Meta arama motoru hakkında bir kaç soru

Merhabalar.Meta arama motoru yazmak istiyorum ve özellikle sonuçları googledan almayı planlıyorum ve olursa duckduckgo ve braveden.Ama anlamadığım bir şey var kimisi veri kazmak illegal diyor kimisi legal diyor.Bu konuda bilgisi olan var mı?Dümdüz google.com a request atsam ve gelen sonuçları kazıyıp göstersem ne zamana kadar bunu yapabilirim.Bu konu hakkında güncel problemler nedir? Örneğin captcalar ve rate limit olayı.Kaynak belirtirseniz çok sevinirim.Teşekkürler.

Son düzenleyen: @escobar 2024-10-14T15:14:03Z

1 Like

Google kullanamayacaksınız büyük ihtimal.

Ama eğer kullanmak isterseniz, günlük maksimum 100 aratma ücretsiz, sonrası maksimum 10 bin istek olacak şekilde 1000 istek başı 5 dolar. O da aşağıdaki linkten:

Aynı şekilde DDG’da scraping yapılmasını istemiyor. (eski kaynak)
https://www.reddit.com/r/duckduckgo/comments/4sydf6/comment/d5db4xu/

Benim anlamadığım şey şu searxng ve whoogle bunu nasıl yapıyor ya da librex? Illegalse bunlar nasıl kaldırılmıyor? İlk attığınız 10 sene öncesi.

1 Like

Illegal olmakla alakası yok, sadece ToS’a aykırı. Bazı self-hosted searx ve searxng instanceleride rate-limit yiyebiliyor zaten ama diğerleri nasıl bloke edilmeden devam ediyor bir fikrim yok.

Tosa aykırıysa nasıl illegal olmuyor?Evet arada rate limit yiyor ama çok hızlı toparlıyor ve searx.space deki instancelara bakınca nasıl oluyor anlamadım bende :smiley:

1 Like

Arama sonuçlarını kopyalayan Bing’e bile dava açmadılar. Hukuksal bir sorun olmaz diye düşünüyorum.

1 Like

Dediğiniz servisler Google arama motorunun yanında, kullanılma oranı belkide 1/100.000.000 olduğu için pek umursamıyor olabilir. Aynı Google yine yıllarca adblocker gibi şeylere izin verdi, bir anda önlerine engel koymaya başladı. Ne zaman ki kâr oranları etkilenmeye başlar ise- çıkarlarına ters gelecek olursa belki bir şeyler yaparlar.

DDG artık Bing ile anaşma yaptı, Bing’in de sonuçlarını gösteriyor diye biliyorum

1 Like

Zaten public kullanma gibi bir amacım yok.Tabi bir rate limiter eklemem zorunlu.Bende açıkçası çok sorun olmuyacağını düşünüyorum ama emin olmak istedim.Yani illegal olması bile ne olabilir ki silme uyarısı dışında,bir anda yüklü bir ceza almadığım sürece sorun yok gibi.Mesela nintendo emulatorlerini düşünüyorum o insanlara ne oluyor acaba?

1 Like

Zaten nintendo teknoloji firmaları arasında bu konularda en sıkıntılısı diyebiliriz, bu birazda Japon kültüründe sanatçı ve sanatına büyük değer ve saygı gösterirler- bu bağlamda mülkiyet ve telif haklarına da büyük bir saygı gösterirler.

Mesela birde Valve’ye bak adamlar Black Mesa gibi oyunlarda bile sesini çıkartmıyor aksine kendi platformlarında satışını bile yapıyorlar.

Google konusunda da Searx yada Whoogle gibi örneklerde de olduğu için açık/kapalı yapsanız bile çok bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

3 Likes

SearXNG servislerini kullanmak illegal mi?

Aynı zamanda meta arama motorunda neyi farklı yapacaksınız? Hobi olarak mı yazıyorsunuz?

Hobi ve öğrenme amaçlı yazmak istiyorum.Kullanmak illegal mi bilmiyorum ama searxng ,whoogle gibi meta arama motorlarının kurallara uymadığı doğru

1 Like

Searx ile Google ile almadan ancak Bing Brave Yandex gibi birçok arama motoru sonucunu görebiliyorsunuz.

Eğer sorun buysa, Google yerine alternatif çok fazla.

Sorun bende google SERP kazısam sorun çıkar mı idi.

Hiç sanmıyorum. Hele ki bu kadar popüler alternatifler varken direkt olarak sizin başınıza bir şey gelmez. Bu benim düşüncem, Google kullanmadan alternatiflerine bakarak oluşturmak daha mantıklı. Google aratmayacak bir sürü arama motoru mevcut. Birden fazla arama motorundan sonuç verecek şekilde kullanabilirsiniz.

Bir de bu konudan bağımsız şunu belirteyim. Kendiniz için açtığınız sunucudan arama yaptığınızda anonimliğiniz neredeyse sıfır. Çünkü tekil bir kullanıcı olarak bulunmanız daha kolay.

1 Like

whoogle ve searxng bildiğim kadarıyla koruyor o konuda.Mesela bazen rusyada bazen iranda gösteryor google.

Edit:

Readme kısmı şu şekilde:
Get Google search results, but without any ads, JavaScript, AMP links, cookies, or IP address tracking.

1 Like

Local olarak kullandığın sürece sorun çıkmaz. Ben SearXNG’yi local olarak kullanıyorum.