlemen gerekenler arasında Gattaca, Matrix, K-Pax;
Distopik türünde Children of Men, No Country For Old Men.
Hepsi test edildi onaylandı :white_check_mark:

Agatha Christie - On Kişiydiler’i öneririm, “On Küçük Zenci” diye de bilinir. Gizem türünde kesinlikle bir başyapıttır. Kitap daha en başında bulunan bir çocuk şiirinde hikayede gerçekleşecek ölümlerin nasıl olacağı hakkında spoiler’ı açık açık veriyor ve devamında okuyucuyu, okuyucunun zaten bildiği ölümlerin yaşandığı ana götürüp bir şekilde gizemin tadını çıkarttırmayı çok iyi başarıyor.

Aynı yazardan Doğu Ekspresinde Cinayet’i de öneririm. Bu sefer yazar okuyucu olayın yaşandığı ana değil, yaşandıktan sonraki dedektif sorgularına götüyor.

1 Like

yuzuklerin efendisi, evangelion, serial experiments lain, berserk, dunkirk, band of brothers, godfather, scarface ve good fellas

hegel - küçük mantık, tinin fenomolojisi ve ardından doğa felsefesi serisi. devamını siz getirirsiniz zaten bu noktadan sonra :smiley:

Teknolojiye, siber olaylara ilgiliyseniz ve bu forumdaki kişiler gibi bilinçli teknoloji tüketicisiyseniz mutlaka izlemeniz gereken bir film var: Zero Days (2016).

Film belgesel ve kurgu ile karışık bir olay önümüze sunuyor. ABD’nin İran’daki nükleer santrallerine sızıp sıfırıncı gün açığı ile (ABD’nin kullandığı stuxnet) yönetimsel olarak yaptığı manipülasyon sonucunda gelişenleri izliyoruz. Sebebini anlamadığım bir şekilde genel tarafından pek ilgi görmeyen bir film. Bence mutlaka izlenmeli hatta Yusuf İpek filmi kanalda tanıtırsa cok faydalı olur diye düşünüyorum. Bu forumdaki herkese hitap eden bir film izlemeyen çok şey kaçırır. :slight_smile:

Futbol seviyorsan:
Çok yönlü, Tsubasa road to 2002 ve 2018 serisi(daha eskisi grafik olarak beni sarmadı), Blue Lock
Ağır fantastik, İnazuma Eleven serisi
Gerçekçi, Hungry Heart Wild Striker

Basketbol seviyorsan:
Kuroko no basket serisi

Voleybol seviyorsan:
Haikyu serisi

Romantizm seviyorsan:
Kimi no nawa, Lovely complex, kaichou wa maid sama, violet evergarden, i want eat your pancreas, weathering with you, my happt marriage

Komedili,Tomo chan is a girl, Kaguya sama love is war, komi cant comminicate, romantic killer, wotakoi

Macera, farklı dünya vb.
One punch man, mob physco 100, Fullmetal, Alchemist Brotherhood, Steins Gate 2 sezon, Death Note

Aslında daha çok var da olanlar da benzeyenlerde çıkar bakabilirsiniz.

1 Like
  1. Predestination(Altyazılı) Dublajlı izlemeyin kesinlikle
  2. Butterfly Effect
  3. Coco
  4. Eternal sunshine of the spotless mind
  5. Coda
  6. Her(Buna bilerek link bırakmıyorum fragmanını 2024-05-12T21:00:00Z izlediniz)
3 Likes

Cosmos: a Space-time Odyssey dizisi nasıl yazılmamış enteresan. Mutlaka izleyin ufkunuz kat kat genişleyecek. Teşekkür butonunu kıracaksınız o derece iyi bir yapım.