Linux'a yine elveda

Oynanır hocam da nvidia gpu çok büyük bir dezavantaj oyun ve grafik ağırlıklı işler için. Nvidia haricinde bir şekilde uğraşılarak yol bulunabiliyor genelde. 1 gb ramli kasamda antiX’de 20-45 fps arasında dont starve together oynayabiliyordum çevrim içi olarak. Windows 7’de ram yetersiz, doldu hatası alıyordum. Ati radeon hd2400 pro’ydu tabi ekran kartı. Nvidia olsa windows 7’de falan takılırdım herhalde…

3 Likes

Öncelikle insanların istediğini kullanmasında sorun yok, sadece kendinizin pek ne istediğinden emin değilsiniz gibi. Eğer windows uygulamalarını, veya adobe gibi uygulamaları kullanmanız lazım ise; windows kullanmak istemeniz çok normal. Ve zaten sadece keyfinizin kahyası olsa bile size kimse karışamaz. Fakat buna bir kılıf bulmak adına linuxu suçlamak saçma. Windows dilediğiniz gibi kullanın zaten kendimizi şartlandırmak saçma olurdu; fakat gnu/linux’un bir sorunu olduğunu düşünmüyorum.

1 Like

Linux bazı şeylerde iyi olsa da rahatlık konusunda pek iyi değil. Geçen aylarda linux kullanıyordum ve sanırım bir vpn aracı bile kuramamıştım :smiley: protonvpn tek kurabildim o da bazen nedense açılmıyordu.

Böyle küçük sorunlar çoğaldıkça insan ister istemez soğuyor ve “amaaan senle mi uğraşacam” moduna giriyor ki ben bilgisayar ile uğraşmayı seven biriyim.

Windows 11 kullanıyorum şuanda ve ondan da hiç memnun değilim çok beter bir hali var. Mesela nedense şu sağ kısımdaki kısayollar artık yok sağ tıklayınca da bir şey gelmiyor. Sanırım temiz bir windows 10 kuracağım.

1 Like

Ben güncel AMD GPU’da kullandım. Nvidia’ya göre sürücü kısmında uğraştırmıyor. Her ne kadar Nvidia Ayarları gibi bir şey olmasa da sürücünün direkt kurulu gelmesi falan iyi.

Nvidia için Nouveau sürücüsü direkt kurulu geliyor. Video oynatmada falan iyi ve günlük işlerde kullanımda iyi ama oyunlarda performansı, uyumluluğu falan yerlerde. Ondan Nvidia’nın kendi sağladığı sürücüleri kullanmak gerekir.

Not: Nvidia 570.124 sürücüsü, Linux’ta gayet güzel çalışıyor ve DLSS4’te bile aktif edebiliyorsunuz. Hatta şu özelliklerin hepsi kullanılabilir;

• DLSS 4 Super Resolution
  • DLSS 4 DLAA
  • DLSS 4 FG
  • DLSS 4 RR

Yani genel olarak sorun sürücü kaynaklı değil, oyun performansı iyi değil, oyunların sorunlu çalışması ya da hiç açılmaması.

@Recoo bence Windows 11’de çok kötü. Windows 10 güzel. Teknoloji olarak çıkmazdayız son 3 yıldır :D.

2 Likes

Oyunları nereden açmaya çalışıyorsun? Ve hangi oyunları denedin? Çünkü oyunlarımla şuana kadar 1 sorun bile yaşamadım

1 Like

hocam bence yanlış argüman linuxda çok iyi hikaye oyunları oyananılabiliyor tabii Tekel Microsoft’un yapmış olduğu saçma sapan windows 11 kadar fps alamazsınız.

Hangi dağıtımları denediniz ? hangi aygıtlar vardı? bu aygıtlar linux ile tam destek sağlayor mu? mesela bir thinkpadde linux akar gider ancak sadece windows 11 destekleyen cihazda linux ’ un L sini dahi kuramasınız buradaki sorun bence Linux’ ta değil buradaki sorun sahip olduğunuz aygıtın linux ile uyumlu olup olamamsı.

5 Likes

hocam bana kalırsa her iki tarafında kendilerine göre hem avantaj hem de dezavantajları var(win 11 dışındaki windowslar için diyorum bunu) ve ben kendim için söyleyeyim iki tarafında fanboyluğunu asla yapmam buna masaüstü ortamları da dahil nedeniyse günün sonunda tüm bunlar birer araç ve kendinizi hangi işletim sisteminde daha rahat hissediyorsanız onu kullanmak daha iyidir her zaman yanlış anlaşılma da olmasın kimseyi fanboyluk ile suçlamıyorum dostlarım

8 Likes

Niye malesef diyorsunuz hocam? Windows işinizi görüyor ve kullanıyorsunuz. :slight_smile:

Aslında bazı oyunlarda windows 11den daha fazla fps alıyorum. Diğer oyunlarda da fpsim zaten en fazla 2 3 farkla daha az oluyor

4 Likes

hocam en ünlü örnek minecraft Arch ile windows arasında dağlar kadar fark vardı . Fps bakımından arch daha iyidi

4 Likes

Enteresan bir başlık olmuş. Windows uygulamalarını Linux’ta çalıştıramıyorum diyen insan iki gün sonra da Mac uygulamalarını Windows’ta çalıştıramıyorum diyerek Windows’u mu terkedecek? Linux’ta Windows uygulamalarını çalıştırabiliyor olmak bile başlı başına bir kullanım özgürlüğü bence. Yazılım sektörüne ilgiliyim deyip böyle bir şey için terk etmek bana tuhaf geldi.

Hiçbirimiz sanmıyorum Windows’tan bir anda Linux’a geçince alıştığı düzeni oluşturmuş olsun. Windows’taki hayatını bırakıp yeni bir dünyaya ayak uydurmaya çalıştığının bilincinde olmak bence bu süreci kolaylaştıracaktır. Windows’taki neredeyse her uygulamanın bir FOSS alternatifi var. MS Office’e aşırı muhtaç olduğum bir zamanda da oturdum söylene söylene Windows kurdum işim bitince sildim, ben de aksine Windows’ta rahat edemiyorum yıllardır Linux kullanınca.

6 Likes

Mac’i terk etmesi zorlaşır ama pişman olabilir. Zaten insanlar, Apple Silicon öncesinde Boot Camp kullanarak Windows çalıştırabiliyorlardı.

3 Likes