Arkadaşlar selamlar. Yaklaşık 7 yıl önce aldığım bilgisayarım hala sağlam bir şekilde çalışıyor ancak biraz donanım yükseltmesi yapmak iyi olacak gibi lakin kafamda bazı soru işaretleri var.
Öncelikle ben SSD tiplerinin farkını anlamadım. Sanırım bir tane direk anakarta monte edilen M2 SSD’ler var(sanırım bunlara NVMe de deniyor) ve bunlar en hızlı olanı. Benim şu an kullandığım SSD 128 GB ve hwinfo programından gördüğüm kadarıyla SATA 3.0. Bu SSD artık bana yetmiyor yükseltme yapmak istiyorum. Bilgisayarımı birkaç kez açıp temizledim ve bildiğim kadarıyla bilgisayar M2 SSD portu yok ama son bir kez emin olmak istedim bunu kesinleştirebilmemizin bir yolu var mı?
Bir de benim işlemcim i7-7700HQ ve bu işlemciler windows11 desteği resmi olarak yok. Sizce bu laptop’a yükseltme yapmak mantıklı mı? Yoksa yeni bir laptop mu almam daha mantıklı olur? Eğer bu laptop’a yükseltme yaparsam satabilir miyim? Kaç para istemeliyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Bilgisayar modeliniz + dissassembly olarak aratırsanız bilgisayarın açılmış görüntüsünü açarak M.2 portu olup olmadığını görebilirsiniz.
M.2 (eski adıyla NGFF), bilgisayarlara dahili olarak monte edilebilen genişletme kartları ve ilişkili konektörler için bir niteliktir. M.2 bağlantı noktaları üzerinden PCIe/NVMe, SATA ve USB arayüzlü bağlantılar sağlanabilir.
M.2 SSD almayı düşünüyorsanız bu SSD’yi SATA mı PCIe/NVMe mi almanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Bilgisayarınızın modelini paylaşırsanız size faydası olabilecek ürünler ile ilgili öneriler verebiliriz.
Bilgisayarın modeli Asus FX550VX-DM749 Intel Core i7 7700HQ 8GB 1TB + 128GB SSD GTX950M
Resmi sürücüler ve dokümantasyon için bu linki kullanıyorum.
Normal olarak sadece SATA SSD’leri destekliyor. Fakat bir tane arkadaş Wi-Fi’ın takılı olduğu yere bir SSD takmayı başarmış. İnterneti yok ama bu şekilde kullanmış. Tavsiye eder miyim hayır. Ama aklınızda bulunsun.
İlginç bir yaklaşım ama ben de yapmam bunu.
Peki bana önereceğiniz bir SSD var mıdır hocam?
Bu bilgisayarın kullanma kılavuzunda HDD yükseltmesinden bahsediliyor ancak ayrıntı verilmemiş. 2,5 inçlik SATA III sürücülerin uyumlu olabileceğini düşünüyorum, orada mevcut olanı sökmek isterseniz SSD isterseniz HDD bağlayın. Ama kılavuzda M.2 veya mSATA gibi bir yuvadan bahsedilmemiş. ODD (optik disk sürücüsü) olan yere de bir aparat yardımıyla SSD bağlayabilirsiniz, örneğin: ODD Çevirici / Depolama Aksesuarları / Veri Depolama / Bilendenal.com Doğru ürünü bilendenal
Selamlar hocam cevabınız için teşekkürler. Bende ODD yok zaten onun yerine 128GB SSD koymuşlar. Sanırım HDD çıkarıp SSD takacaz ama bu sefer HDD elimizde kalacak satabileceğimi de düşünmüyorum.
En iyisi laptop’u direk satmak.
Tekrardan teşekkürler.
Rica ederim, bildiğim kadarını paylaşmaya çalışıyorum:)
Yakın zamanda satıp yerine yine 1 TB depolama kapasiteli bilgisayar alacaksanız SSD alıp buna eklemenizin pek ekonomik bir karar olmayacağını söyleyebiliriz. Ama bilgisayarınızdan çıkaracağınız HDD’yi, USB 3 üzerinden bağlayabileceğiniz aparatlar da var, yine Bilendenal.com’dan bir ürün paylaşayım: Bigboy SATA 3 USB 3.0 2,5 inch Disk Kutusu - BTC-25SATA30 / Bilendenal.com Doğru ürünü bilendenal Bilgisayardan sökeceğiniz HDD’nizi buna yerleştirip USB 3 ile performans kaybı olmadan istediğiniz bilgisayara da bağlayabilirsiniz.
Eğer bilgisayarınızı satarken bu HDD de içinde gitsin istiyorsanız birkaç kere biçimlendirmenizi (format) öneririm çünkü mekanik disklerin içinden veri almak/kurtarmak kolay oluyor, yani iyice biçimlendirip sıfırlamazsanız özel dosyalarınız veya belgeleriniz varsa kurcalanabilir, aklınızda bulunsun