Linux'a yine elveda

Merhaba,

Yazılım sektörüne ilgili bir insanım. PC nin yazılımsal sorunlarıyla uğraşmayı severim. İşletim sisteminin daha verimli çalışması için kafa yorarım, çözüm yolları ararım. Araştırırım.
Bunları şu yüzden yazdım. Linux’tan yıllar sonra denedikten sonra yeniden neden vazgeçtiğimi sıralayacağım. Muhtemelen bazı maddelerin çözüm yolları vardır ama sürekli ve sürekli sistem bana sorunlar yaratıyor. Bazı kronik sorunlar beni malesef linux’un en azından birkaç sürümünden soğuttu. (Fedora, Pop OS, Ubuntu)

• Eskiden microsoft office sürümlerinden en az 1 tanesini kurmayı becerirdim ama şimdi gerek Bottles gerek PlayonLinux programıyla bu kurulumu yapamadım.
  • Ubuntu’da PlayOnLinux u kurdum. Simgesi uygulamalar kısmına eklendi ama tıkladığımda hiçbir aksiyon alamadım.
  • PlayonLinux gibi bazı uygulamaları kurduğum zaman çalışmaması veya çok geç çalışması veya hata vermesi beni bıktırdı.

Linux için çok stabil bir işletim sistemi, az RAM tüketir ve herşey senin kontrolünde derler ama uygulamaların çalışmama problemlerinin derya deniz olduğunu pek söylemek istemezler. Bunun yerine linux kullanıcısı olmak istiyorsan karşılaşacağın sorunlara hazır olman lazım derler. Ben sorunlara karşı çözüm yolları aramayı seven biriyim ama işletim sisteminde temel fonksiyonların düzgün çalışamamasıyla uğraşmak, enerjimi uygulama geliştirme kısmına vermeme engel oldu.

Yaşadığım problemlere çözüm yolları bulan ve bu problemler hakkında fikir veren forumdaki arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Güle güle Linux, malesef yeniden merhaba Windows :sweat:

Son düzenleyen: @linuxcu1 2025-01-07T04:01:52Z

1 Like

Ben yazılım tarafında memnunum açıkcası webstorm ile npm paketlerini gayet güzel kullanıyorum android studio desen yağ gibi akıyor zaten yine siz bilirsiniz özellikle fedorada bu sorunları hiç yaşamadım

1 Like

Yapmaya çalıştığınız şey karton bardakta çay içmeye çalışmak gibi. Linux için resmi destek vermeyen yazılımların Linux’ta düzgün çalışmaması normaldir. Windows için hazırlanmış, uyumluluk araçları ile düzgün çalışmayacağı bilinen yazılımlar için Linux’u suçlamak saçma.

Linux sisteminizin stabil olması da, az kaynak kullanması da seçtiğiniz dağıtım ve kullandığınız paketler gibi sizin seçimlerinize bağlı.

Microsoft günün birinde GNU/Linux sistemler için yazılım sağlar mı bilmiyorum ama Microsoft Office kullanmak istiyorsanız şu anlık web sürümlerini kullanmanız gerekmekte.
LibreOffice ve OpenOffice gibi alternatiflerine bakmanızı tavsiye ederim.

9 Likes

Hocam zaten linux’ta en basitinden nvidia sürücüleri bile sorunlu. Ayrıca kullanıcı sayısı çok az olduğundan çözülmesi zor ve muhtemelen hiç çözümü olmayan bir sürü sorun var. Windows kullanıcısının belki hiç forum kullanması lazım değilken linux’ta en basitinden btt gibi bir sürü forumla iç içe olması lazım.

1 Like

Bu aralar hep aynı şeyi yazıyorum belki bıkmışsınızdır ama durum aynı… Her şeyden öte, ekran kartınız eski Nvidia ise linux kullanmaya çalışmak ağrımaz başını ağrıtıyor resmen. Belki herkesin durumu iyidir, belki herkes yeniliklere açtır da kıyıdan köşeden yakalama imkanı buluyordur bilemem bunlar ayrı tartışma konusu ancak 2024’ün son yarısında özellikle 340 ve 390 legacy nvidia paketlerini kullanmak zorunda olan kullanıcılar güncel lts linux sürümlerde yandı. Çünkü terk ettiler. Bir şekilde sürücüyü kurmada ilerleseniz bile kernel’ler bile o sürümlere desteği kestiği için son aşamalarda hata veriyor ilerleme duruyor.

