Arkadaşlar selam, daha önce pop os ve linux mint yüklemiştim, ancak ne yapıp ettiysemde LOL - Valorant ve Battlefield 1’i çalıştıramamıştım ( sorunları araştırdım denilenleri yaptım ama yine de olmamıştı). Şimdi tekrar gazlandım ve aklımda MX Linux yüklemek var. LOL - Valorant ve BF1 oynadığım 3 oyun başka da oynamıyorum, sizlerden istediğim bana baştan sona (kurulumdan oyunları yükleyip çalıştırmaya kadar) yardımcı olmanız, şimdiden teşekkürler.
Sistem: AMD FX-6300, R9 280X 3GB, 240GB SSD, 8GB Ram.
League of Legends bildiğim kadarıyla ara sıra Riot’ın yayınladığı güncellemelerden sonra sıkıntı yaşayabilen bir oyun. Yine bir şekilde oynanıyor ama bir güncelleme sonrası açılmama ihtimali onlar düzeltene kadar her zaman var. Yine de çalıştırmak için Lutris üzerinden LoL için özel bir Wine sürümü kullanmalısınız. Wine-GE-LoL sürümleri mevcut bunları indirip kullanabilirsiniz. Kurulumu yaparken ek notlar var zannedersem, bunlar da sizi yönlendirecektir (Ancak notlar İngilizce).
Battlefield 1 için ProtonDB - Battlefield 1’e bakabilirsiniz. Kimler ne yaparak çalıştırmış hangi konfigürasyonları kullanıyor bakabilirsiniz.
Valorant konusunda ise muhtemelen üsttekilerin sizin için bir değeri kalmayacak ama, belki Valorant oynamayan ama üstteki iki oyundan herhangi birini oynayacak insanlara yardımı dokunabilir. Valorant Linux’ta çalışmayan ve muhtemelen de hiçbir zaman çalışmayacak bir oyun. (Vanguard anti-hile yazılımı Windows için özel olarak yazılmış ve eğer Riot aksi bir karar almazsa Linux çekirdeği için hiçbir zaman yazılmayacak.) Yani Valorant’tan vazgeçemem ben diyorsanız ya Dual-Boot olarak Windows yanına Linux kuracaksınız, ya da Linux’u tamamen unutmanız gerekiyor.
Çok teşekkür ederim, çok hafif ve stabil bir dağıtım önerebilir misiniz ? AntiX falan varmış galiba bilemedim.
Açıkçası MX Linux başlangıç için gayet iyi bir tercih. Yusuf İpek kanalında videosu var. Linux Mint de aynı şekilde, başlangıç için en iyi dağıtımlardan biri.
Çok hafif olmasını istiyorsanız da düz Debian kurup masaüstü ortamı olarak da LXDE, LXDE eski moda gözüküyorsa LXQt veya XFCE masaüstü ortamlarından birini kullanmanızı öneririm. antiX’e gelince antiX SystemD kullanmıyormuş, günümüzde de birçok Linux yazılımı SystemD’ye ihtiyaç duyuyor. Bundan dolayı zorlanabilirsiniz.
Antix güzeldir ama kullanımı zordur. Hafiflik anlamında en üst sıralarda gördüğüm dağıtım kendisi. Debian’ın yaptığı her şeyi yapabilme potansiyeline sahip olup antiX kadar hafif dağıtım ne yazık ki günümüzde yok. Ama arkadaşların dediği gibi. Ne yazık ki oyun konusunda Linux halen kısır durumda. Anti cheat yazılımlarının Windows dayatması da konu oyun olunca Linux’tan fazla bir şey beklememek demek.
Genel anlamda hafif dağıtım arayanlara antix öneririm. Çok bilgili bir kullanıcı sayılmam ama systemd yokluğunun kullanıma etkisinin büyük olduğu bir olay yaşamadım. Librewolf ve Falcon ile internette geziyorum, Steam’de oyunlarıma bakıyorum, Heroic Games Launcher ile Epic ve GoG oyunlarıma bakıyorum, .deb paketleri kurabiliyorum, kodi ile iptv izliyorum, retroarch ile konsol oyunlarını oynuyorum (usb gamepad ile, evet düz gamepad fahiş fiyatlarıyla şaşırmayı bıraktığımız xbox falan değil) sistemin yükü 140-200 MB arasında.
Kasa da şu:
Anakart: MSI 945GM3
İşlemci(CPU): Intel Core2 Duo E7300 2.66 ghz
Ekran Kartı(GPU): AMD ATI Radeon HD 2400 PRO
Disk: Hikvision C100 120 GB SSD
Ram: 1 GB
İşletim sistemi: antiX 22 64 bit
Ben antiX kullanmadığım için bilmiyordum açıkçası sadece SystemD’nin çoğu Linux yazılımı tarafından kullanılmasından dolayı başlangıç için SystemD kullanmayan bir işletim sisteminin uygun olmayacağını düşünmüştüm ancak tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim, ben de aydınlandım.
Oyunların kısırlığına gelince, kime göre neye göre kısır? Geçenlerde birisi Alan Wake 2’yi Heroic üzerinden açmak istiyordu onun bile çözümünü ben bizzat kendim yazdım ve sorunun çözüldüğünü söyledi. Açıkçası Alan Wake 2 gibi çok yeni çıkmış ve iyi bir sistem gerektiren bir oyun bile çalışıyorsa bir şekilde diğer anti-hile yazılımları istemeyen oyunlar da çalışır.
