Oyun geliştiricisi bir yazılımcıyım, Yusuf ile tanışıp verdiği bilgilerden sonra oyun motorunun linux uyumu olduğunu öğrendim ve geçmeye karar verdim. Araştırmalarım sonucu KDE nin çok fazla özelleştirilebilmesi, adını unuttuğum mobil cihaz KDE uygulamasına, Krunner olayılarına bayıldım. Linux denilince benim aklıma direkt sudo gelirdi, ama farklı mimari temeller olduğunu öğrendim ve biraz kafam karıştı. Mesela zorin üzerine de KDE kurulabiliyormuş, ya da doğrudan KDE temelli Kubuntu var, Fedora KDE plasma spin diye bir versiyon var ekran kartı ismi gibi
Umarım ne demek istediğimi anlatabildim kafam biraz karışık bir şeye başlamadan önce başlamak yerine 150saat araştırma yapan bi tipim, arch ile başlamayacağım hatta geçmeyeceğimi düşünüyorum, o seviye şu an bana fazla geliyor. Tavsiyenizi etkileyecekse unity oyun motoru kullanıyorum, hobi olarak phtyon ile robotik ufak çalışmalar yapıyorum, local yapay zeka sistemlerini kullanmak, akıllı ev otomasyonları yapmak, her yerden bağlanabileceğim kendi sunucumu kurmak gibi planlarım var, i7 11 3050ti80gb 16ram boşta 1tb m2 var, laptobum bu şekilde, sanırım söyleyeceklerim bu kadar, tavsiyelerinizi bekliyorum.
Son düzenleyen: @wise 2024-10-09T22:20:55Z
3 Likes
Hocam sistem iyi gibi. Yazılımda zaten dağıtım değişmez. Yazılım denince akla bir dağıtım gelmez direkt “Linux” gelir. Yazılım için şu dağıtım demek tamamen saçmalıktır. Bu yüzden Unity’de eğer Unity Debian tabanlı dağıtım destekliyorsa ve yeniyseniz, Ubuntu önermem çok fazla sorunla karşılaşılıyor diye biliyorum. MX, Fedora ya da Mint’e göz atılabilir gibi duruyor. Mint, Ubuntu tabanlı ama iyi çalışıyor diye hatırlıyorum. Amma lakin orta seviye bir kullanıcı olup biraz tecrübe edince Arch Linux’a o kadar da önyargılı bakma. Bende Linux’a geçeceğim ilerde. Sana da o yüzden yardımcı olmak istedim.
4 Likes
Hiç kafa karışıklığına gerek yok, direkt mxlinux ile işe atılabilirsin zaten arch geçmem demişsin. Bulamadığın bir yazılım vb. olursa distrobox işini görebilir.
1 Like
Linux mint veyahut mx linux öneririm.
3 Likes
https://docs.unity3d.com/hub/manual/InstallHub.html#install-hub-linux
ubuntu ve fedoranın resmi desteği var çok iyi. Direkt mint/fedora geçebilirsiniz bi sıkıntı yaşamazsınız. Onun dışında kde dediğiniz şey masaüstü ortamı. Açıklamak gerekirse linux dağıtımınızı bir beden olarak düşünün masaüstü ortamları bu durumda giysiler olur. Kde,gnome,cinnamonxfce,lxqt gibi masaüstlü ortamları var. Ve verdiğim örnekden anlayacağınız üzere kıyafetler bedene bağlı değildir dolayısıyla mint’den kde t-short’ünü çıkarıp fedoraya da giydirebilirsiniz.
2 Likes
kde istiyorsanız ubuntu veya fedora pek iyi bir seçim olmayabilir çünkü bu distrolar gnome desktop environment ile entegre çalışıyorlar. tabii siz kde’ye de geçebilirsiniz ama işletim sistemi buna çok uyum sağlamayabilir. onun yerine bir ubuntu flavoru olan ve kde kurulu gelen kubuntu’ya bir göz atın derim. onun dışında listelediğiniz bütün işlemler herhangi bir distroda yapılabilir o konuda içiniz rahat olsun.
2 Likes
Güzel tavsiyeler ve bilgiler için teşekkür ederim, archa ön yargılı olmuyorum, edindiğim bilgiler doğrultusunda alışma sürecinde adaptasyon en hızlı ubuntu tabanlı bir distro ile olacak diye düşünüyorum, üzerine KDE ile kullanmak istiyorum son bunlar beni kubuntu ya yönlendiriyor, sanırım son tercihim bu şekilde, tekrardan teşekkürler, buranın böyle canlı olduğunu görmek çok güzel 
1 Like