Ben de aynı durumdan muzdaribim. Eski bilgisayar için linux iyidir derler, hafif derler, nvidia sorunu hiç yaşamadım derler ama kendin deneyimleyince sonuç hüsran. GT420, GT525M, G105M… Ben ne yapayım şimdi bu Nvidia’ları kaldırıp atayım mı yani? Yapacak bir şey yok Windows devam… Bu arada Windows da desteklemez zaten o kartları diyenler gördüm. Nvidia cleanstall ve doğru sürücü dosyasıyla ne 7,8’de ne 10’da, ne 11’de böyle bir sorun yaşamadım. Eski nvidia=Windows abi yapacak bir şey yok. Denemediğimiz bir şey de değil yani. Tabi daha özel sorunlar yaşayanlar da var konu sahibi gibi kullanması gereken programı kullanamama, alternatiflerden tam verim alamama gibi ama benim yazdığım sorun çok daha genel bir sorun.

3 Likes

Hocam sizin sorununuz ile arkadaşınki bence kıyas edilemez. Siz donanımda sorun yaşamışsınız arkadaş Windows programlarını Linux’a yazılmamasına rağmen çalıştırmada başarısız olduğunu belirtmiş.

1 Like

Biliyorum farklı sebepler ama aynı sonuca götüren sebepler. O yüzden yazmak istedim. Sonuç olarak yaşadığı deneyimden ötürü inat edip çözmeye uzun zaman enerji ayıran ama sonunda bıkıp bırakan kategorisi.

2 Likes

Hayır, linux’ta uygulamalar çalışmıyor değil, linux’ta Windows uygulamaları çalışmıyor, tıpkı Windows’ta macOS uygulamalarının çalışmadığı veya macOS’te Android uygulamalarının çalışmadığı gibi.

Uygulamalar gökteki sihirli bir güç tarafından yazılmadıkları için onları yazan kişiler uygulamanın kullanılacağı işletim sistemlerini baz alarak uygulamayı geliştiriyorlar. Ben de bir uygulama geliştiricisiyim, benim uygulamam Android’te çalışıyor çünkü buna göre yazılıp derlendi.

Linux’un bütün uygulamaları açabileceği beklentisi bu yüzden bir yanılgı. Bu beklenti nereden geliyor anlamıyorum fakat bu durum Linux’a özel bir şey, kimse çıkıp da bir macOS yazılımını Windows’ta çalıştırmaya kalkıp, çalıştıramadığı zaman “bu macOS yazılımı neden Windows’ta çalışmıyor Windows uygulamaları çalıştırmıyor galiba” diye bir tepki vermiyorken Linux’ta Windows yazılımlarını çalıştırmaya çalışıp başarısız olunca bundan şikayet etme eğilimindeler.

Linux, linux için yazılmış yazılımları tam anlamı ile desteklemek durumundadır, dünya üzerindeki bütün işletim sistemlerinin uygulamalarını desteklemek zorunda değildir. Eğer siz başka bir işletim sistemine özel bir uygulama kullanmak zorundaysanız, ve sözkonusu yazılımın linux için yazılmış bir alternatifi yoksa o zaman o işletim sistemini kullanın.

Linux’ta linux için yazılmamış yazılımları kullanmaya çalışıp başarısız olduğunuz zaman bu linux’un suçu değil, bu linux’ta uygulamalar çalışmıyor demek de değil. Şu anda bilgisayarımda 3247 linux uygulaması çalışıyor.

Windows yazılımlarının linux’ta çalışma ihtimalinin olması bile Linux geliştiricilerinin yıllar süren çabaları ile mümkün olan bir şey, fakat bu linux’un bütün Windows yazılımlarını desteklediği anlamına gelmiyor.

Bir de linux önerenler bu durumu gizliyormuş gibi bir iddada bulunmuşsunuz, olacak şey değil. Linux önerirken tek tek linux’ta çalışmayan uygulamaları mı sayacağız?

Linux önerirken (kısmen doğru olsa bile) “Windows uygulamaları linux’ta çalışıyor” gibi bir şey söylemek böyle bir beklentiye yol açıyor ama kimse size Windows’un bütün uygulamalarının linux’te çalışacağı gibi bir şey söylemez, söylerse de yalan söylemiş olur.

Bu linux’u bırakma gönderilerinin ortak paydası bu beklentiler ve bilgisizlik, ve bu durum en azından benim için artık can sıkıcı bir noktaya gelmeye başladı.

