Merhaba malum ülkemizde bazen Instagram gibi uygulamalara yasaklar geliyor ben bu yüzden DNS değiştirmek istiyorum. Modemi evdeki her cihaza tek tek yapmak yerine modem arayüzünden DHCP DNS ayarını değiştirdim ve kaydettim fakat IP bilgisini statik yapıp kontrol ettiğimde Google DNS yani 8.8.8.8 8.8.4.4 gözüküyor fakat Instagrama hala giremiyorum. Sizce neyden kaynaklanabilir?
Superonline mı kullanıyorsunuz bazı internet sağlayıcıları dns değiştirseniz bile yasaklanmış/sansürlenmiş sitelere girmenize izin vermezler.
Evet superonline kullanıyorum ama modem arayüzünde default olarak isp dnsi kullan kapalı geliyor
Dns değiştirmek ile aşamazsınız engeli vpn yada wireguard gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Sadece superonline da mı mevcut bu?
Superonline kullanıyorum o yüzden cevap verdim zaten fakat Türknet kullandığım zamanlar dns ile aşabiliyordum sansürü/yasakları
Teşekkürler bilgi için sağolun
Türk Telekomda da DNS değiştirmek işe yaramıyor ama neyseki artık Türknet kullanıyorum ve böyle yasaklar ya olmuyor ya da az oluyor.
DoT(DNS over TLS) veya DoH(DNS over HTTPS) gibi özellikleri destekleyen DNS sunucuları kullanılsa işe yaramaz mı?
FreshTomato ile şifrelenmiş DNS ayarlaması yaptım ama çalışmadı maalesef, normalde çalışması gerekmiyor muydu?
Burada aslında şöyle bir sorun var. İnstagram özelinde değil de Google özelinde düşünelim. Siz DoH ile google.com un IP adresini çözdünüz. Bu aşamaya kadar ISP sizin nereye gideceğinizi veya oranın ne olduğunu anlamadı. Sonra 8.8.8.8 IP’si ve “google.com” SNI bilgisini verip sunucuya bağlanmaya çalıştınız. Ama ISP size izin vermedi neden?
Çünkü tek başına domain’e ait IP’yi gizlice çözmekle iş bitmiyor. İsterlerse domain’e bağlanmış IP leri de böyle bir engel listesine alabilirler veya sizin gönderdiğiniz paketleri inceleyip buna göre de engelleyebilirler. DoH veya DoT ile olmuyorsa ikinci adım genelde VPN oluyor.
Edit: Bunu zamanında Çin gibi ülkeler de denedi. Fakat karşılarındaki firma (instagram değil) çok zekice bir şey yaptı. Kendi hizmetlerinden bir kısmını AWS gibi hizmet sağlayıcılarına taşıdı. Normal VPS/VDS mantığının tersine AWS de aynı IP/IP bloğu üzerinden çeşitli hizmetler sunulabiliyor. Aynı Cloudflare’de birden fazla domainin hep aynı IP/leri göstermesi gibi. İlgili ülke gene IP listesini banlamaya kalkınca şöyle bir şeyle karşılaştı. Kendi kullandıkları veya legal olarak nitelendirdikleri bazı hizmetler de aynı firmayı yani AWS yi kullanıyor. Böylece aradan bir hizmeti ayırıp engelleyip diğerine geç diyemediler ve 1 hafta sonra bundan vazgeçtiler.
Yani DoT ve DoH’da kullandığımız ISS’na göre değişen bir durum oluyor.
Teşekkür ederim anlatımınız için. Peki VPN olmadan sadece DNS ile mümkün değil mi o zaman kullandığım ISS’de?
Hangi ISP’yi kullanıyorsunuz acaba? Forumda birkaç tanesi için bu sorundan bahsedilmişti. Belki sizinki de onlardan biridir
Türk Telekom kullanıyorum, malum DNS ile arası pek iyi değil zaten.
Normalde VPN kullanıyorum zaten fakat bütün cihazlarda aktifleştiremediğim için (bağlı cihaz sayısı sınırı yetmiyor) modem üzerine kuramıyorum. Ondan dolayı DNS ile halletmeye çalışıyorum.