Linux tabanlı sistemlerde karşılaştığım bir sorunla ilgili desteğinizi rica ediyorum. Şu anda Arch Linux kullanıyorum, fakat daha önce Fedora ve MX Linux dağıtımlarını da denedim ve hepsinde aynı problemle karşılaştım. Bilgisayarı açtıktan yaklaşık 10-15 dakika sonra ekran donuyor ve sistem tamamen kilitleniyor. Bu durumda hiçbir işlem yapılamıyor ve sorunu yalnızca yeniden başlatarak geçici olarak çözebiliyorum. Aynı donanımda Windows kullanırken bu problemi yaşamamıştım.
Muhtemelen swap alanı belirlemediniz ve Raminiz doldu bu yüzden sisteminiz takılı kaldı. BTRFS kullanıyorsanız şu şekilde swap oluşturup aktifleştirmeyi deneyin:
ve devamı üstteki gibi /etc/fstab düzenleyin ve swapon komutuyla swap’ı aktif hale getirin. Sanırım bunlar sorununuzu çözecektir.
Windows kullanırken bu sorunu yaşamama sebebiniz Windows varsayılan olarak pagefile.sys aktif geliyor. Raminiz dolmaya başlayınca bir süredir kullanılmayan verileri diskinize yazarak raminizden alan boşaltıyor.
Merhaba, şu anda daha ciddi bir problemle karşı karşıyayım: İşletim sistemi açılış sırasında donuyor ve sistem tamamen kilitleniyor. Aynı şekilde, diğer Linux dağıtımlarını canlı modda denediğimde de benzer sorunlar meydana geliyor.
Donanımımın Linux uyumluluğu gibi bir problem olabilir mi, yoksa BIOS/UEFI ayarlarında yapmam gereken belirli bir yapılandırma var mı?
Hatanın ne olduğunu anlamak için sistem loglarına bakmak lazım. Belki daha bilgili birilerine danışırsanız yardımcı olabilirler. Ayrıca “açılış sırasında” derken Kilit ekranından önce mi, yoksa kilit ekranında mı. Eğer kilit ekranında ise CTRL+ALT+F1/F2/F3/F4 deneyin ve aralarından hangisi terminale girerse onunla terminale girdikten sonra kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapıp masaüstünü komutla başlatın. Komutları aşağıya bırakıyorum.
GNOME:gnome-session KDE x11:startplasma-x11 XFCE:startxfce4 Cinnamon:cinnamon-session LXQT:lxqt-session
diğerlerini bilmiyorum ama internetten bakarsanız çıkar.
Geri dönüşünüz için teşekkürler. Laptopumu eski bir model ve gönderdiğiniz sitede laptopumu bulamadım. Sorun devam ediyor. başka bir çözüm bulamazsam Windows’a geçiş yapma durumunda kalacağım.
Merhaba, işlerimi halletmek için kısa bir süreline Windows kurmak durumunda kaldım, ancak bugün tekrar Linux yüklemeyi denediğimde kurulum sırasında bir hata ekranıyla karşılaştım ve işlem o noktada donup kaldı. ISO dosyasının bozuk olma ihtimaline karşı iki kez kontrol ettim ancak sonuç aynı oldu.
Hata:
Probing EDP teed off to disable)... ok
[ 6.451344] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [SB.FCIO._OSC.C
DW1I, AE_NOT_FOUND (26230628/psargs-330)
0.451425] ACPI Error: Aborting method (AE_NOT_FOUND) (20236628/psparse-529)
SB.PCIO. OSC due to previous error
:: running early hook [udev]
Starting systemd-udevd version 2.55.4-2-arch
:
: running early hook [archiso_pxe_nbd.]
:: running hook [udev]
:
: Triggering uevents...
Bazen iso dosyası bozuk olmasa bile kurulumu otomatik yapınca açılmayabilir. Mesela ben NixOS’e geçmeden önce Arch kullanıyodum. Sırf denemek için Sistem çalışırken diski bölmeye çalıştım ve disk bozuldu. Bende NixOS kurayım dedim. GUI ile kurmaya çalıştım ama sürekli disk bölmede takılıp kalıyordu ama bazende disk bölümlemeyi geçip başka bir hata veriyordu ve bende terminali açıp elle kurdum NixOS’i. Ama bende CachyOs GUI ile hiç kurulmuyor ve bende elle kurmaya üşendiğim için kurmadım. Yani sorunun otomatik kurulumda olabilir. Elle kurmayı dene ve Diski tekrar biçimlendir.