6 Likes

Aslında dediğiniz kısmen doğru. Dağıtımlar desteklemiyor bu konuda size katılıyorum. Fakat kurmak biraz uğraştırıcı olsada imkansız değil. Eski bir masaüstü bilgisayarda Geforce 9500 GT kullanılıyor ve Debian 12 'de gayet Nvidia driverları çalışıyor. Hatta eski sürücüleri eski repolardan çekmek gerekiyor fakat işin ilginç kısmı Debian’da tam tersi eski repolardaki sürüm sorunlu olduğu için daha güncel olan Unstable repolarından çekiyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey driverın build edilmemiş halini tanımladığınız repodan çekip kendiniz build ediyorsunuz. Sonrasında build ettiğiniz konumu yerel repo olarak tanımlıyor ve “source.list” in içine ekliyorsunuz. Gerisi bildiğiniz yükleme işlemleri ile aynı. Diğer dağıtımlarda denemedim fakat kendi repolarından çekerek kendi paket sistemlerine göre derlendiğinde çalışacağını düşünüyorum. Orası sizin yeteneğinize kalmış.

İlgili kaynak:

1 Like

390xx yeni sistemden önce bende kullanıyordum 390xx ile çalışan en stabil hatasız dağıtımlar yüklediğiniz an ekran kartınız kurulu gelmesini istiyorsanız.
Biglinux ve Cachyos

Bu ikisini kullanmam sonradan ben elle manuel yüklerim derseniz
manjaro ve mabox ayarlar içerisinde resimdeki yere tıklıyorsunuz

bu kısımda 390xx göreceksiniz ben göstermek için bu yerleri distrosea sitesinde manjaroyu açıp ekran görüntüsü aldım sizde bu alanda 390xx ve 440xx serileride çıkacak

Eğer 390xx arch yükleyecekseniz kullanmış olduğunuz çekirdek neyse onun headerinden indirmeniz lazım mesela düz linux çekirdekse linux-headers indirilmeli
zen ise linux-zen-headers indirilmeli
yay kurulduktan sonra tabi aurdan çekmemiz lazım aynı şekilde endeavouros zaten yay kurulu geliyor .

390xx nedir çok iyi bilirim solus altı üstü 100 mb yakın bu dosyayı deposundan sildi.
Bir çok dağıtım deposunda barındırmıyor yinede helal olsun arch aurda babalar gibi var.

Debianda da kaynak listesine buraya /etc/apt/sources.list

deb http://deb.debian.org/debian/ sid main contrib non-free non-free-firmware

bunu ekledikten sonra kuruyorsunuz
nasrettin hocanın bir hikayesi var parayı veren düdüğü çalar nede doğru bir fıkra.
rtx4060 ti ekran kartında ne hikmetse bütün dağıtımlar kendi kuruyor kurulum yaparken.

3 Likes

Evet 390xx Debian da normal şekilde hiç bir extra işlemle uğraşmadan kurulabiliyor fakat daha eski gpular için 340xx kurulamıyor. Yukarıda bahsettiğim yöntemden başka çare var mı bilmiyorum. Bilen arkadaşlar paylaşırsa herkes için faydalı olur.

340 için debian şunu yazmış
340 serisi sürücünün kullanımı kesinlikle önerilmez. Artık Debian’ın kararlı sürümlerine dahil edilmemiştir, ciddi düzeltilemez güvenlik açıkları vardır ve yeni çekirdekler için zamanında güncellenmeyebilir. Güvenlik bir öncelikse yerleşik Nouveau sürücüsünü kullanmanız şiddetle önerilir.

1. Örneğin, “contrib”, “non-free” ve “non-free-firmware” bileşenlerini /etc/apt/sources.list dosyasına ekleyin:

Debian Sid deb Index of /debian sid ana katkı özgür olmayan özgür olmayan donanım yazılımı

1. SecureBoot etkinleştirilmişse : DKMS modüllerini kullanmak için makine sahibi anahtarınızı (MOK) kaydetmeniz gerekir. Ayrıntılı talimatlar burada mevcuttur. Çekirdek görüntüsünü yeniden oluşturmanıza gerek kalmaması için bunu nvidia-driver’ı yüklemeden önce yapmanız önerilir .
  2. Sisteminiz dracut kullanıyorsa, dracut’a modprobe yapılandırma dosyalarını eklemesini söylemelisiniz :
  • Aşağıdaki içeriklerle bir dracut yapılandırma dosyası oluşturun /etc/dracut.conf.d/10-nvidia.conf (aslında istediğiniz ismi verebilirsiniz, yeter ki .conf ile bitsin):

install_items+=" /etc/modprobe.d/nvidia-blacklists-nouveau.conf /etc/modprobe.d/nvidia.conf /etc/modprobe.d/nvidia-options.conf "

• Tırnak işaretleri ve karakterler arasındaki boşluklara dikkat edin.
  • Burada başvurulan modprobe.d dosyaları nvidia -driver paketi tarafından eklenecektir .
  1. Mevcut paketlerin listesini güncelleyin, ardından nvidia-legacy-340xx-driver paketini ve gerekli aygıt yazılımını yükleyebiliriz :

uygun güncelleme # apt install nvidia-legacy-340xx-driver firmware-misc-nonfree

DKMS , nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms paketi aracılığıyla sisteminiz için nvidia modülünü oluşturacaktır .
5. Yeni sürücüyü yüklemek için sisteminizi yeniden başlatın.

