Manjaro'da 2. diskime erişemiyorum

Bugün masaüstü bilgisayarıma Manjaro kurdum. Bilgisayarımda 2 tane disk var. 2. diskimde Windows’tan kalan virüslü dosyalar vardı. Kurulumu tamamladığımda 2. diskimdeki dosyaların olduğu yerde durduğunu gördüm. İçim rahat etsin diye formatlamayı denedim. Gparted ile formatlamaya çalıştığımda başarılı olmuş gibi görünse de işlemden sonra 2. diskime erişim sağlayamıyorum. Girmeye çalıştığımda “Erişim Reddedildi” hatası veriyor. Sadece Thunar’u root modunda açtığımda girebiliyorum. Onun dışında diske giremiyorum, diske hiçbir şey yükleyemiyorum, Steam’de de görünmüyor.
Daha sonra KDE Partition Manager ile de denedim, sonuç aynı.
Çözümü nedir? Diskime sorunsuz bir şekilde nasıl erişim sağlayabilirim?

Son düzenleyen: @wise 2025-02-04T00:08:16Z

1 Like

NTFS yerine exFat olarak biçimlendirmeyi dene.

Eğer NTFS olarak kullanacaksan ntfs-3g paketini yüklemelisin.

sudo pacman -S ntfs-3g

sonra diski yeniden bağla.

1 Like

Fdisk ile silmeyi denedin mi

Denedim. Her zaman işime yarayan şey şimdi yaramadı.
Son çare olarak ekstrem bir şey deneyeceğim; bilgisayara Windows kurup geri Manjaro’ya döneceğim. Windows kurulum sırasında diskleri silip formatlamaya izin verdiği için. Kulağımı tersten kaşımak gibi olacak ama aklıma gelen son çare bu.
Sizce 2. diski “Ayrılmamış Alan” olarak bırakmak mı Manjaro için daha sorunsuz olur? Yoksa NTFS olarak formatlamak mı? Ya da exFat?

exFat bütün işletim sistemleri tarafından extra bir şey yapmadan tanınır. Windows, Linux, macOS hepsi tanır. Harici veya yedek disklerde bence en mantıklı seçenek her zaman exFAT formatıdır.

Sorunu çözdüm, Çözümü anlatıyorum.
İlk olarak KDE Partition Manager’ı açın.
Diske sağ tıklayıp silin.
Bu aşamada diskim “ayrılmamış” ve “bilinmeyen” şeklinde gözüküyor.
“Yeni Bölüntü Tablosu"nu seçin. Legacy BIOS kullanıyorsanız"msdos” , UEFI kullanıyorsanız "GPT’ seçin.
Bölüme sağ tıklayıp “Yeni” ye tıklayın.

BURASI ÖNEMLİ: Diski formatlarken ilk olarak dosya sistemini seçmeyin.
Pencerenin en altında “İzinler” bölümü var ve varsayılan olarak “Sadece Kök” seçili. Bunu değiştirip “Herkes” seçeneğini seçin.
İlk olarak dosya sistemini seçerseniz “İzinler” bölümü kayboluyor ve “Sadece Kök” olarak kalıyor. Bu yüzden ilk olarak “İzinler” bölümünden "Herkes"i seçin.

Daha sonra "dosya sistemi"ni seçin ve diski formatlayın.
Daha sonra KDE Partition Manager’ı kapatın ve dosya yöneticisi’ni açın.
Diskinize sağ tıklayıp “Bağla” seçeneğini seçin.
İşlem bu kadar…

2 Likes