Neden Linux’a geçtim:
İyice eskiyen Windows laptopuma hem hayata döndürmek için hem de yeni bir şeyler öğrenmenin keyifli olacağını düşündüğüm için linux kurmaya karar verdim. Bilgisayarım son derece kötü olsa da oyun falan oynamayan biri olarak gayet de işimi görüyordu. Genel olarak çanga, çizgi roman okuyur, medya içerikleri tüketiyorum. Ben de kendisinden daha çok verim almak için Linux kurmaya karar verdim. İşte kurulum öncesi ve sonraki birkaç gün içerisinde başıma gelenleri kısaca anlatacağım.
Dağıtım Seçimim ve Kurulum:
Kısa bir internet araştırması ile linux Mint’in bana uygun olduğuna karar verdim. ISO dosyasını, belleğe yazdırıp kurulumu yaptım. İlk işletim sistemi kurma deneyimimdi. Biraz korktum ama sıkıntı olmadan kurulumu çok basit şekilde yaptım. Bu kadar basit olacağını düşünmemiştim. Hiçbir video falan izlememe gerek kalmadı. Sadece ekrandaki talimatları takip ettim.
Linux Mint’in arayüzü gerçekten çok rahat ve hoş. ama beklediğim gibi yüksek bir hız artışı olmadı. Bir iki defa da donma yaşadım. Bu yüzden daha hafif dağıtımlara bakmaya karar verdim. Antix Linux ve Lubuntuya baktım. İkisi de hiç hoşuma gitmedi. Özellikle Antix Linux günlük deneyimimde bana cehennemi yaşattı diyebilirim. Ben de tekrar Linux Minte dönmeye karar verdim bu sefer Debian versiyonunu yükledim. Sanki daha kararlı çalıyor gibi geldi bana. Herhangi bir takılma yaşamadım. Kurulumu falan da daha rahat oldu benim için. Sanırım uzun süre bu dağıtım ve masaüstü ortamını kullanacağım.
Kişisel Ayarlamalar ve Küçük Özelleştirmeler:
İlk olarak klavyemde bulunan ses açma kapama tuşları çalışmıyordu. Çok kısa bir internet araması ile sorunu çözdüm. Farklı diller arasında da hızlı şekilde geçiş yapabiliyorum ve ñ,ú,ó,í gibi harflerde sorun yaşamıyorum. Unrar, Unzip falan kurdum. Tarayıcıya kurduğum bir eklenti ile YouTube videolarında takılmadan kurtuldum.(Bu Linux yüzünden olan bir şey değil)
Çok küçük bazı özelleştirmeler de yaptım kendimce. Tema falan kurmayı öğrendim.
Terminal Komutlarını Öğreniyorum:
Hemen hemen herşeyi grafik arayüzü üzerinden halledebiliyor olmama rağmen terminali öğrenmek istedim. YouTubeda bir eğitim seti buldum. mv, touch, rm, mkdir, ls, cd, cp, echo, cat, rev, man, nano, git gibi çok temel komutları ve bazı parametreleri öğrendim. Terminal ile Flatpak üzerinden uygulama kurmaya başladım. Terminal kullanmak baya hoşuma gitti.
Yeni Yazılımlar Keşfediyorum.
Linux Mint ile yüklü gelen Celluloid ve Rhythmbox uygulamaları medya oynatıcı olarak işimi görüyor ve arayüzleri çok sade. Bu yüzden Vlc falan kurmama bile gerek kalmadı. Libre Office uygulamaları da gayet kullanışlı. Herhangi yapmak isteyip de yapamadığım bir şey ile karşılaşmadım. Gayet kararlı, hızlı uygulamalar hepsi. Bunlar dışında kendi keşfettiğim bazı yazılımlar da var. Bazılarını videolarda bazılarını Flathubda gezinirken keşfettim. Önerilere açığım.
Yac Reader: Cihazımda bulunan manga ve çizgi roman dosyalarını okumak için kullanmaya karar verdiğim uygulama. Baya bir uygulama denedim bunun için. Komikku, Manga Reader, Mcomix falan hepsini denedim. En fazla özelliğe sahip ve en rahat kullanımı olan açık ara bu uygulama.
Relaxator: Ders çalışırken kitap okurken falan arkada rahatlatıcı bir ambiyans yaratması için kullandığım inanılmaz sade arayüzü olan bir uygulama.
Crow Translate: çeviri için kullanıyorum. pek bir olayı yok
The Life: Kitab-ı Mukaddes okumak için kullandığım, uygulama. Türkçe desteğinin olması da ayrı güzel.
Keypunch: klavye ile hızlı yazı yazma oyunu gibi bir şey.
Oboete: Anki tarzı bir flashcard uygulaması.
Newsflash: basit arayüzü olan bir rss okuyucu. İnoreader hesabı bağlanabiliyor.
FreeTube: Androidde severek kullandığım Newpipe uygulamasının Linux muadili.
Rofi-Tdk: “Linux uygulamaları buzdağı” videosunda gördüğüm ve görene kadar ihtiyacım olduğunu bilmiyordum. Şuan severek kullanıyorum.
Warpinator: telefonum ile kablosuz dosya transferi için kullandığım uygulama.
Okular: PDF dosyalarını okumak için kullandığım uygulama.
Sistemi Çökerttim.
Terminalde bir şey yaparken(ne olduğunu hatırlamıyorum) yanlış bir şey yaptım. Bilgisayar açılıyor ama ekran siyah olarak kalıyor. Terminale kısayol tuşları ile erişebiliyorum. Bu sayede uygulamaları açabiliyorum ama pencereleri haraket ettiremiyorum. Belki daha basit bir çözümü vardı ama ben bulamadım. Sonuç olarak fazla verim olmadığı için ben de yeniden kurulum yaptım. Artık mutlaka yedekleme yapacağım. Bunu öğrendim.
Genel Görüş: Linux deneyimim genel olarak keyifliydi. Bu süreçte Rss gibi hayatımı kolaylaştıran farklı teknolojiler ile tanıştım ve baya bir yeni şey öğrendim. Ubuntu, Lubuntu, Antix, Linux mint gibi farklı dağıtımları denedim. Ubuntu ve Linux Mint Debian Favorilerim oldu. Sonuç olarak kalıcı olarak Linux Mint kullanmaya karar verdim. Bunun sebebi ise Ubuntuya göre eski bir bilgisayarda daha iyi performans vermesi. Bu büyük ihtimalle Gnome ile alakalıdır diye düşünüyorum. Aslında Gnome bence çok kullanışlı ve güzel gözüken bir masaüstü ortamı ama dediğim gibi arayüzüzde bazen gecikmelere oluyor. Bu yüzden kendini şimdilik rafa kaldırıyorum
Linux gerçekten alıştığımız Windows deneyiminden biraz farklı ama bu farka çok kolay şekilde alışmak mümkün. Linux Mint, Ubuntu gibi bir dağıtım kurup bir hafta kullanıp alışmanız mümkün ve alıştığınız zaman gerçekten çok kullanışlı bir işletim sistemi. Şuan yeni bir bilgisayar alsam bile Windows değil Linux kullanırım diye düşünüyorum.
Son düzenleyen: @nxjoseph 2024-11-15T09:53:39Z