Bu durumda ben bu argümanınızdan iki şeyi çıkarabilirim, ya anti-hile kullanan oyunları çalıştırmayan veya zorluk çıkaran, anti-hilesiz oyunlar için de ek paketler kurmak zorunda kaldığım (ki Windows’ta bile çoğu zaman bazı Visual C++ paketlerini elle kurduğumu hatırlarım, ekstradan paket kurup elle üç beş ayar yapmak kötü bir şey değil) işletim sistemi benim için kısırdır, ya da antiX, Ubuntu gibi Debian tabanlı işletim sistemlerinde bazı paketler eski olduğu için bazı oyunların çalışmaması veya ekstra yamalara erişimin zorluğu sizi belki de bu argümana itmiş olabilir, ancak ben Arch’ta çalıştıramadığım herhangi bir oyuna denk gelmedim Wayland kullandığım halde.
Anticheat zorunluluğu olan oyunlar ne yazık ki bu argümanın doğmasına hatta devam etmesine sebebiyet vermektedir. Örneğin League of Legends çıktığı günden itibaren popülerliğini halen devam ettiriyor. Windows tarafında yeni nesilin hesap makinesi dediği cihazlarda bile sorunsuz oynanabiliyorken iş Linux tarafına geldiğinde sıkıntılar başlıyor. Örneğin Windows’ta alınan fps’nin kat kat daha yüksek olması, ekran kartının eski olmasından ötürü linux tarafında vulkan konusuna bir selam çakıp performansı gömmesi bir örnektir. Ayrıca böyle bir oyunda bile üstte dedikleri gibi güncelleme geldiği an sıkıntılar doğuyor ve fix bekliyorsun. Asgari ücrete zam gelmesi gibi mübarek.
Linux tarafında denk ya da daha iyi performansla çalışan oyunlar yok mu tabi ki var bunu da ilk elden tatmış biriyim. Genel anlamda, ‘‘ekran kartınız eskiyse’’ diye ekleme yapalım o argümana.
Artık LoL’de çalışmayacak.
“League of Legends’a gelecek olan yeni güncelleme çekirdek bazlı anti-cheat kullanımını zorunlu hale getirecek, bu da demek oluyor ki bilgisayarınızı açar açmaz yönetici izninden bile daha fazla yetkisi olan bir yazılım arka planda 7/24 çalışacak. LoL oynamak için sisteminize rootkit yüklemek zorunda kalacaksınız. Buradaki bir diğer sorun Linux kullanıcılarının artık LoL oynayamayacak olması. Mac kullanıcılarına bu rootkiti zorunlu yapmayacaklarmış. Linux’ta daha fazla oyuncu olduğunu Riot’a hatırlatmak gerekli bence. Bu arada rootkit muhabbetini abarttığımı düşünüyorsanız Riot’un sahibinin Tencent olduğunu ve Tencent’in de Çinli bir firma olmakla kalmayıp Çin devletiyle arasının iyi olduğunu da biliyoruz. Durum böyle olmasa bile beni üzen şey oyun şirketlerinin bilgisayarınızda “rootkit” çalıştırmayı normal görmesi. LoL’ü seven bir birey olarak Windows kullanıyor olsam da bu yazılımı hayatta bilgisayarımda çalıştırmazdım.”
Tekonoloji Raporundan alıntıdır.
Bu haftanın teknoloji raporunu izlememiştim, teşekkür ederim. Demek LoL de çalışmayacak öyle mi? LoL’ü hayatımda hiç oynamadım, ancak çevremde oynayan çoktu ve hile duymamıştım hiç. Demek ki varmış.
Açıkçası söylediklerinize katılıyorum. Vanguard gibi bildiğiniz rootkit olan, arkaplanda sisteminize dair her şeyi ve ne yaptığınızı bilen, bütün verileri çeken, bildiğiniz gözetleme yazılımı gibi. Ben veya başka birisi böyle bir yazılım yaptım dese casus yazılım hatta virüs olarak nitelendirilebilecek bir şey Riot yapınca anti-hile yazılımı oluyor. Resmen sadece Vanguard kurulu bilgisayarlardan deli gibi veri elde edip satarlar, Çin gibi bir ülkenin batıdaki hiçbir yasayı takmadığını ve kendi yönetimlerini de düşünürsek her türlü şeyi yapabilir ve yapıyordur da.
Telefonumda her ne kadar Custom ROM kullansam bile sırf Xiaomi olduğu için donanımsal bir arka kapı var mı diye düşünmüşümdür. Elimde belki kesin bir kanıt yok ancak Çin gibi bir ülkeyi düşününce olmaması için bir sebep de yok.
MacOS’teki muhabbet de böyle bir şeyi Apple kabul etmeyeceği için yapmışlardır. Eğer Apple’dan izinsiz yaparlarsa da riot’ın her türlü oyunu hem MacOS hem de iOS’te engellenir, mahkemelik durumlar olabilir. Öyle bir şey olursa zaten mutlaka duyarız.
Son olarak, Windows kullanıp Vanguard veya çekirdek seviyesinde çalışan başka hangi anti-hile yazılımları var bilmiyorum ancak bunları kullanmak zorunda kalan insanlar maalesef işin ciddiyetinin farkında değil. Onlar için bilgisayar veya telefon sadece bir eğlence aracı. Ne diyelim, iyi tarafından bakmak lazım. Linux’ta hala çoğu şeyden korunabildiğimiz zamanlardayız, umarım öyle olmaya da devam eder.
Çok kötü bir durum maalesef ben mesela Fortnite oynamak için Single GPU passthrough kullanmak zorunda kalıyorum anti-cheatten ötürü. Sadece Fortnite kurulu. Öyle yada böyle bir şekilde hala oynanıyor.
macos uygulamalarını, oyunlarını vs linuxta çalıştırabilmeye başladı artık insanlar. fakat daha çok yeni. eğer iyi bir noktaya gelirse lol’ün macos sürümünü oynayabilir linux kullanıcıları