Obsidian neden seviyorsunuz?

Obsidian görüyorum çok sık ve neden bu kadar çok sık kullanıldığını anlamaya çalışıyorum. Bu postun altına da farklı kullandığınız uygulamaları yazabilirsiniz. Obsidian kullanıyorsanız neden kullandığınızı yazarsanız memnun olurum. Çok bir artısı yok gibi geldi bana tek artısı mobil uygulaması.

Ben de en son ondan iyi olan bir uygulama önereceğim. İlk önce sizin kullanma nedeninizi merak ediyorum.

markdown destekli diye kurmuştum zamanında, aslında çok fazla özelliği olduğundan dolayı gereksiz geliyor ve en büyük sorunu da yavaş açılıyor ağır bir uygulama. bir de senkronizasyon içinde ayrı şeyler kullanıyorum (autosync - mobilde google drive’dan veri çekmesi için / ve pcde rclone), aslında bırakmayı düşünüyorum iyi bir alternatif bulduktan sonra - üşenmezsem

1 Like

Electron ile yazıldığı için yavaş açılıyor.

Benim kullanam sebebim. Markdown kullanması ve önizlemesi. Çok kullandığım söylenemez. Sadece bir kez kullandığım bir arama motoru hakkında sorunları vs not almıştım onun dışında yksye hazırlanıyorum ve birkaç ders özelinde notlar almıştım.

İlgili proje .
https://btt.community/t/yerli-ve-acik-kaynak-kodlu-arama-motoru-artado-search/1372/33?u=metin

Alternatif olarak chatgpt ve flask yardımı ile web markdown renderer yapmıştım. Onu aws üzerinde kullanıyorum.

1 Like

Diğer not alma uygulamalarına göre daha modern ve bir sürü şekilde not alabiliyorsun.

Diğer uygulamalarda bu kadar çeşitli olsa dahi bu kadar fazla plugin yok. Örneğin, Logseq açık kaynak Obisidian alternatifi olmasına rağmen Obsidian kadar plugin bulundurmuyor.

Ayrıca özel mülkiyet olmasına karşın notlarınız lokalde tutuluyor. Çoğu not alma uygulaması hem özel mülkiyet hem kapalı kaynak ve aşırı veri topluyor.

En çok sevdiğiniz pluginler neler söyler misiniz?

Ben Obsidian kullanmıyorum hocam ama uygulamayı çok fazla özelleştirme imkanınız var. Temalar, okuyucular vs. vs.

O kadar fazla olmasından ötürü de en iyi not alma uygulaması olabilir.

Obsidian Slayt ve Video Oluşturma

Obsidianda slayt yapabilirsiniz veya komple video dahi oluşturabilirsiniz. Bu adam tüm videolarını Obsidian ile yapıyor, mesela: No BoilerPlate

Web Sitem ve Obsidian Vault Senkronizasyonu

Ayrıca, benim web sitem Obsidian vaultum ile direkt senkronize; her şey otomatik, quartz kullanarak yapabilirsiniz. Örneğin, benimki: Emin’s Notes

Grafik Çizme ve Plugin Kullanımı

Grafik çizmek için pluginler kullanabilirsiniz; neredeyse her türlü şey için plugin bulunmaktadır.

1 Like

Org-mode önerecektim ben de. Attığınız video linkinde ondan da bahsediyor.

Org-mode kullanıyorum ben de keza bahsettiğiniz gibi blogumu Org-mode ile yazıyorum. Slayt gibi özellikleri de var. Tabi Obsidian gibi modern arayüze sahip değil ama Emacs’i özelleştirmenin sonu yok. Notlarımı Nextcloud üzerinden eşliyorum telefon için en mantıklı yol bu oldu benim için. Grafik çizme için Excalidraw kullanıyorum.

Ondan daha iyi dememin nedeni kendimce tangle, çoklu formata export edebilmesi, LaTeX desteği, agenda ve en önemlisi kodu direkt içinde çalıştırabiliyor olmam.

Ha burada ben not için vim kullanıyorum

Logseq obsidian’e alternatif ikisinide kullanmıyorum obsidian tarzı birşeyler kullanmak istemişimdir. LOGSEQ açık kaynak kullanan var mı benzer mi iyi mi?

Logseq biraz daha gelişmesi lazım gibi. Org-roam kullanıyorum

1 Like

ilk defa duydum inceleyip deneyeyim sanırım obsidian tarzı bu da. Açık kaynak önceliğim :slight_smile:

Org roam emacs i’in bir pluginidir.

1 Like

Aynen, emacs için bir paket. kullanımı ve öğrenmesi çaba gerektiriyor. Hiç Vim/nvim gibi editör kullanmadıysanız daha da zorlaşıyor.