Maclerin inceliği çok hoşuma gidiyor.
Thinkpadler güzeller ama kasaları bildiğim kadarı ile plastik ve macler kadar ince ve hafif değil. Ama thinkpadlere linux kurmak macbooklara linux kurmaktan daha kolay. Thinkpad modelleri trde pek bulunamıyor lakin macbookları bulmak çok kolay. Arıza durumunda thinkpadin tamiri muhtemelen daha kolay. Simdi internette okuduğum kadarı ile macbookların M serisi işlemcili modellerinde linux kurmak daha zor. M1 16gb bir mac air alsam buna linux mint kurabilir miyim ? ashasi isminde macler icin özel bir distro gördüm. Maclere normal distrolari yuklemek o kadar zor mu da sırf mac icin distro çıkartmışlar. Ubuntuyu m1 islemcili maclerde native bir şekilde çalıştırdığını idda eden hintli kanallar var.
Pek guvenemedim bu kanallara kolpa çıkmasın sonra.
Tavsiyeleriniz nelerdir.
Mac alıp Linux kurmak çok da mantıklı değil. Zaten hem amaç dışı, hem de optimizasyon kötü olur en iyi ihtimalle. İlla Linux kullanmak istiyorsanız farklı bilgisayar almanızı öneririm. Ya da Macbook alıp MacOS kullanabilirsiniz.
Thinkpad’in X serisi bilgisayarları özellikle oldukça ince oluyor. Fiyat olarak M1-2 iMac cihazlara nazaran azlık/çokluk ilişkisini bilmiyorum. Fakat böyle bir şey düşünebilirsiniz elbette.
Hocam mesela ne önerirsiniz?
Gaming laptop alıp double boot kullanmayı düşünüyor idim fakat o fan sesini duyduktan sonra vazgeçtim. Bide çok ağırlar çantada taşıması dert. Thinkpad X serisini önerdi yorumlarda @wise fiyatları tuzlu ama güzel de duruyorlar Aslında 45k bandını pek geçmek istemiyorum. Bu oyun bilgisayarlarindaki gibi f/p seriler oluyor mu? Birde Macbooka ubuntu kurunca nasıl bir optimizasyon kaybı olur ki? Test veya benchmark da bulamadım.
Hocam thinkpad X serisinden daha uygun bir seri var mıdır 60k gibi bir fiyattan başlıyormuş da :))
Hocam diğer arkadaşlara katılmakla birlikte, bildiğim kadarıyla M serisi Mac’ler için sadece Asahi Linux var. O da tersine mühendislikle yazılmış bir dağıtım olduğu için optimizasyon sorunları vardı en son. Yani daha eski bir Mac sahibi (Intel işlemcili) olsaydınız işiniz daha rahat olurdu, optimizasyon konusunda daha iyi olur muydu onu hiç Mac kullanmadığım için bilemeyeceğim.
Aslında bilgisayar konusunda da bir öneride bulunmak isterdim ancak bu konuda tek bildiğim bu. Şu ana kadar yazılmış ve bundan sonra yazılacak olan bilgisayarlara bakabilir ya da Mac almayı tercih ediyorsanız da MacOS ile kullanabilirsiniz.
Günümüz şartlarında artık Apple Silicon Macbooklar fiyat/performans cihazı oldu ancak Linux kurmak mantıksız. Arch Asahi berbat durumda, hiçbir donanım neredeyse kullanılamıyor. Bir ara Fedora Asahi’yi test edeceğim USB-C Display ve mikrofon kullanamayacak olmak zihnimi daha kullanmaya başlamadan yoruyor, deneyimlerimi aktarırım.
Asus ultrabooklar gayet iyi gözüküyorlar bir göz atabilirsin bence
Şahsen, hem ThinkPad hem de MacBook kullanıcısı olarak, bugün laptop piyasasında Apple’dan daha başarılı bir firma olmadığını düşünüyorum. Performans ve pil tüketimi açısından, şarja bağlı olmadan en iyi performansı MacBook’larla elde etmek mümkün. Asahi Linux’u deneyen biri olarak, Asahi Linux’un daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum günlük olarak kullanılabilir değil.