1 Like

Linux’u bırakan birisi olarak söylemem gerekirse, native programlar varken bottles gibi Windows programları çalıştırmak doğru değil.
Microsoft Office kullanmakta ısrarcı bir duruş sergilemişsiniz bence hatalı .
Libre office ne kadar Microsoft Office gibi olmasada iş görüyor.

1 Like

MS Office’e arayüz olarak da, özellik olarak da alternatif olan OnlyOffice’e göz atmayı isteyebilirsiniz.

1 Like

Openoffice ve Onlyoffice birbirine benzer mi? Ben de önerirken artık Openoffice öneriyorum da hem daha hafif geldi bana. Onlyoffice ile aralarında çok fark mı?

Çok farklarını bilmem ama, OpenOffice’i kurmak için(ki ben kuramadım) LibreOffice’i kaldırmanız gerekiyor, paketler çakışıyor.(Bu sadece Ubu. tabanlı dağıtımlar da geçerli olabilir, bilmiyorum genel bir bilgim yok.) OnlyOffice’i iste sistemimde Libre ile aynı anda bulundurabiliyorum ve ikisini de çalıştırabiliyorum.

OnlyOffice, MS Office için daha iyi uyumluluk sağlıyor olabilir. Kullanıcı yorumları uyumluluk açısından olumlu gözüküyor.

1 Like

Tabii ki tercih sizindir ve bizim buna saygı duymamız gerekiyor. Ancak yaşadığınız sorun aslında çok basit bir şekilde çözülüyor.

• İlla ki Microsoft Office uygulaması lazım diyorsanız Microsoft Office 365’i online ortamda kullanabilirsiniz. Direk tarayıcı üzerinden gayet stabil çalışıyor.
  • Tarayıcı üzerinden çalışan bu office uygulamasının Electron ile yazılmış masaüstü uygulaması var. Yani Office paketini kurmanıza gerek yok.
  • Ayrca Only Office ve WPS Office de gayet iyi alternatifler.

Ayrıca Windows’a yatkınlığınız varsa mutlaka KDE arayüzlü bir sistem tavsiye ederim. Mesela Kubuntu. Arayüzü Windows’a benzetip kullanabilirsiniz.

Son olarak özel mesaj veya telefon yoluyla her türlü desteği vermeye hazırım.

3 Likes
┌─────────────────────────────────┐
    Kernel: Linux 6.12.8-zen1-1-zen
    Shell: fish 3.7.1
    Packages: 1556 (pacman)[stable]
    Uptime: 1 hour, 35 mins
    OS Age: 67 days
└──────────────────────────────────┘

Bu benim rekorum. Bütün sorunlarım hep ekran kartıyla olmuştu; 144 Hz alınca bilgisayar sapıtıyordu. En sonunda NVIDIA closed driver’ları iş görüyor, ayrıca Garuda Linux direkt kurulum ekranında bunu bana sağladı. Şu an Windows’da kullandığım her yazılımın açık kaynak ve Linux üzerinde çalışan versiyonlarını alternativeto ile kurdum. 67 günde en çok dikkatimi çeken şey, hiçbir şey için crack veya lisans arama durumum olmaması oldu. Açık kaynak yazılımları kullanarak her işimi görüyorum. Steam’deki oyunları da çok rahat bir şekilde oynuyorum. Ayrıca rahat bir nefes aldığım nokta, Windows’un bana dayattığı (silemediklerimi) yazılımlardan kurtulmuş olmamdır.

Yazından anladığım kadarıyla senin tek ihtiyacın, Windows’da kullandığın yazılımların açık kaynak ve Linux için olan versiyonlarını kullanmak.

• Sanallaştırma için artık KVM kullanıyorum.
  • Ofis için OnlyOffice kullanıyorum.
  • Editör olarak VS Code veya Vim kullanıyorum.
  • Sistemin tamamına hakimim.
  • İstediğim gibi klavye kısayollarımı ayarlayabiliyorum.

Diğer bir husus, network’üm çok temiz; beni dinleyen hiçbir ekstra arka plan yazılımı yok. Bu uygulamayı Windows’da açarsanız bundan iki kat daha fazla şey göreceksiniz. [Portmaster]

2 Likes