Öğrenme ve iş yapma amaçlı linux distro önerisi

Merhaba,

Linux’u hem öğrenip hem de günlük işlerimi yapabileceğim(program yazıyorum) bir distro öneriniz var mıdır?

bir çok distroya baktım ve kafam çok karıştı. Nihayetinde arch ve debian linux bu işin zirvesinde sanırsam. Öğrenmek istiyorum, ama bilgisayarı hiç açılmayacak bir hale sokmayı da istemiyorum. Yarı stabil olsa yeter gibi (ne demek istediğimi ben bile anlamıyorum galiba).

arco,endeavour,cachyos ya da debian stable aklıma takılanlar.

O kadar seçenek arasından karar vermek zor olsa gerek. Ben Fedora tercih etmeni tavsiye ederim. Eğer dediklerin arasından seçeceksen EndeavourOS’u öneririm.

İşin zirvesi diye bir durum yok. Dediğin dağıtımlar Debian hariç hepsi Arch tabanlı zaten. Arch kullanmak iyidir ve zevklidir. Ne olur ne olmaz diye 2 tane kernel kurup kullan ama uğraşmak istemiyorum. Yani her şeyi en baştan manuel olarak düzenlemek istemiyorum vs. diyorsan Fedora tercih et ki bence günlük kullanımdaki en iyi dağıtım olabilir.

1 Like

Yusuf ipek’in bununla ilgili bir yayın kesiti var izlemeni öneririm. Kısa ve güzel bir şekilde özetlemiş.

1 Like

nvidia ekran kartını fedora da düzgün çalıştırabilir miyim diye şüpheye düştüm, forumda sorun yaşayanları görünce korktum. Bir de redhat e karşı önyargılıyım galiba o yüzden bahsetmemiştim hiç.

ama diğerlerine göre daha stabil olsa gerek fedora, bir şans verecek gibiyim

Hangi ekran kartını kullanıyorsunuz?

Eğer dağıtımları test etmek istiyorsanız. Canlı masaüstü olarak çalıştırıp deneyebilirsiniz.

Sorun dağıtımdan ötürü değil NVIDIA sürücülerinden kaynaklanıyor.

Ben NVIDIA kullanmadığım için yorum yapamayacağım ama özel mülkiyet yazılımlarını kullanırsan bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum.

Evet dediklerine nazaran Fedora daha iyidir. Bunu seni uğraştırmama açısından söylüyorum. Yukarıdaki yazıyı düzenledim tekrar okursan iyi olur.

laptop ı yeni alacağım (hp victus), bana yardımcı olmuştunuz üzerinde linux çok güzel çalışır demiştiniz.
ekran kartı: nvidia rtx 4060

1 Like

meşhur “*uck you nvidia” diyorsunuz sanırsam, teknik bilgim çok olmadığı için korkakça yaklaşıyorum sanırsam.

tavsiyeleriniz için teşekkürler tekrar

Bence dağıtım kullanamayacak kadar sıkınıt yaşamazsınız hocam. Sürücüler ile alakalı sorun olursa eminim internetten az bakar ya da buraya konu açarsanız çözersiniz.

1 Like